USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

400 родин на вулиці: через три місяці «Волиньторф» може припинити діяльність

11 Грудня 2018 14:06
У випадку, якщо «Волиньторфу» не виділять земель для видобутку, державне підприємство протягом трьох місяців може повністю припинити свою діяльність. У зв’язку з цим постане питання забезпечення паливом більшості комунальних установ області. Також без роботи ризикують залишитися 400 осіб.

Звернення Маневицького торфозаводу філіалу ДП «Волиньторф» розглядали під час спільного засідання постійних комісій Волинської обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів та депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби із злочинністю та корупцією, яке відбулося 11 грудня.

Нагадаємо, тривалий час діяльність «Волиньторфу» ускладнена через те, що свого часу колишній голова Волинської ОДА Володимир Гунчик саботував накази про виділення нових земель підприємству для видобутку торфу. Окрім того, працівники ДП «Волиньторф» занепокоєні можливістю приватизації підприємства.

Насамперед депутат, голова екологічної комісії Василь Столяр акцентував, що питання досить важливе. Він розповів, що попередньо обранці громади отримали лист від колективу, саме тому в терміновому порядку й вирішили зустрітися.

Як повідомив директор ДП «Волиньторф» Іван Киричик, підприємство могло би працювати в межах ліцензій, але підприємство повністю вичерпало запас у рамках відводу земель.

«Епопея тривала довго, у 2010 році ми зіткнулися зі зміною цільового призначення земель, із 2013 року питання діяльності підприємства загальмувалося в межах ОДА – Володимир Гунчик заявляв, що надасть землю тільки після приватизації «Волиньторфу». Для того, аби діяльність не зупинилася повністю, три роки назад було відведено 40 гектарів площ. У 2015 році також було розроблено проект землеустрою на 24 гектари, який відфутболив Держгеокадастр. Місяць тому було проведено перевірку земельних ділянок і виявлено, що на 14–15 гектарах проводилися роботи з видобутку торфу. Ми змушені були це робити, інакше зупинилися б. Оскільки ми не закінчили процес виготовлення документів, нам закидають порушення», – розказав Іван Киричик.
Він зазначив, що теперішній очільник Держгеокадастру запропонував підписати документи по проекту у випадку, якщо «Волиньторф» визнає, що наніс державі збиток у розмірі 360 тисячі гривень незаконним видобутком торфу (20 тисяч гривень – за самовільне захоплення земель, 340 тисяч гривень – за «зняття поверхневого родючого шару ґрунту»).

«На сьогоднішній день стоїть питання повної зупинки підприємства», – акцентував Іван Киричик.

Як додав, із весни підприємство може добувати торф і нормально працювати, якщо буде погоджено відведення земель. Для цього потрібно, щоби Держгеокадастр та облдержадміністрація уклали договір на оренду земель із КП «Волиньприродресурс», діяльність якого, до слова, також блокується.

«100 сімей уже на вулиці, через трохи ще 300 родин ризикують залишитися без засобів для існування. І ми зараз говоримо про енергоефективність нашої країни», – наголосив Іван Киричик.
Депутат Анатолій Вітів пригадав, що у 2013 році «Волиньторф» вдалося відстояти від примусової приватизації силами керівництва, трудового колективу та облради.

«Зараз ідеться про те, що підприємству не відведено земель для добування сировини», – сказав Анатолій Вітів.

Він акцентував, що підприємство є ключовим для Волині, адже на території області є райони, населені пункти яких не газифіковано, тому торфобрикет є основним паливом для них у зимовий період. Як зауважив Анатолій Вітів, в той час, коли облрада відстоює позицію «Волиньторфу» (до прикладу, скеровує звернення до уряду), облдержадміністрація проігнорувала засідання. Тому депутат запропонував винести питання «Волиньторфу» на чергову сесію обласної ради, а також направити відповідний лист до Кабінету міністрів.

Окрім того, на засіданні депутати вирішили скерувати всі матеріали та звернення колективу до правоохоронних органів, аби ті дали свої оцінку ситуації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Носатий дядько Показати IP 11 Грудня 2018 15:03
Хня. Поїдуть в Польщу. Тут новофеодали залишать мільйонів 5 - 8 кріпаків для обслуги, а більше їм не потрібно...
Носатий дядько до Носатий дядько Показати IP 11 Грудня 2018 16:24
ПиСи. Наша фірма не може НАВІТЬ взяти рахунок на торфобрикет на заводі. Ми готові платити живі гроші за їхню продукцію. Отакі "керманичі"...
К.лучанин до Носатий дядько Показати IP 11 Грудня 2018 17:30
Та то не "керманичі"- це злодюги! Треба відкрито про це казати. Ці працівники "ВОЛИНЬТОРФУ", які чесно працюють , 27 років тому голосували за НЕЗАЛЕЖНУ, процвітаючу УКРАЇНУ ! Хіба вони могли подумати , що цим скористаються нинішні молоді нуворіші, бариги,злодії у ВЛАДІ. Цим пацанам було тоді 18-20років. Вони просто знищують економіку країни. Я саме з такої точки зору дивлюсь на цю ситуацію. Це все покривається владою з Києва. До речі , французи перестали терпіти знущання МАКРОНА. Що там відбувається , ви знаєте.
аноним Показати IP 11 Грудня 2018 19:56
в шию таку владу

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus