USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

ЄС та 42 країни закликали Росію вивести своїх військових із Запорізької АЕС

14 Серпня 2022 18:58
42 країни світу закликали Росію вивести своїх військових із Запорізької атомної електростанції, наголошуючи, що їхнє перебування там створює загрози для її безпечної роботи.

Як повідомляє «Європейська правда», про це йдеться у заяві, опублікованій на сайті делегації ЄС при міжнародних організаціях у Відні.

До заяви приєдналися усі члени ЄС і Євросоюз як окремий підписант, Норвегія, Британія, США, Канада, Японія, Південна Корея, Австралія, Нова Зеландія, Грузія, Молдова, Північна Македонія та Туреччина.

Країни нагадують, що агресія РФ проти України є грубим порушенням міжнародного права та хартії ООН, а контроль Росії над ЗАЕС ставить під загрозу принципи ядерної безпеки.

«Розгортання російських військових та озброєння на території станції – неприйнятне і є ігноруванням принципам безпеки й запобігання ризиків, які усі члени МАГАТЕ зобов’язалися поважати. Закликаємо РФ негайно відвести військових та інший неуповноважений персонал із ЗАЕС та прилеглої території, як і всієї території України, щоб оператор і українські органи влади могли відновити суверенні зобов’язання у межах міжнародно визнаних кордонів України, і щоб легітимний персонал (станції) міг виконувати свої обов’язки без зовнішнього втручання, погроз та неприйнятно важких умов роботи. Це також уможливить для МАГАТЕ проведення верифікації відповідно до зобов’язань України щодо запобіжних заходів – у безпечних умовах та своєчасно», – наголошують підписанти.

Країни додають, що вторгення РФ в Україну і перебування російських військових на АЕС безсумнівно підвищили ризик ядерних інцидентів.

Вони також засуджують спроби Росії через дезінформацію виправдати свої протиправні дії в Україні.

Додамо, сьогодні російські військові знову обстріляли Енергодар, є загиблий та поранені. Як повідомили в Енергоатомі, жертвою обстрілів став працівник Запорізької АЕС.

«14 серпня 2022 року російські окупанти з 15:00 до 15:30 зробили щонайменше 6 пострілів по м. Енергодар.

Внаслідок обстрілів загинув працівник Запорізької АЕС, майстер цеху Марко Максим Петрович», – йдеться у повідомленні.

Ще двоє енергодарців отримали поранення і наразі доправлені до спеціалізованої медико-санітарної частини Енергодару.

Нагадаємо, Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш у четвер закликав до негайного припинення військових дій поблизу найбільшої в Європі атомної електростанції та створення демілітаризованої зони навколо ЗАЕС. До цих закликів приєднався і головний дипломат ЄС.

Водночас Росія відкинула заклики ООН про створення демілітаризованої зони навколо АЕС.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
волинянин Показати IP 14 Серпня 2022 21:50
Не забувайте що росіяни це не люди
Клава.. Показати IP 15 Серпня 2022 03:23
підривник будинків в Москві та Волгодонську Путін демонструє свою "майстерність" на Україні ?..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus