USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Аби «воїни без зброї» працювали ще ефективніше: у ТНЦ «Тернове Поле» тренують волинських рятувальників – пілотів БПЛА

3 Лютого 2023 15:48
Не секрет, що в умовах нинішньої війни навички володіння новітніми технологіями – неабияка перевага. І йдеться не лише про тих, хто боронить країну на передовій. Адже є й інший фронт – цивільний, де, на жаль, надзвичайні ситуації трапляються нині ще частіше, ніж у мирний час.

Працівників ДСНС часто називають «воїнами без зброї», бо саме їм доводиться воювати зі стихіями, ліквідовувати наслідки пожеж, діставати людей з-під завалів після ракетних ударів. Часто саме від того, як спрацюють рятувальники, залежать людські життя.

Тож використанню саме БПЛА в роботі у ДСНС надають великого значення й приділяють максимум уваги. Звісно ж, запорукою якісної роботи є професійні навички та практичний досвід. І ними з рятувальниками впродовж навчання радо ділилися інструктори ТНЦ «Тернове Поле», які пройшли підготовку за стандартами НАТО.

У тренувальному навчальному центрі «Тернове Поле» зібрали справжніх асів – тих, хто має бойовий і практичний досвід. Один з таких – доброволець із позивним Вінкс. Саме він на початках тренував інструкторів ТНЦ, аби в подальшому вони могли якісно працювати з тими, хто зголоситься пройти навчання.
Окрім того, що передає знання й навички управління БПЛА, він ще й конструює безпілотники.

«Інструкторів «Тернового Поля» я готував на стандартному академічному рівні: спочатку теорія, далі – практичні заняття. Що більше вони налітають – то краще. Адже за короткий час треба виробити так звану моторику пальців, – пояснює Вінкс. – Важливо, щоби перед вильотом не було мандражу, а натомість з’явилася впевненість. А вона з’являється після хоча б 30-40 годин нальотів».

Із його слів, БПЛА – не лише зброя. Це ще й очі бійця. І аби ці очі працювали точно, потрібно докласти чимало зусиль, передусім – інструкторам. Бо від того, як вони навчать оператора безпілотника, може залежати й чиєсь життя.
«Робота рятувальника – неабиякий ризик. А коли вони матимуть компетенції, щоб працювати з БПЛА, ці ризики суттєво зменшуються. Адже є можливість спочатку розвідати обстановку, вивчити, а тоді вже ухвалювати рішення й діяти», – додає Вінкс.

Варто зазначити, що оператором БПЛА може стати аж ніяк не кожен. Як акцентує Вінкс, практичні заняття саме для того й потрібні, аби з’ясувати, кого в жодному разі не можна підпускати до коптера.

«Передусім оператор БПЛА має бути психологічно стійким, мати нордичну вдачу, вміти аналізувати ситуацію та блискавично ухвалювати рішення, – провадить Вінкс. – І от саме на практичних заняттях в польових умовах це дуже чітко видно».
Читати ще: «Війні ще далеко до закінчення». Як батальйон «Луцьк» вчив цивільних вправлятися зі зброєю та керувати дронами. Репортаж

Старший викладач-методист навчального пункту аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС Волині Дмитро Кушнір наголошує: впровадження новітніх технологій дасть можливість покращити якість реагування на надзвичайні ситуації, відтак буде більше врятованих життів.
«У зв’язку зі стрімким розвитком новітніх технологій та популяризацією БПЛА, аби забезпечити належний рівень безпеки особового складу у системі ДСНС, а також задля підвищення якості виконання завдань було ухвалено рішення по максимуму використовувати безпілотники», – зазначає заступник начальника оперативно-комунікаційного центру з питань оперативного зв’язку ГУ ДСНС у Волинській області, майор цивільного захисту Богдан Жиговець.
Із його слів, рятувальники застосовують БПЛА під час розмінування територій, гасіння пожеж на великих площах тощо.

«Надзвичайні ситуації, що стаються, на жаль, доволі часто, показують нам, що використання безпілотних літальних апаратів та іншої роботизованої техніки сприяє кращому та ефективнішому виконанню завдань, – провадить Богдан Жиговець. – Тож виникла потреба в навчанні наших пілотів використання, обслуговування та керування БПЛА. Ми звернулися до тренувального навчального центру «Тернове Поле», фахівці якого мають величезний досвід у цьому напрямку».

«Ця галузь нова для нашої служби, використання безпілотників не було масовим. Аби підготувати більшу кількість пілотів, і було проведено це навчання, – додає Дмитро Кушнір. – Обрали саме «Тернове Поле», бо фахівці цього навчального центру мають дуже великий бойовий досвід та практичний досвід пошуково-розвідувальних польотів».
Із його слів, інструктори ТНЦ «Тернове Поле» адаптували свою програму під завдання ДСНС.

«Наші завдання дещо відрізняються від бойових, адже спрямовані більше на розвідку, моніторинг, аналіз обстановки у зоні надзвичайної ситуації. А завдяки корективам ми зможемо використати бойовий досвід інструкторів «Тернового Поля» в нашій діяльності», – пояснює Дмитро Кушнір.

Читати ще: Добровольці батальйону «Луцьк» тренуватимуться за стандартами НАТО

У навчаннях взяли участь рятувальники з Ковельського, Володимирського, Камінь-Каширського районів та Луцька – усього 22 працівники. Зізнаються: до цього не всі навіть тримали безпілотник у руках.
«Нам пощастило, бо маємо дуже крутого інструктора з ТНЦ «Тернове Поле» із позивним Морфей. Він – справжній ас, має відповіді практично на всі наші запитання і в теорії, і в практиці», – кажуть рятувальники.
Спочатку завдяки старанням інструкторів ТНЦ «Тернове поле» «озброювалися» теорією – в тому числі вивчали й законодавство у сфері польотів та аеродинаміки, потім виконували елементарні завдання зі зльоту й посадки БПЛА, відтак переходили до складніших. По завершенню навчання хлопці отримають сертифікати пілотів-операторів наземних станцій керування БПЛА.

До слова, отримані знання й навички волинські рятувальники матимуть нагоду застосувати вже найближчим часом, адже паводкова ситуація в області загрозлива.
«Із дозволу районних військових адміністрацій ми зможемо підняти коптери та обстежити підтоплені ділянки й визначити масштаби цих підтоплень», – каже Богдан Жиговець.

Окрім того, волинські піротехніки нині активно задіяні в розмінуванні звільнених українських територій. І саме уміння працювати з БПЛА може мінімізувати ризики.
«Ворог дуже підступний. Є вибухонебезпечні предмети, які реагують на рух, на кількість кроків тощо. А завдяки безпілотнику таку вибухівку можна знешкодити без ризику для життя та здоров’я сапера, – пояснює Богдан Жиговець. – Після ракетних ударів рятувальникам завдяки тепловізійним камерам на БПЛА легше шукати та рятувати людей, скажімо, в темну пору доби».
Ні в «Терновому Полі», ні в ГУ ДСНС Волині на досягнутому спинятися не збираються – співпраця задля мирного та безпечного майбутнього триватиме й надалі.

Стежити за тренувальним центром «Тернове Поле» можна у Facebook та Instagram.

Оксана ГОЛОВІЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus