USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

40% школярів у віці від 10-17 років вживали алкоголь, кожен п’ятий пробував курити, – дані ЦГЗ

24 Червня 2021 13:04
Стан здоров’я учнів, згідно зі статистикою Центру громадського здоров’я, – викликає занепокоєння. Ожиріння, алкоголь, ранній початок статевого життя – це лише маленька частка проблем школярів. Завдання сфери охорони здоров’я – не лише надання медичної допомоги, а й моніторинг здоров’я дітей. Тож у школах мають працювати медсестри громадського здоров’я, які б не лише вміли надати медичну допомогу, а й аналізували, наскільки безпечним є шкільне середовище.

Про це повідомив заступник генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Владислав Збанацький (на фото) на Всеукраїнському Форумі «Україна 30. Здорова Україна».

«У нас 2 мільйони дітей, від 6 до 17 років протягом критичних років формування свого розвитку перебувають по 6 годин у школі. Школа має бути тим осередком, де вони набудуть здорових поведінкових навичок і нових знань, які їм допоможуть у житті. Водночас школа має надати їм безпечні умови, щоб це відбувалося саме так. Сьогодні ми розуміємо, що діти шкільного віку не є здоровими. Серед них поширена нездорова поведінка», – зауважує він.

Владислав Збанацький навів шокуючу статистику: кожна п’ята дитина в шкільному віці спробувала курити, а кожна 20-та є курцем. 18% підлітків у віці від 13-15 років щодня споживають електронні сигарети. В Україні зафіксовано 15,5 тис. випадків дитячого ожиріння, 23% дітей мають належну фізичну активність не менше 60 хвилин на день.

«Про алкоголь – це взагалі кричущі дані, які кажуть, що майже 40% учнів у віці від 10-17 років вже мали досвід споживання алкоголю, початок споживання з 10 років. 22% мають цей досвід споживання протягом останніх 2 місяців і це говорить про формування шкідливої звички», – зазначив Владислав Збанацький.

Згідно з даними ЦГЗ, 40% хлопців і майже 28% дівчат мають статевий досвід до 18 років, а третина з них отримали його до 15 років. Фіксується 4% випадків переривання вагітності і 1,2% пологів серед неповнолітніх. Крім того, 30% тих, хто має досвід статевого життя, не користуються презервативами, лише 12% з них знають, як запобігти ВІЛ. Причому 58% інформації про сексуальне життя діти беруть з інтернету.

Також серед учнів спостерігається порушення режиму сну. До прикладу, 18% учнів лягають спати пізніше опівночі, а у вихідні дні і канікулярний період – ще більше.

Виникає занепокоєння і психічне здоров’я дітей: 23% дітей 11 років відчувають смуток, а з віком цей показник зростає і чверті дітей це заважає займатися звичними справами.

Не менш тривожними є й інші цифри: 28% учнів стають жертвами булінгу і кібербулінгу, а 21% зізналися, що вони ображали своїх однолітків онлайн. Кожен четвертий підліток зазнавав насильства.

«Чому так? Тут є сукупність багатьох факторів. І один з них – медичне обслуговування, яке не має бути зосереджене у виключно проведенні медоглядів і наданні медичної допомоги та організації щеплень. Мають бути ще моніторинг стану здоров’я і факторів, які впливають на нього та здійснення оздоровчих і профілактичних заходів у закладах освіти. І цього на жаль ми не бачимо», – додає Збанацький.

На його думку, моніторити стан здоров’я школярів, вивчати фактори ризику і оцінювати середовище у школі мають спеціальні медичні сестри громадського здоров’я.

«Ми зараз розглядаємо опцію запровадження медсестри громадського здоров’я. Це медична сестра матиме всі навички звичайної медсестри, але ще певний період часу навчається принципам мотиваційного консультування, аналізу захворюваності і факторів ризику, аналізу існуючого середовища, яке оточує дитину: чи вистачає у кабінеті освітлення, чи правильно воно розміщене, чи правильний кут нахилу дошки, який у дітей режим відпочинку,чи немає перенавантаження з якихось предметів. І вона має співпрацювати з батьками і адміністрацією школи», – пояснив він.

Водночас, на думку фахівців ЦГЗ, працівники в школах повинні вміти надавати першу долікарську медичну допомогу, аби запобігти випадкам дитячих смертей у школах.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus