USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.55 39.85
  • PLN 9.70 9.85

Алкоголізм молоді: проблема в сімʼї чи державі? ВІДЕО

5 Березня 2012 15:17
Тим, що алкоголізм щороку молодшає, нікого не здивуєш. Фахівці з різних сфер, установ, відомств, які опікуються проблемами майбутнього покоління, об’єднують зусилля. На 2012 рік теж поставили завдання, щоправда, терміни їх виконання не встановили.
Повідомляє служба інформації Волинської ОДТРК.
9-річна донька пані Марії через пʼянки матері вже 2 роки живе в іншій сімʼї ‒ віруючих. Жінка ж ‒ зі своїм співмешканцем в однокімнатній квартирі у гуртожитку. Каже, що з чоловіком не розписана, проте дуже його любить. На запитання де дочка, відповісти не може. «Як то кажуть, чорна пішла полоса», ‒ нарікає пані Марія.
У майже 40% волинських сімей є хоча би хтось із членів родини, хто «заглядає» в чарку.
Директор Луцького міського центру соціальних служб для сімʼї, дітей та молоді Ліна Галан каже, що алкогольна залежність ‒ основна причина неблагополуччя сімʼї, а від неї уже похідні: бездоглядне ставлення до дітей, невиконання своїх батьківських обовʼязків.
«Протягом всього року було задоволено 35 заяв на позбавлення батьків батьківських прав щодо 43 дітей. Не менше 70% із цих позбавлень повʼязані саме із вживанням батьками алкогольних напоїв», ‒ розповідає Федір Шульган, начальник служби у справах дітей Луцької міської ради.
За статистикою МОЗ, українські показники дитячого алкоголізму займають перше місце у світі. 40% дітей у віці від 14 до 18 років у нашій країні ‒ залежні від алкоголю.
Як стверджує священик Микола Корегна, мова йде вже навіть не просто про якісь світові стандарти, а про виживання.
«Просто про виживання нації, питання життя та смерті. Ми просто щезаємо і вимираємо», ‒ бідкається він.
Експерти стверджують, що з кожним роком алкоголізм в Україні молодшає. Луцькі педагоги здійснили анонімне опитування. Результат – діти зізнались, що п’ють. Школярі початкових класів – менше, старші ‒ більше. Найбільше ‒ 9-11 років. Педагоги бачать проблему і, разом із тим, шляхи вирішення її, в особистому прикладі батьків.
У лучан думка щодо цього ділиться: одні кажуть, що проблема в сімʼї, інші ‒ в державі. Мовляв, алкоголь, реклама ‒ на кожному кроці. Вирішення просте: не продавати.
Разом із тим, рекламна індустрія насичена комерційною рекламою, менше соціальною. Засилля там негативу впливає на свідомість сучасної людини, а ще модні тенденції беруть гору.
Щороку в Україні, за інформацією фахівців, від алкоголізму помирає близько 40 тисяч людей. 25% випадків – алкогольне отруєння, передозування та алкогольні напої підпільного виготовлення. Ще чверть – це серцеві напади від непомірного споживання. Решта – інші захворювання, нещасні випадки, пов’язані з вживанням алкоголю. Крім того фіксується 25-30% випадків патології новонароджених, причиною яких є вживання алкоголю батьками.
Варто зауважити, що у Луцьку поблизу шкіл ще досі працюють 12 закладів, в яких продають спиртні напої.
«Силовим порядком закрити одноразовим наказом це не можливо. Це питання більш стосується органів місцевого самоврядування, міської ради, яка приймає таке рішення, а далі вирішують судові інстанції», ‒ каже начальник управління освіти Луцької міської ради Олег Гребенюк.
Луцькі чиновники хочуть підтримати двох міських голів: Черкас ‒ Сергія Одарича та Львова ‒ Андрія Садового.
Нагадаємо, наприкінці 2011-го ці посадовці виявили ініціативу і її реалізували: обмежили у своїх містах продаж алкогольних та тютюнових виробів нічної пори, заборонили продаж спиртного в малих архітектурних формах. Це питання в компетенції і місцевої влади, і громади. Перший заступник Луцького міського голови Святослав Кравчук стверджує, що Луцька міська рада приєднається до цього звернення.
«Сьогодні в Луцькій міській раді багато зроблено, і я абсолютно впевнений в тому, що все-таки рекламу алкоголю, тютюну, час реалізації алкогольних напоїв і місце реалізації алкогольних напоїв, тютюну та слабоалкогольних напоїв повинна вирішувати міська рада, яка є представником територіальної громади», ‒ переконаний Кравчук.
Разом із тим, чиновник дивується парадоксам, що привернули увагу не одного українця, який любить спорт: «В перерві матчів, де ці люди, які досягли рівня певного, я б сказав би, світового рівня, присутні на екрані, і після цього показують людей, які пʼють пиво, то автоматично в молодої людини виникає питання: «То якщо пити пиво, то можна стати ним».
Нагадаємо, про «помолодшання» алкоголізму у Луцьку згадують не вперше. Проте позиція чиновників непохитна: у цьому провина не держави, а родини.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
анонімус Показати IP 5 Березня 2012 16:10
в ДНК, проблема, в ДНК!
AntiUkr Показати IP 5 Березня 2012 19:52
Навязанные идеологеммы начинают работать на отрицание. Я не Луцкий. Приходится бывать в Вашем городе по работе. Интересуюсь, что делается в регионах Украины. Общая депрессия в обществе навязана, точнее создана в первую очередь журналистами. Неуважаемые (извините, но это так) мною журналисты, прочитайте, что вы написали. Вы же пишете, вы не читаете, тем более коллег, особо из других изданий. Просмотрите отстроненым взглядом на свои перлы. Вы ужаснетесь. Я резко отрицательно отношусь к государству Украина. Еще более отрицательно отношусь к националистам. Но, я не смогу написать столько пакостей про Украину сколько пишете Вы, якобы патриоты, во всяком случае так утверждаете. Следующий текст составлен из заголовков публикаций Волинской прессы: 40 РОКІВ ТОМУ ПАПУАСИ ПЕРЕСТАЛИ ЇСТИ ЛЮДЕЙ У західних регіонах сиріт менше, проте на Сході України частіше всиновлюють дітей, і тому НА ВОЛИНІ П'ЯТЕРО ПІДЛІТКІВ НАКЛАЛИ НА СЕБЕ РУКИ. Спілка письменників України – мертва структура. А Двоголовий монстр хоче крові. «…начало», – старт бійні дає шовініст у рясі і через це В Україні згоріла ще одна церква. Російська газова камера, сирна атака… Попереду – ще й «подвиги» у ВР як наслідок цого У Польщі є величезний масив захоронень бандерівців ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА КОЛЕДЖУ СЯДЕ НА ЛАВУ ПІДСУДНИХ ТОМУ ЩО МОЛОКОПЕРЕРОБНІ ПІДПРИЄМСТВА ВОЛИНІ ОШТРАФУВАЛИ ЗА ЦІНОВУ ЗМОВУ. ЗГВАЛТУВАЛИ НА ВЕСІЛЛІ в зв’язку з чим ГАЗОВИКИ ПРОСЯТЬ "СТУКАТИ" НА СУСІДІВ. ПІДСУМОВУЮЧИ ЗАУВАЖУ- ОДНІ У ПЕРДИВ, ІНШІ – В ОЧІКУВАННІ Політичні новини: Янукович незадоволений окремими губернаторами тому що Пенсіонерок грабують посеред білого дня . Клімчук виступив перед Януковичем пояснив що В алкоголізму скоро буде дитяче обличчя…, а Гузь хоче озеро в Іваничівському районі, але Злодія видали папуги. В зв’язку з цим Столяру цікаво, чи варто захищати бобрів. До Луцька привезли унікальні ляльки і вони Сказали, в кого історія стрілятиме з гармати. Депутати хотіли образитися на прокурора, але Хто за кого – покаже «гей-питання», а взагалі то кажучи Поки прокурор не «копне», директор не заплатить ПІДСУМОВУЮЧИ ЗАУВАЖУ- ОДНІ У ПЕРДИВ, ІНШІ – В ОЧІКУВАННІ Выделено не мной.
Бомба до AntiUkr Показати IP 5 Березня 2012 22:00
Синок, якийсь ти каламутний. Що ти постійно ниїш тут на сайті ? Якщо такий хоробрий вийди на майдан біля театру і скажи - волиняни козли. Я думаю ми тебе зрозуміємо і дамо гідну відповідь. А ще краще відвідай Липини. Установа для тебе завжди відкрита.
AntiUkr Показати IP 5 Березня 2012 22:14
Мозги протри. Человека из села вытащить можно-село из человека-невозможно. По теми инфо-сегодня селюки волыни переплюнули все мыслимые и немыслимые алгогольные рамки. У алконавтов и детеныши соответствующего интелектуального уровня. Пред. постер -доказательство.
Бомба до AntiUkr Показати IP 6 Березня 2012 00:59
Синок, пива обпився ? Сходи попісяй. І Ліпіни тебе чекають. Герой вийди в центр міста і скажи все про нас нам в лице. Тільки таке бидло , як ти може приїхати в гості і так хамити. Може ти гей , і якийсь волиняка поставив тебе в позу липневого гороскопу і вдув по самі помідори. Ти признайся, ми зрозуміємо і можливо навіть під задницю не отримаєш. Вона і так в тебе бо-бо.
AntiUkr Показати IP 7 Березня 2012 09:08
Дядя Мирослав Ватащук не разрешает адекватно ответить. А как же Ваши с...е правила? Причина в том, что модератор сам националистичиский п...т.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus