USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

«Війні ще далеко до закінчення». Як батальйон «Луцьк» вчив цивільних вправлятися зі зброєю та керувати дронами. Репортаж

2 Жовтня 2022 11:26
Війна з Росією ще не скоро закінчиться, тому інструктори навчально-тренувального центру «Тернове Поле», який є одним з підрозділів батальйону оперативного реагування «Луцьк», провели для сорока цивільних осіб перше заняття з базової військової підготовки та тактичної медицини.

У батальйоні кажуть, що навіть не пригадують, як в них народилася ідея проведення занять для цивільних, адже знання, які вони дають, вкрай необхідні в сучасних реаліях – Волинь розташована в прикордонній зоні, а загрозу з боку Білорусі й досі ніхто не відміняв.

Нещодавно інструктори навчально-тренувального центру «Тернове поле» повернулися з Південного напрямку, де під обстрілами провели підготовку трьох батальйонів однієї з бригад Збройних сил України, а це півтори тисячі бійців.

Сьогодні ж вони ділилися своїми знаннями з цивільними волинянами, які не мали жодного військового досвіду. Тактико-спеціальна підготовка (маніпуляції зі зброєю та реакція на загрозу), тактична медицина та дрони – те, що цивільні повинні були пройти за день.
«Ми не хочемо робити з цивільних командос»

Перед початком занять до цивільних звернувся інструктор з Ірландії, який і досі залишається у тренувальному центрі: «Сьогодні ми вам хочемо показати, що таке базова військова підготовка. Ідея – не перетворити цивільних в командос, а показати частину того, з чим стикаються наші солдати на полі бою. В зоні бойових дій використовують зброю або медичні навики. Наші інструктори почали цим займатися п’ять місяців тому, тренуючись кожного дня. Особливим був досвід останнього тижня – нам пощастило тренувати бійців на Південному напрямку. Сподіваюся, ми знову туди повернемося. Всі наші інструктори знають, що і як робити.

Попереджаю, що сьогодні ви можете насолоджуватися тренуваннями, але завтра ваше тіло буде боліти. Сподіваюся, ви повеселитеся, але я не для того їхав з Ірландії, щоб тут розважатися. Це серйозна робота, адже ця війна ще далека до закінчення. Ми позаймаємося кілька годин, і якщо наша робота буде добре виконана, ви щось вивчите. Сьогодні ви втомитесь та будете брудні».
Зазначимо, ірландський інструктор зовсім не обманув, адже цивільні під час тактико-спеціальної підготовки бігали, повзали та присідали, виконуючи різноманітні маніпуляції з автоматом. До того ж їм показували, як це робити правильно, відповідно до обстановки на полі бою. Але насамперед інструктори наголосили на важливості обережного поводження зі зброєю, оскільки є чимало випадків, коли солдати стріляють по своїх побратимах.
Попри те, що цивільні не стріляли, їм показали, як правильно тримати зброю в руках при будь-якому пересуванні, щоб не втратити та не забруднити її. Також інструктори акцентували важливості ліку патронів – всього солдат отримує чотири магазини по 30 патронів, тому аби не вистріляти їх за кілька секунд, потрібно стріляти чергами по три-чотири патрони. Окрім того, інструктори придумували бойові ситуації, показуючи «бійцям» на практиці тактики, які застосовують європейські армії.
«За годину ви вже маєте мінімальні навички роботи зі зброєю. Але уявіть, які б навички ви отримали, якби працювали більше часу. Ви нам потрібні, адже кожен має отримувати ці знання, щоб в разі чого бути готовим. Я щасливий, що ви всі в разі потреби будете готові вступити в бій та захищати країну. Всі ви молодці», – сказав іноземний інструктор.

«Вчасно накладений турнікет рятує життя»

Здавалося, що після інтенсивного тренування присутні зможуть відпочити на занятті з тактичної медицини, але й тут вони змушені були швидко падати на землю. Після короткого інструктажу з накладання турнікетів інструктори кидали петарди, почувши вибух цивільні одразу ж падали на землю та намагалися правильно застосувати турнікети, «зупинивши кров» на відповідній кінцівці.
Як пояснили інструктори, поранений повинен встигнути накласти собі турнікет за 15 секунд, при цьому він повинен лежати на боці, адже від болю його може нудити, тож лежачи на спині, він просто задихнеться від рвотних мас. Також наголосили, що не можна падати на живіт, адже коли ви знепритомнієте, то вас ніхто не буде чіпати та надавати допомогу, причина – людина, яку піднімають, може бути замінована. Такі пастки роблять росіяни. Натомість людину, яка лежить на спині, можна розпізнати та побачити її реакцію.

Цивільних вчили надавати допомогу не лише собі, а й іншим, зокрема продемонстрували методи евакуації пораненого з поля бою за допомогою карабіна – довгої мотузки, яку кидають пораненому бійцеві і який сам має себе обмотати.
Окрім того, інструктори розповіли, як діяти під час різних видів поранень (осколкових та кульових), переломах та інших ушкодженнях. Наголосили вони і на важливості знань психології, адже під час бою людина може впасти в ступор, тому потрібно вміти привести її до тями за допомогою різних маніпуляцій.
Отримані знання, кажуть медики, можна застосувати навіть у цивільному житті, зокрема під час ДТП, однак вони висловили сподівання, що реальної практики їх застосування присутні не матимуть.

«Сюрпризи для окупантів за допомогою дронів»

Насамкінець цивільні опановували квадрокоптери. Їхня ціль – аеророзвідка та диверсійні атаки, тобто скидання вибухівки на голову окупантам, аби нанести їм не лише фізичні ушкодження, а й психологічну травму, бо вони просто не розуміють, звідки прилетіло.
Дрони бувають абсолютно різні, зокрема й саморобні, які можуть літати довше та на більші відстані. Цивільним же показали дрон, максимальна дальність польоту якого три кілометри. Оператор повинен мати з собою три-п’ять батерей, відповідно це дозволить виконати більшу роботу. Заряд однієї батереї може дозволити літати від 20 хвилин.

Відзначимо, що оператор фактично ніколи не працює сам, йому потрібний прикривальник, який відносить апарат за 100 метрів від оператора для запуску, адже ворожа артилерія цілить у місце, звідки запускався дрон. Тому краще втратити його, ніж військових. Буває випадок, коли з дроном працює ще й третя людина – навідник, який повідомляє по зв'язку місце розташування ворога.
Інструктори порадили ніколи не оновлювати програмне забезпечення для китайських дронів DJI та Autel, адже їхні компанії не хочуть, щоб вони використовувалися українцями на війні. З новими оновленнями дрон набирає лише 300 метрів висоти.

Після інструктажу охочі могли покерувати квадрокоптером, виконавши елементарні вправи.

***

Інструктори наголосили: добре, що цивільні цікавляться військовою підготовкою, адже в країні досі триває війна, яка потребує готовність кожного громадянина України.

«Я радий бачити всіх вас – змучених, брудних та пітних. Ми потребуємо вас, вашої допомоги та підтримки. Хочу, щоб ви приїхали до нас ще кілька разів. Адже сьогодні була лише розминка. Наступного разу я вам обіцяю справжній рок-н-рол. Сьогодні ви отримали комбінацію технік з різних країн, інструктори яких нам допомагали у підготовці. Я кожного разу ставлю собі питання, чому ви тут? Наприклад, я тут останній з іноземних інструкторів. Чому я тут – тому, що ви стоїте переді мною. Я пишаюся тим, що стою навпроти українців», – знову звернувся до цивільних інструктор з Ірландії.
Він наголосив, що знаходиться в Україні з перших днів війни, але не пошкодував про це жодної секунди.

«Можу сказати, що ми і досі маємо ціль звільнити Україну. Мені байдуже, якому типу правління ви надаєте перевагу. В будь-якому випадку ви маєте право робити, що захочете, адже це ваша країна. Вас не має турбувати думка чортового руского. Неважливо, що він там підписував ручкою, відбираючи у вас територію. Це ваша країна. Також я не думаю, що хтось такий дурний, щоб наступати на вашу країну з півночі, адже тут є такі чудові люди, як ви», – наголосив іноземець.
У батальйоні «Луцьк» сподіваються, що це заняття для цивільних не останнє, адже навчально-тренувальний центр планує набрати групу з тактичної підготовки, а також в залежності від запиту людей може продовжити їхню підготовку.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ

Реквізити для збору коштів для діяльності навчально-тренувального центру «Тернове Поле (https://www.thornfield.com.ua/)».

Найменування організації: ГО «ЛУЦЬКИЙ ДОБРОВОЛЬЧИЙ БАТАЛЬЙОН».

Код отримувача: 44788307.

Назва банку: АТ КБ «ПРИВАТБАНК».

Рахунок отримувача: UA473052990000026003010805541.

Призначення платежу: благодійна допомога.

Слідкувати за діяльністю центру можна у соціальних мережах за посиланнями:

https://www.facebook.com/TernovePoleUA/

https://www.instagram.com/ternove_pole_ua/

https://youtube.com/channel/UC_CwfehGgXaADc2y6IngO5Q
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus