USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

30 листопада: свята, події, факти. День радіотехнічних військ та розгін Беркутом Євромайдану

30 Листопада 2021 00:00
Цього дня світ відзначає Всесвітній день домашніх тварин, Всесвітній день слонів, Міжнародний день інформаційної безпеки, День пам'яті жертв застосування хімічної зброї, Міжнародний день «Міста за життя» та Міжнародний день сексу.

В Україні - День радіотехнічних військ, у США - Кіберпонеділок, День банки для консервування, День мусу, в ОАЕ - День мучеників, у Шотландії - День святого Андрія, в Ізраїлі - День пам'яті єврейських біженців з арабських країн, у Барбадосі - День незалежності, в Ємені - День незалежності, на Філіппінах - День Андреса Боніфасіо, у ПАР - Regina MUNDI Day.

Цього дня Православна церква згадує святителя Григорія Чудотворця. Він народився в язичницькій сім'ї, але коли прочитав Святе Євангеліє, прийняв християнство. Як єпископ Неокесарії він зробив багато праведних справ і прославився дивовижним зціленням хворих, вигнанням бісів, примиренням непримиренних.

Іменини 30 листопада відзначають: Геннадій, Григорій, Захар, Іван, Михайло.

Народилися:

30 листопада народилися англo-ірландський письменник-сатирик, публіцист, поет Джонатан Свіфт («Подорожі Гуллівера»), американський винахідник і виробник стрілецької зброї Олівер Вінчестер, американський письменник, гуморист, сатирик Марк Твен («Пригоди Тома Сойєра», «Пригоди Гекльберрі Фінна»), визначний англійський політичний і державний діяч Уїнстон Черчілль, український радянський політичний і державний діяч Григорій Гринько, американський письменник, майстер детективів Джон Діксон Карр («Відьмине лігво», «Відьма відливу», «Убивство в музеї воскових фігур»), український футболіст Микола Махиня, український поет Андрій Михайлюк, українська письменниця Раїса Іванченко, український естрадний співак Назарій Яремчук, американський кінорежисер і продюсер Рідлі Скотт («Гладіатор», «Ганнібал»), радянський скульптор, автор монумента Незалежності в Києві Анатолій Кущ, український футболіст і тренер Лев Броварський, український дитячий письменник, драматург Ярослав Стельмах, український боксер, олімпієць Тарас Шелестюк.

Події:

1432 — під час громадянської війни у Великому князівстві Литовському князь Федір Корибутович розбив поляків біля Копистерина, поблизу Морахви.

1763 — судова реформа в Гетьманщині. Універсалом гетьмана Кирила Розумовського в Україні запроваджено суди — земські (для цивільних справ), гродські (для кримінальних) та підкоморські (для земельних). Генеральний суд став найвищою апеляційною інстанцією.

1786 — указом Петра Леопольда Йосипа Габсбурга у Великому герцогстві Тосканському уперше в європейській державі скасовано смертну кару.

1854 — віце-король Єгипту Саїд-паша надав попередню концесію на будівництво і експлуатацію протягом 99 років каналу через Суецький перешийок французькому інженеру Фердинанду Марі де Лессепсу. 1859 року почалось будівництво Суецького каналу.

1867 — розпочав роботу Одеський маяк — перший електричний маяк на теренах Російської імперії.

1886 — у паризькому залі для оперет, пантомім, водевілів і політичних мітингів Фолі-Бержер відбулось перше ревю за участю жінок у досить відвертих костюмах.

1918 — Данія визнала острів Ісландію незалежним і пов'язаним з нею лише особистою унією. 17 червня 1944 року Ісландія вийшла із союзу з Данією і була проголошена республікою.

1922 — у віці 78 років востаннє вийшла на сцену легендарна французька актриса Сара Бернар.

1922 — утворено Чеченську автономну область у складі Російської СФРР.

1936 — пожежа знищила унікальний Кришталевий палац в Лондоні, який збудували у 1851 році для проведення I Всесвітньої виставки.

1939 — провокацією на кордоні та подальшим нападом СРСР на Фінляндію почалась радянсько-фінська війна («Зимова війна»).

1954 — у містечку Силакауга американського штату Алабама впав метеорит Силакауга. Один з його уламків, вага якого сягала 4 кілограмів, а діаметр — 15 сантиметрів, травмував жінку, що стало першим задокументованим випадком влучання небесного тіла в людину.

1968 — у Києві відкрили Республіканський будинок композиторів.

1973 — XXVIII сесія Генеральної Асамблеї ООН ухвалила міжнародну конвенцію про припинення злочинів апартеїду та покарання за нього.

1982 — Майкл Джексон випустив найпродаваніший альбом усіх часів під назвою ''Thriller''.

1996 — створено Державну митну службу України.

1998 — 32-річний Любко Георгієвскі, зайнявши крісло глави уряду Македонії, став наймолодшим прем'єр-міністром у світі.

2002 — засновано Київську незалежну медіа-профспілку.

2006 — офіційний реліз нової операційної системи Windows Vista і пакету програм Office 2007 корпорації «Microsoft».

2013 — відбувся незаконний силовий розгін «Беркутом» Євромайдану, з метою очищення площі від учасників стихійного протесту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus