USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Ахметов монополізував коксохімічну галузь, ввівши в оману АМКУ, – розслідування

20 Вересня 2019 12:08
Цього року олігарх Рінат Ахметов і депутат «Опозиційного блоку» Вадим Новинський стали монополістами коксохімічної галузі України – через холдинг «Метінвест» вони купили пʼять з восьми заводів країни. При цьому монополізація відбувалася з фактичним введенням в оману членів Антимонопольного комітету (АМКУ).

Про це йдеться в розслідуванні програми «Схеми: корупція в деталях», пише Theбабель.

До Євромайдану «Метінвест» володів «Авдіївським коксохімічним заводом», «Металургійним комбінатом «Азовсталь» і «Запоріжкоксом», але вже у 2014 році холдинг вирішив купити «Дніпровський коксохімічний завод», який належав російському олігархові Роману Абрамовичу. Тоді компанія Private Limited Liability Company Metinvest BV звернулася в Антимонопольний комітет з проханням надати дозвіл на купівлю цього заводу, і після трьох років вивчення ринку АМКУ попередньо відмовив у покупці через можливість створення монополії.

У цей час у структурі «Дніпровського коксохімічного заводу» зʼявилися люди Новинського, які стали акціонерами на рівні кіпрських компаній-засновників заводу. Попри відмову АМКУ, «Метінвест» вже у 2018 році мав контроль над коксохімом.

У квітні 2019 року АМКУ все ж дозволив купити частку (49,37%) заводу, не знаючи, що фактично «Метінвест» вже володів заводом. Члени Антимонопольного комітету дали дозвіл на придбання, оскільки вважали, що у компанії було досить конкурентів, зокрема завод «Южкокс» Абрамовича.

«АМКУ не звернуло уваги, що ще з січня 2019 року компанія Ріната Ахметова та Вадима Новинського Metinvest B.V. вже володіла 24,9% акцій кіпрської компанії Dashuria Ltd., якій належить коксохімічний завод «Южкокс». Інші 75% акцій Dashuria Ltd записані на компанії, які теж пов’язані з олігархом Ахметовим та його бізнес-партнером Вадимом Новинським», – йдеться в розслідуванні.

«Метінвест» не повідомив АМКУ про частку в «Южкоксі», а в коментарі журналістам у холдингу заявили, що купили менше 25% акцій «Южкоксу», і це не дає ніяких контрольних прав. Новинський відмовився коментувати ситуацію, а глава АМКУ Юрій Терентьєв заявив, що не знав про це взагалі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Клава Показати IP 20 Вересня 2019 14:08
коли оцінять роль Ахметки в окупації Донбасу ?..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus