USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

4 вересня: події, факти, дні народження

4 Вересня 2020 00:00
День народження 4 вересня відзначає Василь Тарарай. Учасники та виконавча дирекція ГС «СПАС» вітають засновника ПОСП імені Івана Франка його та зичать міцного здоров'я, щастя, злагоди, гарного настрою, родинного затишку та добробуту!

Нехай і надалі Ваш шлях буде щедрий добром, багатий успіхами та наповнений новими планами! Миру, Божої Вам благодаті на многії літа! Нехай доля готує лише приємні сюрпризи, а поруч завжди будуть рідні та близькі.

День народження цього дня святкує волинська журналістка, актриса Анастасія Кушнарьова. Друзі, колеги та рідні від усього серця бажають міцного здоров’я, творчого натхнення, великого людського щастя, добробуту, миру і злагоди у родині.
Анастасія Кушнарьова
Анастасія Кушнарьова
Друзі вітають з днем народження прессекретаря ВОГО «Фундація розвитку громад» Вікторію Дворак. Бажають їй здоров’я, невичерпного натхнення, нових професійних та особистих звершень.
Вікторія Дворак
Вікторія Дворак
Також день народження цього дня відзначають ексголова Волинської обласної ради, очільник Ковельського ТМО Валентин Вітер, колишній депутат Луцької міської ради Анатолій Пархом’юк, директор Луцького НВК №26 Іван Леуш.

Інформаційне агентство Волинські Новини бажає іменинникам приємних сюрпризів долі та успіхів у всіх починаннях.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Іменини сьогодні святкують ті, кого назвали Агафон, Северин, Ісак та Афанасій.

Наша хроніка:

Минулоріч ми розповідали, як луцька «Волинь» на власному полі розгромила кременчуцький «Кремінь».

Два роки тому редакція писала про лучанина, який готував для Бекхема і Мадонни та вирішив узяти участь в телешоу від телеканалу «1+1» та здобути звання «Короля десертів».

Три роки тому у Луцьку «Волинь» приймла столичну «Оболонь-Бровар». Поєдинок завершився з рахунком 2:0 на користь волинян. На 30 хвилині рахунок відкрив Владислав Шаповал, закріпив результат на 53 хвилині Ярослав Кінаш.

У 2016 році майже сотню лучан зібрала традиційна загальноміська ранкова зарядка у центральному парку. Також відбулася силова підготовка для охочих взяти участь у півмарафоні.

2015 року тому Луцьке ОСББ отримало найбільший в Україні кредит за програмою енергоефективності.

Народилися:

Цього дня народилися французький письменник, політик і дипломат Франсуа Рене де Шатобріан, польський поет-романтик Юліуш Словацький, радянський актор театру і кіно Павло Массальський, французький кінорежисер Крістіан-Жак (Крістіан Моде), український бізнесмен, політичний і громадський діяч, колишній президент Федерації футболу України, віце-президент УЄФА Григорій Суркіс, американська співачка Бейонсе Ноулз, українська фехтувальниця Ольга Харлан, чеський футболіст, центральний захисник донецького «Шахтаря» Томас Гюбшман.

Сталося:

1888 — Американець Джордж Істмен отримав патент на фотокамеру, котра працювала на плівці, що скручувалась в рулон, і зареєстрував свою торгову марку — «Кодак».

Камера «Кодак» була невеликою скринькою (звідси і назва «детективна камера»), трохи більше 6 дюймів у довжину, 3,5 дюйма в ширину і менше 4 дюймів у висоту.

З нею міг працювати кожен, хто, як було написано в інструкції, здатний: 1. Направити камеру. 2. Натиснути на кнопку. 3. Повернути ключ. 4. Смикнути шнур.

«Кодак» № 1 не був крихітною камерою. У неї був об'єктив, який передавав кругове зображення діаметром в 2,25 дюйма на плівку. На ролику містилося 100 кадрів. Коли весь ролик був повністю експонований, то камера надсилалася поштою назад до Істмен, який повертав камеру зарядженою новими негативами і відправляв сто відбитків, наклеєних на картон (або стільки відбитків, скільки було придатних негативів), отриманих з першого ролика — і все це коштувало 10 доларів.

При початковій купівлі заряджена камера коштувала 25 доларів.

Гасло Джорджа Істмена — «Ви натискаєте на кнопку — ми робимо все інше» — пояснює появу першого загальнодоступного мистецтва, яке завоювало всесвітню популярність.

1938 — Створено Українську Національну Оборону («Карпатська Січ»), яку очолив Степан Росоха.

Вони були звичайними протипожежними і культурно-просвітніми товариствами, як і в сусідній Галичині. Не було потреби створювати паралельні чехословацькій армії українські збройні сили, адже вона справедливо вважалася однією із наймодерніших і найбоєздатніших у Європі.

Наприкінці 1930-их років різко загострилася міжнародна ситуація. Напади мадярських і польських терористів, антиукраїнська діяльність промадярської «п’ятої колони», бажання допомогти чехословацьким військам захищати територію краю, змусило уряд Авґустина Волошина прискорити процес створення місцевих збройних сил.

Протягом березня 1938 року «Карпатська Січ» воювала з угорцями, які напали на Карпатську Україну. Через брак зброї боротьба зазнала поразки.

1965 — У київському кінотеатрі «Україна» під час прем'єри фільму «Тіні забутих предків» відбувся мітинг протесту проти нової хвилі політичних репресій серед української інтелігенції.

З різкою критикою арештів серед інтелігенції, які відбулися влітку 1965 року, виступили Іван Дзюба, Василь Стус і В'ячеслав Чорновіл. Під їхнім листом підписалося 140 присутніх.

Після цього реакція властей була блискавичною — Івана Дзюбу звільнили з роботи у видавництві «Молодь» і виключили з аспірантури Київського педагогічного інституту, Чорновола звільнили з редакції газети «Молода гвардія», Василя Стуса відрахували з Інституту літератури АН УРСР, де він був аспірантом.

У 1970-их роках, коли почалися гоніння на діячів української культури, «Тіні забутих предків» тривалий час фактично були заборонені до показу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus