USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

6 червня: свята, події, факти. День журналіста й перший кінотеатр просто неба

6 Червня 2023 00:00
6 червня професійне свято відзначають працівники засобів масової інформації в Україні.

Спочатку дату святкування планували на 15 травня. Цього дня в Україні вперше вийшла газета українською мовою «Зоря Галицька». Але пізніше було обрано 6 червня, оскільки цього дня в 1992 році у бельгійському Брюсселі Національну спілку журналістів України прийняли до Міжнародної федерації журналістів – найбільшої в світі організації професійних працівників ЗМІ.

6 червня у світі відзначають День іграшки йо-йо, Всесвітній день трансплантології, День інженера на Тайвані, День Корейського Дитячого Союзу в Північній Кореї, День австралійського штату Квінсленд, День вчителя в Болівії, День кінотеатру під відкритим небом, День пам'яті в Південній Кореї (в пам'ять про загиблих в Корейській війні 1950-1953 рр.), День пам'яті про Нормандську висадку союзних експедиційних сил, День садівництва, День сальвадорського біолога, День фінансової поліції в Казахстані, Міжнародний день очищення водойм, Національний день Швеції, Національний день обізнаності про хворобу Хантінгтона в США (хвороба Хантінгтона - спадкове захворювання, при якому у людей середнього віку з'являються періодичні м'язові посмикування або спазми і відбувається поступова дегенерація мозкових клітин, приводячи до хореї, атетозу і погіршення інтелектуальних функцій), Національний день торгівлі в Чилі, Національний день яблучного торта в США.

Іменини за православним календарем святкують Григорій, Іван (Іоанн), Каленик, Мелетій, Микита, Семен (Симеон), Серапіон, Степан (Стефан), Фавст і Федір (Феодор).

Цього дня народилися іспанський художник, найбільший представник іспанського бароко Дієго Веласкес, французький драматург, «батько французької трагедії» П’єр Корнель, німецький бізнесмен, засновник всесвітньо відомої хімічної фірми BayerAG Фрідріх Байєр, польська письменниця Еліза Ожешко, український історик, педагог, громадсько-політичний діяч Олександр Барвінський, німецький фізик, який 1909 року розділив з італійцем Гульєльмо Марконі Нобелівську премію за винахід бездротового телеграфу, Фердинанд Браун, німецький письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури 1929 року Томас Манн («Будденброки»), український червоний командир, комдив часів громадянської війни в Україні Микола Щорс, вірменський композитор, автор знаменитих балетів «Спартак» і «Гаяне» Арам Хачатурян, український економіст і політик, міністр економіки України у 2007-2010 роках Богдан Данилишин.

Події

1683 – в Англії у Оксфорді відкрився перший у світі публічний музей.

1882 – ньюйорківець Генрі Сілі запатентував електричну праску.

1925 – Волтер Крайслер заснував автомобільну корпорацію Chrysler.

1933 – у місті Кемден (штат Нью-Йорк) відкрився перший у світі кінотеатр, в якому фільм можна було дивитись, не виходячи з автомобіля.

1944 – у Західній Європі відкрито Другий фронт: на півночі Франції почалось висадження військ союзників з антигітлерівської коаліції.

1981 – зареєстровано перших хворих на СНІД.

1990 – Всеукраїнський православний собор у Києві проголосив патріархат УАПЦ і обрав митрополита Мстислава першим патріархом Української автокефальної православної церкви.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus