USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.30
  • PLN 9.76 9.95

700 тисяч із бюджету Луцька виділили на ремонт аварійних ОСББ

26 Вересня 2019 14:44
700 тисяч гривень із міського бюджету виділили обранці громади на потреби луцьких ОСББ, яким не вистачало коштів у межах Програми сприяння діяльності ОСББ на території міста Луцька. Однак, для того, аби відремонтувати аварійні мережі у багатоповерхівках та хоч якось ліквідувати наслідки багаторічних підтоплень, довелось викроїти ці кошти із грошей, передбачених на ремонт прибудинкових територій.

Про це йшлося під час пленарного засідання чергової 62 сесії міської ради.

Нагадаємо, останній рік у Луцьку діє «Програма сприяння діяльності ОСББ на території міста Луцька на 2015 – 2019 роки», у межах якої міська влада вже виділяла кошти на ремонт будинків, що належать ОСББ. Утім на ОСББ: «Загородня, 2, «Бест Хауз», «Волі, 10», «Відродження, 12», «Євродвір», «Жасмін Луцьк», «Соборності 32» та «Соборність» коштів не вистачило. Саме тому вісім ОСББ, яким в силу запущеності та складності проблем, не вистачило коштів із житлового фонду, просять у депутатів виділити 1 мільйон 400 гривень з бюджету міста на ремонт аварійних будинків та мереж. Також Інформаційне агенство Волинські Новини повідомляло про те, що у Луцьку на багатоповерхівці, що знаходиться на проспекті Соборності, 32, утворилися тріщини, у результаті яких 19-річний будинок може стати непридатним для проживання.
Як відомо, закінчення року – не найкращий час для перерозподілу бюджету, однак, виходячи із нагальності проблем, що турбують містян, депутатам довелося мізкувати, з яких статей витрат перекинути кошти, аби хоч якось «закрити» дірки та відремонтувати аварійні помешкання до початку опалювального сезону.

Як прокоментував ситуацію голова бюджетної комісії, депутат Борис Смаль, під час першого засідання «бюджетки» обранці громади проголосували за пропозицію виділити для «обділених» ОСББ 870 тисяч гривень, передбачених на ремонт фонтану на Театральному майдані.

«Тоді, коли ми виділили для ОСББ 870 тисяч гривень з фонтанів, у нас не було жодних аргументів від департаменту ЖКГ. Також не було інформації про критичну ситуацію з ремонтом ліфтів у будинках Луцька. 24 вересня нам дали роз’яснення, що з тих 800 тисяч, виділених на ОСББ, вільними є лише 370 тисяч гривень. Решту коштів – на оформлення технічної документації. Тобто ми ділили те, чого немає», – зазначив депутат.

Окрім того, він зауважив, що, водночас, на розгляд повторного засідання бюджетної комісії було винесене питання щодо ремонту аварійних ліфтів:

«Десять із них зупинять вже в жовтні. На ремонт цих ліфтів у жовтні потрібно 1 мільйон 600 гривень. Загалом же – 3 мільйони 600 гривень. Тому під час повторного засідання комісії ми вирішили цих 370 тисяч гривень залишків віддати на ремонт ліфтів», – акцентував Борис Смаль.

Нагадаємо, раніше ІА Волинські Новини повідомляло, що зупинку 34-х аварійних ліфтів планують у ТзОВ «СРБУ Волиньліфт» протягом жовтня та листопада поточного року в зв’язку з закінченням терміну експлуатації та проведенням капітального ремонту.

Вислухавши голову бюджетної комісії, депутат Ігор Поліщук розповів обранцям громади, що днями він разом із першим заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Григорієм Недопадом робили виїзд, аби на власні очі побачити ситуацію у ОСББ, що отримали допомогу від міста за двома програмами підтримки:

«Люди задоволені, бо відчутні реальні позитивні зміни в житловому фонді. У порівнянні з 2016 роком фінансування ОСББ збільшилось у 6 разів. Але ми повинні розуміти, що бюджет має бути збалансованим, а він у нас обмежений. Причина – недофінансування Кабінету Міністрів. Уряд Гройсмана, перед тим як піти у відставку, підвищив зарплату працівникам освіти, не внісши до бюджету України жодних змін і не передбачивши на це ні копійки.

Складна ситуація й на КП «Луцьктепло». Котельня на Карбишева має велику заборгованість. Вони просять хоча б виділити гроші на погашення боргу хоча б за червень. Але на підприємстві не виплатили заробітну плату ще за липень. Це – результат фінансової діяльності керівників.

Луцьке підприємство електротранспоту – це також підприємство. Ми запитуємо, коли ж ЛПЕ перестане бути збитковим? Але в «Луцьктепло» ціна на електроенергію зросла втричі, а вартість квитка зросла всього лише на 1 гривню. Важко в таких умовах зробити підприємство прибутковим. А збільшення ціни на проїзд буде неприйнятним для соціального транспорту. Я розумію, що ОСББ треба допомогти. Але ми не можемо безкінечно виділяти гроші на ОСББ», – зазначив обранець громади.

На це депутат Павло Данильчук зауважив, що уже кінець року, тож фонтан у Луцьку можна уже й не робити:

«Тендер зроблений. Є оскарження. Є проблеми, але не з ОСББ, а житловим фондом, де жеки завалили роботу. Фонтан може зачекати. Давайте підтримаємо житловий фонд ОСББ потрібна наша підтримка. Ціна питання – 1 мільйон 400 гривень. Попереду осінь та зима. Це не ОСББ, а будинки нашого міста, які, врешті-решт, можуть завалитися», – висловив власну позицію депутат.

Утім, Ігор Поліщук відповів, що було б простіше приймати такі рішення, якби бюджет міста був збалансованим.

«Бюджет був абсолютно збалансованим, але уряд ні з того, ні з сього прийняв рішення з підвищення заробітної платні освітянам. Також уряд прийняв маразматичне рішення про зменшення вартості на тепло – вона нижча, ніж собівартість його виготовлення. І це в умовах постійних форс-мажорів. Популізм на державному рівні. До мене приходить маса людей. Вони плачуть і жаліються, і обіцяють перекрити дороги. Я поговорив з представниками бізнесу і вони пообіцяли надати 1000 офіційних робочих місць. Це – гроші до бюджету. Давайте залучати гроші в бюджет, щоб ми могли разом з нього ці гроші виділяти і реалізовувати проекти. Важко бути і гарним, і розумним.

Коли ми, до прикладу, підвищували ціни на рекламу, депутати заламували руки і влаштовували істерику. Казали, що ми знищуємо бізнес. А тепер бюджет міста має додаткові мільйони гривень, які ми використовуємо на потреби міста. На популізмі далеко не поїдеш. Повинна бути реальна робота», – наголосив обранець громади.

Його підтримав і депутат Юрій Безпятко, який акцентував, що у Луцьку – три категорії житлового фонду: ОСББ, жеки і приватні будинки.

«Дуже скрутний момент в бюджеті. Ми обговорювали це з головами ОСББ. Якщо можна виконати роботи на 30% – це вихід. Якщо можна певні роботи виконати в борг, і щоб ми доплатили пізніше – це теж вихід. Як тільки вивільниться будь-яка сума, ми одразу зніматимемо зі статті витрат кошти суми для потреб ОСББ. Наразі основна задача – запустити «Луцьктепло». Подумайте, якщо вчасно не розпочнеться опалювальний сезон, скільки працівників жеків і голів ОСББ тут буде? А тим часом «приватники» запитують, коли і їм будуть допомагати? Тож давайте дбати за всіх, а не лише за ОСББ», – сказав обранець громади.

Зрештою Ігор Поліщук запропонував компромісне рішення:

«Якщо жовтень буде теплим і ми ввімкнемо опалення пізніше, ми зекономимо на енергоносіях. Тоді ці 1 мільйон 400 гривень знімемо з енергоносіїв. І віддамо ОСББ. Інакше грошей не буде взагалі. Згідно із прогнозами синоптиків, попереду – 20 градусів тепла», – наголосив обранець громади.

Слово взяла й представниця від одного із ОСББ Тетяна Горінова:

«У сесійній залі сидять голови ОСББ, а за нашими спинами – ваші виборці. У нас всі комунікації транзитні. Ми все відремонтували власним коштом, без вашої допомоги. Але коли рвуться комунікації в сусідніх будинках, які на балансі ЖКГ, то страждаємо і ми – води немає. Наші підвали по коліна в нечистотах. Ми назбирали ремонтні фонди. Люди обурюються, чому такі великі тарифи. Ми вклали гроші. І що ми пояснимо людям? Чому міська рада не виконала свою обіцянку по співфінансуванню. Ми чекаємо вже давно, і ми теж залежимо від сезону. Тому що у семи ОСББ – проблеми із мережею комунікацій – опаленням, гарячою і холодною водою. Коли систему увімкнуть, будуть масово рватися труби. Ми попереджуємо затоплення будинку і руйнування. Мій проект – усунення наслідків 20-річного затоплення. Чого нас не підтримав департамент ЖКГ, мені дивно. Програма діє останній рік і ми раз в п’ять років мали змогу подати проект на цю програму», – звернулася жінка до депутатів.
Тож,зваживши всі «за» і «проти», луцькі обранці громади ухвалили рішення виділити 700 тисяч гривень, призначених на ремонт прибудинкових територій міста, на ліквідацію аварійних ситуацій у ОСББ, яким не вистачило коштів згідно із програмою підтримки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus