USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У Луцьку показали майстер-клас, як навчати учнів і зберегти їм здоров’я

2 Грудня 2017 11:16
Розробник навчальної програми «Навчання в русі» Олександра Дубогай провела для педагогів у Луцьку майстер-клас зі здоров’я-збережувальних технологій. Зокрема вона зламала стереотип щодо сидіння за партою зі складеними руками, розповіла як запобігти серцево-судинним хворобам та покращити роботу щитовидної залози під час навчання в школі.

Доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри фізичного виховання та здоров’я Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова, розробник навчальної програми «Навчання в русі» Олександра Дубогай завітала в Луцьк на Всеукраїнський науково-практичний семінар у Луцькому навчально-виховному комплексі «Загальноосвітня школа I-II ступенів № 24 – технологічний ліцей» 29 листопада.

Спочатку вона провела майстер-клас для педагогів у актовій залі, а далі вже на практиці, на уроці, підказувала вчителям початкової ланки.
ПОСТАВА ШКОЛЯРА – ШЛЯХ ДО ЗДОРОВ’Я ЧИ НЕДУГ У МАЙБУТНЬОМУ

«Найкраще людина запам’ятовує інформацію коли рухається, гірше стоячи, і найгірше коли людина сидить. Часто учні сидять склавши руки одна на одну, дістаючи ліктів пальцами. Від цього вони сутуляться, як результат, - фізіологічно багато органів затискаються, погіршується кровообіг, дихання. Зараз медики фіксують інсульти, інфаркти в ранньому 20-річному віці. Причина цього й те, що сидячи в шкільному віці за партами, студентському чи на офісі люди голову вдавлюють у себе, затискають плечима шию, що перетискається сонна артерія. А це негативно впливає на функціонування цілої кровоносної системи», - наголосила науковець.

Жінка показала, що руки мають лягати на парту прямо. А для того, аби діти їх клали у потрібне місце – рекомендувала на парті обмалювати дитячу руку на потрібному місці.
Окрему увагу Олександра Дубогай звернула на мішечки із морською сіллю, які мають бути в кожному класі, щоб діти вчилися з ними писати та рівно сидіти.

«Коли наші учні сидять з мішечком на голові, а потім так само рівно встають з ним, ідуть до дошки, розв’язують завдання, повертаються, крутяться довкола та сідають – так ефективно випрацьовується правильна постава. А завдяки тому, що учень покрутився, присів - одразу покращується кровообіг, адже до цього було сидяче положення.

Далі дитина знову готова уважно слухати та працювати, адже таким чином знімається втома. Окрім цього, мішечки з сіллю на голові впливає на фізіологічні процеси в організмі, від чого краще працює щитовидна залоза. Також коли з ними працюють діти - не розвивається короткозорість», - розповідає науковець.

До слова, про те, що у луцьких учнів спостерігають загальне погіршення здоров’я говорили ще на початку навчального 2017-2018 року.

«НАВЧАННЯ В РУСІ» ПОТРЕБУЄ ОДНОГО - КРЕАТИВУ ПЕДАГОГА

Зауважимо, що здоров’я-збережувальні рухові технології «Навчання в русі» передбачають зміну діяльності, чергування інтелектуальної, емоційної та рухової діяльності. Для цього мають бути різними форми роботи: індивідуальна, парна, групова. Завдяки зміні видів діяльності та форм навчання, це стимулює миттєве мислення учнів, сприяє їхній руховій активності, запобігає розумовій втомі. Також групові заняття вчать дружньому і гуманному спілкуванню, розвивають патріотичну відповідальність у команді, вміння поважати думки і помилки інших. А для цього варто на початковому етапі під час уроків створювати ігрові ситуації, робити уроки нестандартними.

«Програма не потребує ні від держави, ні від батьків додаткового фінансування. Усе що потрібно – бажання зробити якість життя дітей кращою. Адже першачки в 6 років потрапляють у неприродні для організму, який росте, обставини: для дітей не природно сидіти довгий час склавши руки за партою, вони переповнені енергією, хочуть рухатися та пізнавати світ. Тому нова програма виправляє цей недолік. Ми вчимо дітей правильно сидіти за партами, не сутулитися і здобувати знання в русі.

Для прикладу, щоб вивчаючи букву, її можна уявно намалювати носиком чи писати слова плечима. На математиці можна передавати м’яч – задаючи сусіду завдання чи відповідаючи на запитання вчителя. Важливо увесь повторювальний матеріал засвоювати в русі, щоб стимулювати рух м’язів шиї та плечового поясу. Для прикладу, вивчивши цифру п’ять, беремося розв’язувати приклад: 2+3=5. Але ці цифри кожен учень пише носом у повітрі. На письмі за подібним прикладом можна писати слова плечовими точками. Діти точно це запам’ятають», - наголосила Олександра Дубогай.
У цій системі науковці розділяють вправи розвивальних і стимулюючих рухів на три групи:

1 – формування умінь і навичок рухового відтворення програмного матеріалу уроку;

2 – формування навичок учнів щодо координованого вимовляння та рухів;

3 – формування вмінь і навичок учнів використовувати засвоєний матеріал в усній формі під час певної складної координованої рухової діяльності.

СПОСТЕРІГАЙ ТА ЗАПОБІГАЙ - РЕКОМЕНДАЦІЇ БАТЬКАМ

Зі слів Олександри Дубогай, для того, аби батьки могли вчасно реагувати на погіршення стану здоров’я дітей, варто спостерігати за ними щодня.

«Ми пропонуємо батькам заповнювати щоденник здоров’я дитини. Це спеціально розроблена програма оцінки суб’єктивних показників стану здоров’я школярів та навчання кожної дитини. Її мають вести батьки. Для прикладу, у табличці щодня батьки ставлять бали від 1 до 3 про якість сну, втомлюваність, настрій, бажання йти до школи, бажання займатися руховою активністю, зазначають чи є кашель, нежить, ГРВІ, болі у животі.

Усе це дає можливість побачити загальну картину впливу соціального життя на дітей. Для прикладу, по Києву ми проаналізували, що після потрапляння дітей у школи, в них збільшилися проблеми з болями в животі. Усе це через неправильну осанку за партою. Також 20% першокласників вже виявили небажання ходити на навчання, підвищився в них і фактор втомлюваності. От, мама каже: прибери свою тарілку чи постіль, а дитина каже, що не хоче. Це вже є показником втомлюваності. Втім, діти, які навчаються у проекті «Навчання в русі», таких негативних ознак майже не мають», - підводить підсумки науковець.

До слова, Олександра Дубогай назвала Луцьк лідером серед впровадження експериментальної освіти. А те, як уроки в русі відбуваються у школах, показала на прикладі свого класу вчитель початкових класів Луцького навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів № 24 - технологічний ліцей» Алевтина Козак.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
111 Показати IP 2 Грудня 2017 23:54
111
Таки да Показати IP 4 Грудня 2017 12:37
" впровадження експериментальної освіти" та "здоров’я-збережувальні технології - це прекрасно, але чомусь ми впроваджуючи інноваційні технології, застосовуємо "совіцькі" методи...Поясню. Того дня в школі цілий день була зачинена для дітей їдальня (бо там вгощалися та закусювали гості)....на думаю, що дитяче здоров"я виграло від того...батьки дзвонили в органи освіти та дуже обурювалися..і ще дуже "по совіцьки" збивали гроші з усієї школи на вгощання....з кого по 50 з кого по 200...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus