USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

31 травня: свята, події, факти. День блондинок та День без тютюну

31 Травня 2023 00:00
Цього дня у світі відзначаються Всесвітній день блондинок і блондинів, Всесвітній день без тютюну, День народження велосипедного спорту, Всесвітній день папуги, Всесвітній день боротьби з соціальною нерівністю, Міжнародний день розсіяного склерозу, Всесвітній день видри, Європейський день братів і сестер.


У США – День пам’яті полеглих, або День поминання, День штату Юта, День усмішки, День мигдального печива, День медитації, День «Говоріть повними реченнями», День захисту слуху, День автономних транспортних засобів, у ПАР – День республіки, в Казахстані – День пам’яті жертв політичних репресій і голоду, в Британії – весняний банківський вихідний, Куперсхілдська сирна гонка, в Брунеї – День збройних сил, у Вірменії – День пам’яті святої Ріпсіме, в Іспанії – День Кастилії-Ла-Манча, на Фіджі – День Рату Сукуна, в Австралії – День примирення.



31 травня в церковному календарі – день пам’яті святого Феодота. Жив він в III столітті за часів правління імператора Діоклетіана. Прийняв християнство та навіть приймав в себе вдома вірян, дозволяв проводити богослужіння, таємно ховав тих, хто помер за віру.

31 травня День ангела відзначають: Олександра, Андрій, Богдан, Василь, Давид, Денис, Ісаак, Клавдія, Христина, Лев, Макар, Матрона, Михайло, Павло, Петро, ​​Семен, Фаїна, Федот, Юліан, Юлія.

31 травня народилися американський поет, публіцист, співець «світової демократії» Уолт Уїтмен, ірландський кораблебудівник, творець «Титаніка» Вільям Піррі, радянський письменник, прямий нащадок гетьмана Петра Конашевича Сагайдачного по батьківській лінії Костянтин Паустовський, американський актор кіно й театру, ведучий радіо й телебачення Дон (Домінік) Амічі, американський кіноактор, режисер, сценарист і продюсер Клінт Іствуд, український мовознавець, громадський діяч Петро Кононенко, творець першого у світі мультимедійного персонального комп’ютера Amiga Джей Майнер, український легкоатлет Анатолій Бондарчук, український веслувальник на байдарці Сергій Чухрай, американська супермодель та співачка Брук Шилдс («Блакитна лагуна»), ірландський кіноактор Колін Фаррел («Александр», «Особлива думка»).

Події

1223 – монгольські війська під командуванням Субедея і Джебе перемогли русько-половецькі сили у битві на річці Калка.

1859 – в Лондоні запустили знаменитий годинник Біг Бен на вежі парламенту.

1868 – у Парижі відбулися перші велосипедні перегони.

1870 – професор Едвард Джозеф де Смедт із компанії American Asphalt запатентував асфальт («французьке асфальтне покриття»). Вперше його застосували в липні того же року на Вільям-стріт у Ньюарку.

1879 – У Берліні відкрили першу у світі електричну залізницю та продемонстрували перший електропоїзд, сконструйований Вернером фон Сіменсом.

1884 – американський лікар та пропагандист вегетаріанства Джон Келлог запатентував кукурудзяні пластівці.

1894 – відкрили електричний трамвай у Львові.

1918 – в радянській Росії введено спільне навчання школярів і школярок.

1938 – українець Антон Губенко здійснив перший в історії радянської авіації таран та вцілів.

1946 – у Києві створено літакобудівне конструкторське бюро Олега Антонова.

1988 – Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну (World No-Tobacco Day).

1989 – на установчій конференції у Неаполі утворили Міжнародну асоціацію україністів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus