USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

CoronaVac: що відомо про вакцину, якої найбільше в Україні

3 Листопада 2021 16:55
Наразі Україна схвалила для використання п’ять вакцин проти COVID-19, одна з яких – китайська CoronaVac від Sinovac Biotech.

За даними українського Міністерства охорони здоров'я, станом на 2 листопада цією вакциною щепили понад 3,1 млн українців. Це трохи менше, ніж найпопулярнішою вакциною Pfizer – 4,3 млн, передає ВВС.

В Україні зараз є ще майже 1,5 млн її доз – це майже половина усіх наявних вакцин. 1 листопада CoronaVac щепились 120 тисяч українців, а Pfizer – 130 тисяч.

Вакцина доступна у центрах масової вакцинації, пунктах щеплень, а також нею вакцинують мобільні бригади.

Що це за вакцина і як вона працює

CoronaVac – вакцина проти ковіду, яку розробила китайська біофармацевтична компанія Sinovac Biotech.

Її виготовлено за технологією, якій вже понад 70 років. Йдеться про інактивовану вакцину, яка містить неактивний, «убитий» вірус. Організм реагує на нього та виробляє імунітет.

Першу вакцину за цією технологією розробили 1955 року – проти поліомієліту.

Повний курс вакцинації передбачає введення двох доз з інтервалом в 14-28 днів.

Вакцини можна зберігати за звичайної температури холодильника, що полегшує їхнє використання у країнах, які не мають доступу до спеціалізованих сховищ.
Де використовують вакцину?

CoronaVac схвалено ВООЗ для екстреного використання.

Наразі її застосовують у понад 40 країнах, зокрема Китаї, Туреччині, Аргентині, Бразилії, Мексиці, Індонезії, Казахстані, Вірменії, Грузії тощо. В Україні цією вакциною почали щеплювати з квітня 2021 року.

Кому можна і не можна нею щеплюватися?

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує щеплюватися вакциною CoronaVac дорослим з 18 років.

Щодо щеплення дітей цією вакциною наразі немає достатніх досліджень. МОЗ України для вакцинації дітей з 12 років рекомендує натомість використовувати Pfizer.

Щодо щеплення вагітних, наразі також немає достатніх даних, щоб оцінити ефективність та ризики використання цієї вакцини.

Водночас, за даними ВООЗ, попередні вакцини, виготовлені за аналогічною технологією, були визнані цілком безпечними для вагітних, тому передбачають, що CoronaVac так само можна буде використовувати для цієї категорії.
Наразі ж для вагітних, як і для дітей, також рекомендують Pfizer.

Крім того, грудне вигодовування не є протипоказанням для використання CoronaVac, і ВООЗ рекомендує цю вакцину жінкам, які годують грудьми.

Також, за даними ВООЗ, цією вакциною можна щеплювати людей з ВІЛ.

Не рекомендовано застосовувати CoronaVac людям, які мають алергію на будь-який компонент вакцини.

Також вакцинацію варто відкласти тим, хто наразі хворіє на ковід. МОЗ рекомендує вакцинуватися не раніше, ніж через 28 днів після появи симптомів чи лабораторного підтвердження діагнозу COVID-19.

Наскільки ефективною є вакцина

МОЗ України наголошує, що усі вакцини, схвалені для використання на території України, зокрема й CoronaVac, є ефективними для запобігання тяжкому перебігу захворювання на COVID-19, госпіталізації та смерті.

За даними чилійського дослідження, проведеного в лютому-квітні 2021 року, ефективність CoronaVac становить 65,9% у запобіганні захворюванню на COVID-19 (штами «Альфа» та «Гамма»), 87,5% у запобіганні госпіталізації та 86,3% у запобіганні смерті від ковіду.

Вакцина також є ефективною у запобіганні госпіталізації та смерті внаслідок захворювання, викликаного штамом «Дельта» для людей віком 18-59 років.

Дослідження, проведене серед людей цієї вікової категорії у Китаї в травні 2021 року під час спалаху, викликаного «Дельтою», показало, що дві дози вакцини мали ефективність у 59% проти симптоматичного захворювання на COVID-19, 70,2% проти середньої форми тяжкості захворювання і 100% проти важких випадків.
Водночас у старшій віковій категорії, за даними дослідження, проведеного у Бразилії, CoronaVac демонструє гірші результати. Ефективність вакцини для людей від 70 років проти симптоматичної хвороби, викликаної штамом «Гамма», становила 46,8%, у запобіганні госпіталізації – 55,5%, проти смерті – 61,2%.

При цьому для вікової групи 70-74 роки ефективність проти симптоматичної хвороби була 59%, проти госпіталізації – 77,6%, а проти смерті – 83,9%. Що старшими були пацієнти, то нижчою була ефективність вакцини.

Водночас дані двох досліджень, які проводили серед людей віком 18-59 років та понад 60 років, продемонстрували ефективність третьої, так званої бустерної дози вакцини CoronaVac. Після її введення, через шість місяців після першої дози, у пацієнтів стрімко підвищувалась кількість антитіл.

В Україні щеплення третьою дозою наразі не пропонують, і найближчим часом планують рекомендувати лише людям з імунодефіцитними та імуносупресивними станами.

Частина українських лікарів вказують: попри те, що вакцина CoronaVac має трохи нижчу ефективність порівняно з тим же Pfizer, побічних негативних симптомів після її введення менше.

До яких країн можна їхати з цією вакциною

Хоча CoronaVac затверджена ВООЗ, не всі країни її визнають і дозволяють в'їзд щепленим нею людям.

Усі європейські країни наразі визнають лише чотири вакцини, схвалені Європейською медичною агенцією (ЄМА): AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna та Johnson & Johnson.
CoronaVac визнають окремі країни ЄС, зокрема Австрія, Іспанія, Греція, Фінляндія, Швеція, Нідерланди тощо. Але водночас не визнають інші – наприклад, із нею не можна поїхати до Італії, Німеччини, Франції, Польщі тощо. Нещодавно до країн, які визнають щеплення CoronaVac, також приєдналися США.

МОЗ радить українцям перевіряти умови в'їзду до кожної окремої країни перед мандрівкою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Михайлович Показати IP 3 Листопада 2021 18:20
Вміст вакцини напишіть.
Будьласка до Михайлович Показати IP 4 Листопада 2021 00:06
Препарат отриманий шляхом щеплення ниркової клітини африканської зеленої мавпи (грівет) (Cercopitthecus aethiops) (скорочена назва (клітини Vero) коронавірусів нового типу (штам CZ02), культивування, отримання вірусної рідини, інактивації вірусу, концентрації, очищення і абсорбції за допомогою гідроксиду алюмінію. препарат не містить консерванту. Основний компонент: інактивований SARS-CoV-2 антиген. Ад'ювант: гідроокис алюмінію. Допоміжні компоненти: гідрофосфат натрію 12-водний (Nа2НР04 х12Н20), гідрофорфат натрію моногідрат, хлорид натрію.
ЗІнструкції до Михайлович Показати IP 4 Листопада 2021 00:11
Препарат дозволений до продажу з додатковими умовами на підставі результатів 2-місячних випробувань фази ІІІ за паливною ефективністю захисту, проведених за кордоном. На даний момент кінцеві дані аналізу ще не отримані, результати по ефективності і безпеки ще вимагають подальшого остаточного підтвердження. Протипоказання: 1. Протипоказано особам, у яких може бути алергічна реакція на активні компоненти препарату, на будь-які неактивні компоненти препарату, на речовини, які застосовуються в технології виробництва, або особам, у яких раніше виникала алергічна реакція на цей препарат, або подібний препарат. 2. Протипоказано особам, у яких раніше виникала серйозна алергічна реакція на вакцини (наприклад, гостра алергічна реакція, нейрогенний набряк судин, тяжкість дихання). 3. Протипоказано особам з серйозними захворюваннями нервової системи (наприклад, поперечний мієліт, синдром Гієна-Барре, демиелинизация (пошкодження мієлінової шару). 4. Протипоказано особам з серйозними неконтрольованими хронічними захворюваннями. 5. Протипоказано жінкам у період вагітності та лактації.
Анонім до Михайлович Показати IP 4 Листопада 2021 08:07
В Google забанили? Зовсім не важко знайти вміст кожної вакцини, що у нас є
ВІРУС Показати IP 3 Листопада 2021 21:12
Хай ідуть НА...УЙ з тею вакциною.
Анонім Показати IP 3 Листопада 2021 23:16
Ця вакцина для бідних країн і країн третього світу.
море Показати IP 4 Листопада 2021 08:47
То нащо така вакцина,хренова,туда не поїдеш,туда поїдеш.Дибілізм.
Анонім Показати IP 9 Листопада 2021 12:53
Перш за все вакцина потрібна для того щоб пережити ці часи , поки лютує хвороба, а не «туди їхати, сюди їхати» Саме ця вакцина найлегше переноситься і виготовлена так, як півсотні років вже виготовлялись вакцини, а не експериментальна.А «бідні країни» її використовують, бо багаті країни штабелями трупів готові накласти, але конкурента на свій ринок нізащо не пустять.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus