USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

VIII Міжнародний пленер іконопису розпочався в Замлинні

11 Липня 2018 16:14
Цими липневими днями унікальна природа волинського села Замлиння перетворилася на майстерню художників.

29 учасників – а це студенти Львівської національної академії мистецтв, українські та польські мистці – прибули до цього уже відомого в Україні та Польщі села у поліській глибинці на кордоні двох країн, і традиційний Міжнародний пленер іконопису та сакрального мистецтва розпочався.
Цьогорічний пленер є вже восьмою зустріччю в Замлинні – восьмою духовно-мистецькою бесідою художників, організаторів та представників культурно-освітніх інституцій країн Пограниччя у справі українсько-польського діалогу. Ідея про проведення пленеру належала консулу РП в Луцьку Кшиштофу Савіцкі та голові Волинської організації НСХУ Володимиру Марчуку, і ось новий пленер під символічною назвою «Знаки часу» збирає у тісне коло мистців-співрозмовників.

Мистецька комунікація стала можливою завдяки незмінним організаторам: Генеральному консульству Республіки Польща в Луцьку, Волинській організації Національної спілки художників України і Центру інтеграції в Замлинні (Карітас Луцької дієцезії). Як завжди, гостинний господар центру отець Ян Бурас вітав гостей і створив необхідний для творчості затишок.
Привітати учасників події до Замлиння приїхала консул Республіки Польща в Луцьку Тереза Хрущ. Вона побажала усім мистцям натхнення і творчих успіхів на цьому пленері.
Отець Ян Бурас провів духовну бесіду про знаки часу в житті людських поколінь: «Знаки часу наявні завжди і усюди, добрі та погані, знаки милосердя й ненависті…тому візьмемося під час нашого пленеру до важкої роботи – спробуймо у цьогорічних іконах і творах сакрального мистецтва створити каталог знаків добра й ненависті, не тільки описаних в Біблії, натомість існуючих завжди і усюди».

Отож, художники обдумують тему і приступають до роботи – кожен відповідно до свого бачення та розуміння. На них також чекають спільні молитві, бесіди на духовні теми, відпочинок у надихаючій тиші волинського села, зустрічі з жителями Замлиння.
18 липня вони представлять результати своєї роботи у спільній презентації в Замлинні, котра стане першим пунктом у мандрівці нових ікон, творів сакрального живопису містами України та Польщі, новою темою у діалозі країн Пограниччя задля взаєморозуміння наших народів.
Фото Віктора Чухрая

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанин Показати IP 11 Липня 2018 17:48
Чекаємо виставку нових творів

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus