USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Активність посилилась, але північ Волині – це болота»: мер Луцька про ймовірність вторгнення білорусів на територію області

17 Червня 2022 21:55
Вже кілька тижнів поспіль українці та світ обговорюють загрозу нападу на територію України з боку північних сусідів – Білорусі. Там тривають військові навчання, які продовжили до 8 липня. Білоруським військовозобов’язаним розіслали повістки, а військові комісаріати почали навчання з мобілізації. Луцьк – це прикордоння і у разі чого саме це місто очікує на непроханих гостей.

Саме тому напередодні Верховний Головнокомандувач скликав засідання РНБО щодо можливого нового вторгнення з боку Білорусі.

До того ж останнім часом президент Білорусі Лукашенко вів активну інформаційну пропаганду щодо буцімто можливого захоплення західної частини України країнами НАТО та «безумовної необхідності захистити Україну від окупації польськими військами».

Читати ще: Лукашенко запевнив, що не воюватиме в Україні, але назвав умову, за якої вдарить по Києву

Про те, наскільки ймовірним є напад північного сусіда на територію України зі сторони Волинської області в ефірі спільного телемарафону сьогодні, 17 червня, розповів Луцький міський голова Ігор Поліщук.

«Те чи інше переміщення техніки, особового складу солдат та офіцерів різних військових частин на кордоні Білорусі із Волинською областю ми спостерігаємо з перших днів повномасштабного вторгнення. Наразі ця активність значно посилилася. Але станом на сьогодні стверджувати на 100% те, що вторгнення буде чи його не буде, не може ніхто. Але є низка причин, що вказують на ймовірність того, що його не буде», – зазначив мер Луцька.

З його слів, такі причини можна поділити на дві категорії: військові та невійськові.

«Щодня я контактую з нашими військовими, які володіють оперативною інформацією. Хочу сказати, що з військових причин можемо відзначити наступне: північ Волині – це суцільні непрохідні болота. Однозначно, що техніці ворога сухопутного напряму буде дуже складно пройти через ці болота. У них залишаться лише вузькі дороги, на яких вони будуть як на долоні перед тією зброєю, що є у наших військових. Тому це дуже ризикована ідея. Окрім того, аби операція була успішною, потрібно мати суттєву перевагу у кількості. Однак, згідно з інформацією розвідки та Генштабу, такої переваги і кількості особового складу військовослужбовців, необхідних для успішного нападу у напрямку Волинської області, у білоруської сторони немає», – наголосив очільник обласного центру Волині.

Читати ще: «Напрямок залишається загрозливим»: яка ситуація на кордоні Волині з Білоруссю

Водночас Ігор Поліщук зауважив, що у волинян є чимало родичів у Білорусі, і вони з ними спілкуються.

«Морально-психологічний стан у білоруських військовослужбовців є таким, який не налаштовує їх на участь у вторгненні. Вони розуміють, що це – не їхня війна і в разі наказу Лукашенка про наступ, його можуть не виконати», - каже міський голова.

Він додав, що крім цього, в очах світу Білорусь є спільником Росії у війні з Україною, тому що надає свої аеродроми та військові бази, сприяючи ескалації українських територій.

«Утім, якщо це буде сухопутне вторгнення, статут Білорусі в участі у війні з Україною буде зовсім іншим. Це зовсім інші наслідки, зовсім інша відповідальність. Лукашенко це чудово розуміє. Враховуючи те, що Ковель за 50 кілометрів від Польщі, якщо вторгнення все ж відбудеться, то бойові дії проходитимуть біля кордонів країни НАТО. Це додає песимістичного сценарію цієї операції для, власне, Білорусі», – додав Поліщук.

Насамкінець він відзначив, що наразі на території області активізації діяльності ДРГ не фіксують.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 18 Червня 2022 22:18
Болота там були 30 років тому зараз - суцільна суш
Лучанин Показати IP 19 Червня 2022 07:33
Да, саме болота це і є той проект стіна яценюк, якщо хтось не в курсі. С...ка, які д...біли

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus