USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

8 гривень за газ, 9 – за розподіл. Газовики можуть суттєво збільшити тарифи

25 Жовтня 2021 19:19
Газорозподільні компанії пропонують з січня 2022 року підняти ціни на послугу з розподілу газу від 30% до більш ніж учетверо.

Про це свідчать проєкти тарифів, опубліковані на сайтах кожної окремої газорозподільної компанії, пише УНІАН.

Таким чином, середній тариф на розподіл по країні може зрости з нинішніх 1,44 грн за куб. м до 4,14 за куб. м.

Найбільше підняти тарифи за кубічний метр пропонують для «Луганськгазу» (з 1,55 грн до 8,41 грн) та «Уманьгазу» (з 1,78 грн до 8,91 грн).

Крім того, тариф «Одесагазу» хочуть підняти з 0,84 грн до 4,52 грн. Столичний «Київгаз» пропонує підняти вартість своїх послуг з 0,31 грн до 0,83 грн, «Київоблгаз» – з 1,45 грн до 3,39 грн за куб. м.

Найменші зміни в тарифі можуть ухвалити для «Газопостачсервіс» (з 2,46 до 3,01 грн за куб. м), «Шепетівкагаз» (з 1,09 до 1,88 грн за куб. м) і НГХП «Сірка» (з 1,14 до 1,58 грн за куб. м).

Більш детальну інформацію по кожній газорозподільній компанії в країні можна подивитися на сайті самої компанії.

В одному з облгазів розповіли, що це лише проєкти тарифів на 2022 рік, які ще навіть не подано на розгляд регулятору. Крім того, зазвичай фінальні затверджені тарифи значно нижчі за запропоновані компаніями. Також співрозмовник пояснив, що підвищення тарифу пов’язане зі зростанням ринкової вартості газу.

Читати ще: Нові ціни на газ спровокують сотні мільйонів боргів у бюджетних закладах Волині

«У тарифі газ для виробничо-технологічних витрат закладений у розмірі 5 800 гривень за тисячу кубів, а ринкова вартість газу зараз 34 тисячі гривень», – розповіли компетентні джерела.

«З огляду на те, що тариф на газ для населення зафіксовано на рівні близько 8 гривень за куб, розподіл буде обходитися в деяких містах дорожче, ніж сам газ», – цитує «Політика країни» голову Житлової спілки України Олександра Скубченка.

Для жителів багатоповерхівок, які користуються газом тільки для приготування їжі, ситуація не настільки катастрофічна.

Особливо критичне питання дорогого розподілу для приватного сектору, який опалюється газом. Якщо врахувати, що на обігрів невеликого будинку йде близько 400 кубів газу, люди ризикують отримати платіжки з просто космічними цифрами: до 6,8 тисяч на місяць – за газ плюс розподіл.

НКРЕ може і не затвердити скандальні цінники, адже вони можуть спровокувати нові тарифні майдани по всій країні. Але, як каже аналітик Інституту стратегічних досліджень Юрій Корольчук, розподіл газу мережами низького тиску реально дорожчає. І що меншим буде транзит російського газу, то дорожче в підсумку українцям доведеться платити за розподіл.

«Тому тариф все одно буде рости, питання лише в тому, буде це подорожчання на десятки відсотків чи в рази», – упевнений Корольчук.

«Влада обіцяла, що газ не подорожчає – нате вам по 8 гривень за куб. А щодо тарифу на розподіл ніяких обіцянок не було, так що доведеться платити», – іронізує Скубченко.

Звідки такі космічні цифри?

З огляду на скандальність теми, в компаніях уникають обговорення тарифного питання.

Але, як пояснили в одній з газорозподільних компаній, у тарифі – кілька складових.

«Найголовніша – технологічний газ. Якщо в минулому опалювальному сезоні ми його купували по 7 гривень, то в цьому – за ринковою ціною, а це більш як 30 гривень за куб. «Нафтогаз» обіцяв дешевший газ, але конкретних домовленостей і цін поки немає. Чи буде це 7,42 гривні за куб як для виробників тепла для потреб населення, поки теж незрозуміло.

Але ми за законодавством зобов'язані прорахувати нові економічно обґрунтовані тарифи, заклавши в них всі складові – від ціни на технологічний газ до зарплат і поточних витрат. Звідси випливають такі великі цифри. Але це – тільки проєкти. Ще будуть громадські обговорення, обговорення в НКРЕ, регулятор може порізати динаміку збільшення зарплат або, скажімо, витрати на лічильники чи інвестпрограми. Можуть ще надійти нові цінові пропозиції щодо газу від НАК, і тоді тарифи теж відкоригуємо. Зрештою, нас можуть, як торік, усіх в ручному режимі загнати під одну планку. Але поки тарифи такі, як є – їх взяли не зі стелі, це конкретні розрахунки вартості розподілу», – зазначає представник газорозподільної компанії.

Читати ще: По 20 гривень для людей і бізнесу: з вересня в країні різко дорожчає газ

Але він також додав, що навіть якщо НАК вирішить дати технологічний газ по 7,4 гривні (а це на сьогодні мінімальна ціна, за якою «Нафтогаз» відпускає ресурс), то все одно тариф на розподіл буде вищим, ніж чинний.

«Плюс 40 копійок на кубі газу, плюс зарплати і витратні матеріали. Просто зростання буде на відсотки, а не в рази», – наголосив експерт.

«Перегляд тарифів операторами газорозподільних мереж відбувається в два етапи. Перший (попередній) – громадські обговорення на місцях, другий – подання в НКРЕКУ розрахунків і остаточне затвердження розмірів тарифів регулятором. Формування проєктів тарифів відбувається за формулою, в якій враховують усі складові собівартості тарифу, – пояснює голова асоціації газового ринку Денис Сенектутов. – Левова частка тарифу на доставку – це газ для виробничо-технологічних потреб.

Якщо в тарифах на 2021 рік закладали вартість такого газу на рівні 7 гривень за куб, то зараз – за ринковою ціною. Ніхто не поставляє операторам газ за пільговими цінами, принаймні, поки таких договорів немає. Тому компанії розрахували тарифи, виходячи з ринкових цін (станом на зараз вони на рівні 34 гривні за кубометр газу). Якщо брати індикативи прямих форвардних контрактів (з імпорту), то зараз ці показники в межах 24 000 гривень за тис. куб. м.

Той же оператор підземних сховищ газу (АТ «Укртрансгаз») вже оголосив тендер на закупівлю газу для своїх технологічних потреб за ціною 32 106 грн/тис. куб. м. Крім того, в проєкти тарифів закладали також компенсації, адже в чинному тарифі передбачено газ по 7 000 грн/ тис. куб. м. Але з літа він почав стрімко дорожчати і різниця – це прямі збитки компаній, які підлягають компенсації».

«Поки газорозподільні компанії орієнтуються на ринкову ціну на газ, звідси – захмарні тарифи», – додав експерт енергоринку Олег Попенко.

Юрій Корольчук каже, що тариф на розподіл газу в будь-якому випадку буде підвищуватися.

«І зараз буде зростати, і в перспективі. Наприклад, на тариф на розподіл газу вплине зниження обсягів транзиту, адже що нижчий тиск у магістральній трубі, то більше технологічного газу доведеться закуповувати газорозподільним компаніям і то вищими будуть витрати на мережі низького тиску», – каже Корольчук.

Читати ще: «Нафтогаз» ввів новий тариф на опалювальний сезон: ціна та умови

Представник однієї з газорозподільних компаній також зазначає, що на тариф впливає кількість клієнтів.

«Якщо зупиняються великі підприємства, за розподіл газу вони вже платити не будуть. Тому витрати доведеться «розкидати» на інших клієнтів, в тому числі й населення», – пояснює він.

Утім, як каже Скубченко, детального аудиту тарифів, у тому числі на розподіл газу, в Україні досі не провели. Тому наскільки обґрунтовано постачальники послуг включають в них ті чи ті складові – питання відкрите.

Але в самих газорозподільних компаніях відзначають, що їхнє фінансове становище за останній рік помітно погіршилося. Зокрема зросли борги перед оператором ГТС, які на сьогодні складають вже майже 11 млрд грн. Відзначимо, недавно Кабмін ухвалив постанову, за якою кошти, отримані газівниками від споживачів, йтимуть на спецрахунки, щоб не було затримок за розрахунками з оператором ГТС і «нецільового використання». Як розповіли газівники, такі спецрахунки з’являться вже з листопада.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 21
Волиняни Показати IP 25 Жовтня 2021 19:43
Надрукуйте для початку штатний розпис, зарплатні відомості і кошторис видатків волинських газовиків ! Панове депутати, оформіть депутатський запит !
Олег до Волиняни Показати IP 25 Жовтня 2021 20:05
Нафіг воно нам треба, той розпис, кошторис та інше... Просто скотиняки вирішили змовитись з усіма облгазами та компенсувати "недоприбутки" при теперішній ціні на газ! І Кабмін по-любому погодить, він же не обіцяв фіксованої ціни на транспортування! Правда?
Анонім до Волиняни Показати IP 25 Жовтня 2021 22:14
Для якого"початку"?Ну надрукують,ну почитаєш і що далі?Ти відчуваєш стукіт?Це так гримить бо особисто тобі друкують.Сильно ти порішав щоб маршрутки по 8 грн не піднімали?
Олег Показати IP 25 Жовтня 2021 20:07
...«Уманьгаз» (з 1,78 грн до 8,91 грн) - п..ц! Рош га-Шана триває не цілий рік, придурки!
kk Показати IP 25 Жовтня 2021 20:38
Що за компанія є ЗБУТ. Заключили ж договір ВолиньОблГаз. Інші рахунки.
читач Показати IP 25 Жовтня 2021 21:01
Один раз "проковтнули" тариф за "доставку",то проковтнемо і подальше здорожчання.Розподіл не входить у субсидію,а всі платять і мовчать,значить потрібно зробити ще дорожче в 5-7 разів,почнуть кричати скинемо до 3-х раз.Всерівно заплатять.В країні повний бардак...Взавтра коломийський виграє суд і забере собі в держави Україна від 9 до 15 млрд кубів газу взалежності від рішення суду.Вже давно не смішно...
Сало Показати IP 25 Жовтня 2021 21:15
В Житомире жители взяли штурмом здание местного горгаза. Протестующие против повышения тарифов граждане вышибли двери здания, с потасовками прорвались в кабинет председателя правления, где устроили шумный скандал. Где вы? патриоты? Сколько будите терпеть?
Лучанка до Сало Показати IP 25 Жовтня 2021 21:44
Вони шумлять там, де їм потрібно
Дідо Показати IP 25 Жовтня 2021 22:36
ну що телепні, не хотіли з сусідом добре жити, будете тепер в зад цілувати
Лучанин до Дідо Показати IP 26 Жовтня 2021 05:37
Скучаєш за задом сусіда?
цукер до Дідо Показати IP 26 Жовтня 2021 07:41
Як ти відчима? Сусід в нас Крим вкрав та на сході Бучу заварив. Але, що тобі дефективному?!
Дідо до цукер Показати IP 26 Жовтня 2021 10:10
Ви чвари заварили, під час майдану розділили країну. А якраз до того хотіли контракт на газ підписати, за російську військову базу у Симферополі теж платили дешевим газом.
Цукер до Дідо Показати IP 26 Жовтня 2021 10:36
ми заварили, в себе заварили. А парашка тут яким боком, убогий?
Цукер до Дідо Показати IP 26 Жовтня 2021 11:07
І шо то за анальна фіксація? русский што ли?
Вася до Дідо Показати IP 26 Жовтня 2021 09:57
Дiдо , провокатор! А до чого , тут сусiд?
Дідо до Вася Показати IP 26 Жовтня 2021 22:33
ціну на газ для білорусів бачив? от тобі й сусід
ABC Показати IP 26 Жовтня 2021 03:21
Зелений кінець епохи бідності нарешті настав. Слава Зе! Єрмаку слава!
Все для народу Показати IP 26 Жовтня 2021 03:49
Укольчик бонусом безплатно.
Карантинер Показати IP 26 Жовтня 2021 04:41
От тобі й ринок газу та прозорість. Будь проклята Революція Гідності разом з німецькою якістю, євроремонтом та цивілізацією - всім чим нас ввели в оману на Майдані.
Дідо Показати IP 26 Жовтня 2021 10:12
"Майдан требует от власти снижение тарифов на 30 процентов"- 27.01.13
Кот Базилио Показати IP 26 Жовтня 2021 10:41
Пока живут на свете дураки, обманом стало быть нам жить с руки (с).

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus