USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

400 літрів дизеля не вистачає на день: як біля Луцька господарює фермер-одноосібник

19 Червня 2022 08:00
Фермер-одноосібник Ярослав Дубчук із села Веселе Луцького району нарікає: через здорожчання добрив, пального та складну ситуацію з ринками збуту цьогорічний сезон буде збитковим.

Як нині бути фермером, він розповідає у сюжеті ТРК «Аверс».

«Зараз працюємо тяжко. Розпочався сезон полуниці. Син із невісткою та всією родиною працюють у полі на зборі полуниці, а ми з меншим сином – біля дому.

Добрива цього року дуже важко застосовувати. Пального взагалі немає. Засобів, аби захистити культури від усіх хвороб і шкідників, немає. До того ж, потрібно взяти на роботу працівників, платити їм. Стараємося платити 50 гривень за годину.

Торік починали здавати по 76 гривень оптом, а потім здавали по 20-30 гривень у Львові, по 16 гривень на заморожування… Отакий заробіток. А цього року взагалі не знаємо, що буде. Кому її продавати?» – бідкається господар.
Разом з орендованою землею він обробляє також близько 50 гектарів площ. Аби заправити техніку для роботи в полі, на день не вистачає 400 літрів дизельного пального.

Читати ще: Свині, корови і птиця: як у селі неподалік Луцька господарюють дрібні фермери

«Вдалося посіяти близько 15 гектарів пшениці та приблизно 30 гектарів сої. Але куди їх подіти? Зараз ціна сої – сім гривень… Не знаємо, що буде далі. Через війну все стоїть, усі порти заблоковано», – зазначає Ярослав Дубчук.

Пригадує, ще в середині лютого закупили з сином тонну пального, завдяки цьому й вдалося посіяти культури. «А як ми маємо збирати той урожай, я сам не розумію», – каже фермер.

За його словами, робота в полі дуже складна, нерідко доводиться жертвувати сном та їжею, аби вчасно доглянути врожай.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus