USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Switchblade – «лезо», яким захисники України вражатимуть ще більше російських танків

13 Квітня 2022 22:05
І не лише танки, а й іншу бронетехніку та живу силу противника. Вражатимуть з неба – автоматично та майже без шансів на порятунок. Адже ці «розумні» бомби – нове слово у сучасній військовій зброї.

Інформація про те, що США передадуть ЗСУ дрони-камікадзе Switchblade з’явилася минулого місяця. Тоді до неї поставилися досить скептично. Адже ці самонавідні компактні ракети досі постачали лише британській армії. Та й для самої Америки це відносно сучасна зброя. А такими зразками Пентагон не надто охоче ділиться з союзниками.
Натомість 13 квітня американська сторона підтвердила доставку в Україну «значної кількості дронів-камікадзе». Інформаційне агентство Волинські Новини вирішило розповісти читачам, що ж таке Switchblade і в чому його сила.

«Викидне лезо» – саме так перекладається Switchblade – це бойовий безпілотний літальний апарат, головним завданням якого є високоточне знищення броньованих цілей та живої сили противника.


Читати ще: Джавелін – «спис», який наводить жах на російських загарбників

Відкритої інформації про параметри і бойову ефективність Switchblade дуже мало. І це не дивно, враховуючи, що комплекс пройшов останні випробування лише у 2020 році. А розробляли його на замовлення Командування спецоперацій ВПС США. Відомо лише, що американські військові вже використовували комплекси в Афганістані та «деяких інших місцях», але не розголошували його застосування.

Є дві базові версії безпілотника.

Switchblade 300 – легка версія. Його довжина – пів метра, а вага – лише 2,7 кг. У спорядженому стані дрон перебуває в пусковій установці. Після запуску у нього розкладаються крила і він перетворюється на маленьку «розумну» ракету. Безпілотник оснащено кольоровою камерою і комплексом GPS. Тобто він сам може шукати цілі або ж атакувати за заданими координатами.

Switchblade 300 може бути у повітрі до 10 хвилин і вражати цілі на відстані до 10 км. Для цього його бойову частину споряджено вибухівкою, еквівалентною ручній гранаті.
Здається, що мало? Однак смертоносним апарат роблять його повна безшумність (силова установка дрона – електродвигун), висока швидкість польоту – близько 160 км/год в момент атаки та мініатюрні розміри. Ось і виходить така собі летюча високоточна граната, яку можна підірвати при потраплянні або ж у повітрі. Чудова річ для спецоперацій проти підрозділів російських піхотинців!
Switchblade 600 – важка версія безпілотника. Його довжина – 130 см, вага – 23 кг, в повітрі він може бути до 40 хвилин, а цілі вражати аж за 40 км. В основі його бойової частини – протитанкова боєголовка від «Джавеліна» (Так!). Більша і швидкість атаки цього дрона – аж 185 км/год. Принцип запуску та роботи Switchblade 600 такий, як і в «молодшого брата».


Читати ще: Ще один міф про російську армію розвінчано: чим воює убогий агресор

Найбільш перспективним видається використання цього дрона-камікадзе спільно з «Байрактаром». Розвідувальні можливості турецького апарата плюс ударний потенціал Switchblade дадуть змогу прицільно винищувати російську бронетехніку, зенітно-ракетні системи, системи ППО. І окупанти будуть практично безсилі перед малопомітними швидкісними повітряними українськими «лезами».

Як бачимо, сучасна війна – це війна високих технологій. І наші захисники вміло використовують такі види озброєння. А щодо рівня російських окупантів, то ми вже мали не одну нагоду бачити їхні «розробки». Наприклад, металеві «мангали» на баштах танків, які мали захищати російську техніку від «Джавелінів». Не захистили. Віримо, що зі Switchblade буде так само і навіть краще.

Слава Україні! Ми переможемо!

Олександр ДУРМАНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
герберт Показати IP 14 Квітня 2022 00:18
Героям Слава!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus