USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Перед публікацією Panama Papers юристи Порошенка хотіли вивести його з власників офшору

21 Червня 2018 14:53
За кілька днів до публікації Панамського архіву, юристи Петра Порошенка просили адміністраторів з юридичної фірми Mossack Fonseca внести термінові зміни до документів офшорної компанії Порошенка.

Про це інформує Слідство.Інфо.

Юристи, зокрема, намагалися вивести персонально Порошенка з власників компанії, передавши його акції українському фонду. Проте не всі бажані зміни вдалося впровадити. І це не завадило Агентству фінансових розслідувань Британських Віргінських Островів порушити справу щодо компанії українського президента, підозрюючи фірму у відмиванні грошей.

Нову порцію Panama Papers отримала німецька газета Süddeutsche Zeitung та поділилася нею з Міжнародним консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) та OCCRP. Це – понад мільйон документів, які охоплюють період з 2015 по 2017 рік і дозволяють зрозуміти, що відбувалося у фірмі Mossack Fonseca перед самою публікацією архіву та після неї. Слідство.Інфо, як партнерська організація OCCRP, також отримала доступ до цих документів. Серед них знову зустрічається офшорна компанія Prime Asset Partners Ltd. з Британських Віргінських Островів (БВО), яку Петро Порошенко зареєстрував, щойно обійнявши президентську посаду.

ТАЄМНЕ СТАЄ ЯВНИМ

У квітні 2016 року однією з найгучніших історій Панамського архіву стала історія про офшорну компанію українського президента. Згідно з отриманими документами, через кілька місяців після того, як Петро Порошенко став президентом України, на його ім’я заснували холдингову компанію на Британських Віргінських Островах (БВО). Ця компанія створювалася як частина його кондитерської корпорації Roshen, яку на той момент оцінювали в суму від 1 до 3 млрд доларів.

Проблема полягала у тому, що Петро Порошенко, перебуваючи на посаді президента, не мав права створювати нових комерційних компаній. Також секретна віргінська компанія суперечила передвиборчим заявам Порошенка про те, що він збирається продати свій кондитерський бізнес. Більше того – у 2014 році Петро Порошенко обіцяв «перекрити офшори», оскільки вони заважають нормальному розвиткові економіки. Натомість президент сам створив офшор.

Також інформація про створення Порошенком компанії у БВО порушила питання, чи мав намір президент уникнути сплати податків у разі продажу компанії Roshen. Після оприлюднення даних про віргінську компанію, юристи та прихильники Порошенка витратили кілька місяців на те, щоб переконати українське суспільство, що президент не зробив нічого поганого.

Тоді, відповідаючи на питання журналістів, юристи Порошенка заявляли, що головною метою створення компанії на БВО було зробити кондитерський бізнес Президента більш привабливим для потенційних покупців. Та після того, як покупця не знайшли, вирішили створити офшорну структуру, щоб передати її у «сліпий траст» у Швейцарії.

Представники Ротшильд Трасту у квітні 2016 року підтвердили, що взяли у довірче керування кондитерські активи Порошенка. Проте на неодноразові прохання журналістів розкрити умови такого трасту, зокрема, чи зберігав Порошенко прямий контроль над своїми компаніями, президент та його юристи не реагували.

ТЕРМІНОВІ ЗМІНИ

Згідно з новими документами, до яких отримало доступ ЗМІ, наприкінці березня 2016 року кіпрські юристи компанії Prime Asset Partners Порошенка відправили кілька листів своїм колегам з БВО з проханням внести зміни у документи компанії. Прохання подали через кілька днів після того, як журналісти та OCCRP надіслали у Адміністрацію Президента, а згодом і юристам Порошенка, запит із детальними питаннями щодо віргінського офшору.

Кіпрські юристи вирішили збільшити загальну кількість акцій у Prime Asset Partners з 1000 до 50 000. До цього компанія мала лише 1000 акцій і одного акціонера – Петра Порошенка. Документами від 25 березня 2016 року юристи збільшили кількість акцій та передали всі акції Порошенка в український фонд «Прайм ессетс кепітал», напряму пов’язаний з Петром Порошенком. Однак запропоновані юристами дії фактично звільнили би президента від персональної відповідальності за офшорну компанію.


Представники Mossack Fonseca неодноразово зверталися до юристів Порошенка із запитом про детальнішу інформацію щодо українського фонду, який пропонувався новим власником компанії з БВО. Вони просили паспортні дані директора фонду, а це – батько президента Олексій Порошенко. Отримані файли не містять жодних доказів того, що адвокати Порошенка надали затребувані документи. Навпаки, дані показують, що Порошенко, як і раніше, зареєстрований єдиним акціонером у документах Mossack Fonseca – саме такі дані були надані слідчим органам БВО на їхні запити. Схоже, що зміни, які так швидко намагалися провести кіпрські юристи Порошенка, так і не були впроваджені.

РОЗСЛІДУВАННЯ У БВО

Ще одна важлива зміна відбулася в лютому 2016 року, за три місяці до оприлюднення Панамського архіву. Юристи Порошенка просили Mossack Fonseca змінити дані щодо вартості акцій компанії. Оригінальний сертифікат щодо вартості акцій, виданий у серпні 2014 року, засвідчував, що компанія мала 1000 акцій, вартістю – 1 долар США кожна. Усіма акціями володів Петро Порошенко.

Це створювало певні проблеми, бо якщо ці акції мали цінність, Порошенко мав би задекларувати їх у своїй щорічній декларації про доходи та активи.

Як видно з нового витоку даних, у лютому 2016 року юристи направили новий сертифікат, у якому зазначалося, що акції Порошенка не містять ніякої номінальної вартості. Оригінальний сертифікат скасували. Тобто оскільки такі зміни були проведені лише у 2016 році, президент мав би зазначати у своїх щорічних деклараціях за 2014 та 2015 роки володіння тисячею акції віргінської компанії. А він цього не робив.

Також у лютому 2016 року український громадянин Сергій Зайцев був призначений директором Prime Asset Partners. Зайцев – старий друг Порошенка, який протягом останніх двадцяти років працює заступником директора корпорації Roshen.

Одразу після публікації Panama Papers українські правоохоронні органи оголосили, що не бачать порушень закону Порошенком або не уповноважені розслідувати інформацію про його офшори.

Відповідно до українського законодавства, лише спеціальний парламентський комітет може провести розслідування щодо президента. Проте декілька спроб розпочати розслідування у Верховній Раді зазнали невдач.

Тим не менш, у квітні 2016 року Агенція фінансових розслідувань БВО звернулася до Mossack Fonseca по документи президентського офшору Prime Asset Partners у рамках розслідування за підозрою у відмиванні грошей. Вже у 2017 році працівники міжнародного податкового відділу Міністерства фінансів БВО також зверталися по документи щодо офшору Порошенка у Mossack Fonseca. Стан цих розслідувань наразі невідомий – жодне з відомств не відповіло на запит журналістів.



Українські юристи з компанії Авеллум, яка веде справи президента, також проігнорувати питання журналістів щодо нових знахідок.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
АНАТОЛЬ_ Показати IP 21 Червня 2018 15:03
Хотiлося народ перехитрити
Я до АНАТОЛЬ_ Показати IP 23 Червня 2018 09:15
в гробу вони народ бачили...у нього неудобняк перед кураторами з держдепу - лоханувся

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus