USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

34-річна волинянка, якій ставили діагноз безпліддя, народила одинадцяту дитину: «Сім’я – це найбільше щастя»

20 Травня 2023 13:34
Волинянка Олена Романюк із села Гірники Ковельського району 17 травня народила одинадцяту дитину – донечку Лілію. Як наголошує жінка, діти – це радість, а здорова та міцна сім’я – найбільше щастя.

«Ми виховували десятеро діток: п’ять дівчат і п’ять хлопців. І от Бог дав нам одинадцяту дитину. Було порівну, а зараз дівчата перемагають. Хлопці жартома сердяться, що дівчата перемагають, але менший син сказав: «Мамо, ти ще три хлопчики народиш», – усміхається Олена.

Найстаршій дочці Катерині – 13 років.

Близько двох років після одруження в Олени та Олександра не було дітей. Жінку турбували сильні болі в животі, тому вона зверталася по допомогу до лікарів і в Ратному, і в Луцьку. Їй діагностували безпліддя.

«Я лікувалася. Мені навіть пропонували зробити операцію, але я відмовилася. Ми з чоловіком молилися Богу, аби він нам допоміг. І Бог вийшов нам назустріч. Дякуючи Богу, дякуючи лікарям, зараз ми маємо діток. Найбільше багатство – те, що всі здорові», – розповідає Олена.

Раніше вона народжувала в пологовому відділенні Ратнівської центральної районної лікарні. На одинадцяті пологи лікарі з районки скерували її до обласного перинатального центру.

Як пригадує Олена, пологи пройшли швидко і без ускладнень: «Мені пропонували знеболити пологи, але ми так швидко народилися, що не встигли. Об 11:20 відійшли води, а в 12:20 я вже народила».

Сама Олена теж із багатодітної родини. У її батьків – десятеро дітей і вісімдесят онуків. Нині найбільша сім’я – в сестри Олени, де виховують чотирнадцять дітей.

«Діти – це радість. Найбільше щастя – коли родина, діти здорові. Як кажуть, Бог дає дитинку, Бог дає частинку. Головне – любов одне до одного. Якщо чоловік поважає і любить дружину, а дружина поважає й любить чоловіка, то все буде», – впевнена Олена.
Багатодітна родина Олександра та Олени Романюків

У родини Романюків є велике господарство, зокрема шість гектарів землі, на якій ростуть саджанці самшиту, туї, лохини та інших рослин. Цього року сім’я планує розвести близько п’ятдесяти видів хвойних рослин. Усю роботу і вдома, і на землі Романюки роблять разом.

«Ми стараємося все робити разом. Чоловік допомагає мені, а я йому. Діток також привчили до порядку. Вони стараються самі прибирати. Старші можуть зварити їсти та наглянути за меншими…

У мене п’ятеро школярів. Оскільки зараз у державі склалася складна ситуація з навчанням і дітям довелося вчитися за планшетами, то мушу бути вимоглива і все контролювати: чи вивчили вірш, чи знають таблицю множення... Якщо потрібна допомога, підказки, то вчителі йдуть назустріч», – говорить Олена.

У Гірниках – дружня спільнота. Від початку повномасштабного вторгнення брат Олени періодично їздить на передову: везе захисникам смаколики та іншу допомогу, яку гуртома збирають односельці. Сім’я Романюків долучається до підтримки ЗСУ, наприклад, пече хліб, ліпить вареники, передає вирощену городину. Завдяки коштам, вирученим на благодійному ярмарку в місцевій школі, де діти Олени та Олександра продавали лохину, для армії вдалося придбати автомобіль швидкої допомоги.

«Стараємося допомагати тим, чим можемо. Ми всі хочемо, аби в нашій державі був мир. Давайте підтримувати одне одного й прагнути до цього, щоб діти росли в мирній і квітучій країні. Мир у всьому – і в сім’ї, і в селі чи в місті, і в державі – це на сьогодні найголовніше», – акцентує Олена.
Олександр і Олена Романюки з доньками Юлією, Катериною та новонародженою Лілією. Виписка з перинатального центру

Як розповідає генеральна директорка Волинського обласного територіального медичного об’єднання захисту материнства та дитинства Ірина Горавська, маленька Лілія, а також інші дітки, народжені 17-18 травня, з нагоди Всесвітнього дня вишиванки отримали в подарунок вишиті сорочки та «Книги гідності».

«У день національної ідентичності кожного українця – День вишиванки – ми подарували кожному малюку, народженому в перинатальному центрі, «Книгу гідності» їхнього життя з першою фотографією», – відзначає Ірина Горавська.
На цих світлинах немовлята – у вишиванках. Святкові сорочечки маленькі українці отримали від благодійників у рамках акції «Народжені у вишиванках».
Загалом і вишиванку, і «Книгу гідності бути українками та українцями» подарували понад двадцятьом малятам.
«Це їхня перша в житті вишиванка, і перша сторінка в їхніх «Книзі гідності». Потім цю книгу доповнять фотографії з хрещення, з дитячого садка, зі свята першокласників та з інших пам’ятних подій у житті кожного українця та кожної українки», – звертає увагу Ірина Горавська.

Перші «Книги гідності» немовлятам у перинатальному центрі подарували до Дня матері. Ініціативу вручати новонародженим фотоальбоми з їхніми першими знімками з нагоди міжнародних і державних свят в установі продовжуватимуть і надалі.

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото з особистого архіву сім’ї Романюків і з Facebook-сторінки перинатального центру
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
посторонній Показати IP 20 Травня 2023 14:54
Молодець сім'я!
Платон Показати IP 20 Травня 2023 15:39
"«Ми виховували десятеро діток: п’ять дівчат і п’ять хлопців. І от Бог дав нам одинадцяту дитину."....... За 13 років 11 дітей. Із 156-ти місяців, 132 місяці вагітна. Завзята родина.
Катя Показати IP 20 Травня 2023 22:06
Це, звичайно, їх діло. Але потім щоб не було отак https://rivnepost.rv.ua/news/matir-19okh-ditey-z-rivnenshchini-suditsya-za-zbilshennya-pensii.
Янеробот Показати IP 20 Травня 2023 23:14
А які ж бездітні, виходить, нещасні?
Андрій Показати IP 21 Травня 2023 09:12
Молодці. Нехай Вас благословляє Бог.
Просто Показати IP 21 Травня 2023 14:09
Абсолютні ід&&ти. В 34 роки виглядати на 50... наплодитись це не показник. Немає чим тут тішитись.
Валянку до Просто Показати IP 21 Травня 2023 16:54
Не хочеш щоб народжували українці, готуйся розмовляти на арабській. Тобі пенсію хто платити буде?
ABC до Валянку Показати IP 22 Травня 2023 13:40
Яку ще пенсію? Ті кому зараз 30+ можуть забути про державну пенсію. Пенсійний фонд до того часу вже давно буде банкрутом. Єдиний вихід - накопичувальна пенсія. Але наші люди цього не розуміють. Думають, що держава їх буде годувати до смерті.
Юрій Показати IP 22 Травня 2023 09:42
Такі батьки -це гордість України і наше майбутнє.
Енг до Юрій Показати IP 25 Травня 2023 10:59
Гордість це інші люди. Воїни, наприклад. Але точно не ці люди.
Лучанин до Енг Показати IP 25 Травня 2023 17:12
А воїни звідки беруться? Брунькуванням? З розсади? З космосу нам привозять? Щоб були воїни, вчені, і т.д. повинні народжуватись діти, з яких потім завдяки спільним зусиллям сімʼї та держави виростають повноцінні громадяни і ті ж самі воїни.
((( Показати IP 22 Травня 2023 21:12
Діти - це не конвейрне виробництво. Мені їх шкода. Вони знають, що таке дитинство? Сумніваюся. Тільки роботу та догляд за меншими.
Лучанин до ((( Показати IP 25 Травня 2023 17:14
Потрібно порівнювати кінцевий результат. Ви думаєте, що з однієї дитини, яка ні за ким не доглядає і в якої "дитинство" триває до 22 років буде кращий результат? Чи може самій дитині буде краще?
Олег до ((( Показати IP 28 Травня 2023 15:40
Я недалеко проживаю від них, з вами не со гласний в дітей є все вони підприємці, живуть у великих достатках, в них помагають няні в хаті вся біла мебель, чистота достаток, діти учаться з кращих у школі, я не завідую але не проти так жити...
Раді Показати IP 23 Травня 2023 11:21
Здоровя мамі та родині! Нам потрібні маленькі україночки й українці - лише тоді буде майбутнє нашої України! Лише одна запитання - Якщо найстаршій донечці 13 років, а мамі - 34, то у якому віці ця напрочуд красива й чудова мама брала консультації у фахівців щодо безпліддя?
Ром до Раді Показати IP 25 Травня 2023 11:00
В 18 напевно. Тільки вийшла заміж, відразу треба дітей.
Олег Показати IP 27 Травня 2023 21:46
За цю сімю не переживайте, вони живуть у великих достатках, діти гарно вдягаються, в школі учаться з кращих. Вони підприємці в них є няні, в мене двоє дітей я не маю того що вони мають до них на роботу не проти... Сімї процвітання шоб односельчанам була робота....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus