USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

7 липня: свята, події, факти. День Івана Купала, радіодебют Елвіса Преслі, похорон Майкла Джексона

7 Липня 2022 00:00
У цей день світ відзначає Глобальний день прощення. В Україні ж 7 липня – День працівника природно-заповідної справи. В Японії – Свято любові, у США – День печива макарон, День шоколаду, День прогулянки батька з дочкою, День правдивості, на Соломонових островах – День незалежності, у Замбії – День єдності.

Іменини 7 липня в Антона, Івана, Якова та Микити.

7 липня відзначають Іванів день або Івана Купала. Зазвичай цей день проводили на природі і присвячували його святкуванню, магічним ритуалам, веселощам, гаданню та танцям біля багаття. Традиційно в Купальську ніч розпалювали вогнища і стрибали через них.

У цей день відзначають два свята. Церква згадує про народження Хрестителя Господнього Іоанна Предтечі, тому і християнське свято іменується його «різдвом».

Друге свято в день Івана Купала – язичницьке. Його відзначали слов’янські племена ще в дохристиянську епоху. Це свято приурочене слов’янському богу Ярилу, який вважався покровителем сонця і всього живого.

Наші предки вважали, що якщо в цей день скупатися у водоймі, можна позбутися від хвороб. Деякі дослідники вважають, що назва «Купала» пов’язана саме з цим обрядом.

Цього дня народилися: американський біолог Нетті Стівенс, який першим встановив залежність статі від набору хромосом, народний поет Білорусі Янка Купала, американський письменник, один з основоположників наукової фантастики Роберт Гайнлайн, канадський підприємець українського походження, меценат і філантроп Петро Яцик, французький модельєр італійського походження П’єр Карден, британський музикант, барабанщик групи The Beatles Рінго Старр, італійський співак і композитор Тото Кутуньо, український політик, віцепрем’єр з гуманітарної політики в другому уряді Юлії Тимошенко Іван Васюник, український фотокореспондент, документальний фотограф Макс Левін, який загинув у березні 2022 року, висвітлюючи російське вторгнення в Україну, 17-й Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук.

Події

1659 – об’єднане українсько-польсько-кримське військо на чолі з Іваном Виговським розбило московське військо під Конотопом.

1709 – шведський король Карл XII під час бойової вилазки під Полтавою отримав вогнепальне поранення в ногу.

1881 – в італійському «Журналі для дітей» уперше надрукована казка «Піноккіо».

1923 – у Празі відкрито Український педагогічний інститут імені Драгоманова.

1930 – помер видатний англійський письменник Артур Конан Дойл, автор повістей і оповідань про Шерлока Холмса.

1940 – у Львові відкрито Літературно-меморіальний музей Івана Франка.

1954 – відбувся радіодебют Елвіса Преслі, його пісня «That’s All Right (Mama)» прозвучала на УКХ-станції Мемфіса.

1967 – у Великій Британії The Beatles випустили свій хіт «All You Need Is Love».

1977 – США провели перше випробування «гуманної» зброї – нейтронної бомби, після вибуху якої гинуть лише живі істоти, а будівлі і техніка залишаються неушкодженими.

1978 – проголошено незалежність Соломонових островів.

1987 – у Чорнобилі розпочався судовий процес над трьома керівниками Чорнобильської АЕС, яких звинуватили у вибуху на станції за рік перед тим.

1989 – у Сімферополі почали видавати газету кримськотатарською мовою.

1990 – в Римі вперше виступили разом три видатні тенори сучасності – Лучано Паваротті, Пласідо Домінго і Хосе Каррерас. Концерт був добродійною акцією, а запис виступу співаків розійшовся рекордним тиражем в історії класичної музики.

2005 – серія вибухів бомб в лондонському метро і міських автобусах.

2006 – помер англійський співак, композитор, гітарист, учасник гурту Pink Floyd Сід Барретт.

2009 – поховали «короля поп-музики», американського музиканта Майкла Джексона.

2018 – на 90-му році життя помер український політичний діяч, автор декларації про Незалежність України Левко Лук'яненко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus