USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Аритмії не мають фактора, що спонукає до захворювання на COVID-19», – волинський аритмолог

30 Травня 2021 18:36
Чим небезпечне таке захворювання, як аритмія? Чи перебувають люди, в яких діагностовано цю недугу, в зоні ризику під час пандемії COVID-19? Які симптоми вказують на аритмію та які методи лікування застосовують лікарі?

На ці та інші запитання в ефірі програми «Запитай у лікаря» телеканалу «Аверс» відповів завідувач відділення аритмології Волинської обласної клінічної лікарні Ігор Біскуб.

Що таке аритмія?

Якщо дослівно перекласти цей термін, то це є нерегулярні скорочення серця. Їх видів є багато. Бувають брадиаритмії, коли серце б’ється сповільнено, ритмічно або неритмічно, бувають тахіаритмії, коли серце б’ється ритмічно або неритмічно прискорено. А бувають нормосистолічні форми, коли загальна частота серцевих скорочень більш-менш відповідає нормам, але серце працює нерегулярно, неритмічно. Одна з її форм – миготлива аритмія, або фібриляція передсердь.

Найбільше пацієнтів мають саме таку аритмію?

Фібриляція передсердь – одна з найбільш поширених форм аритмії, її частота збільшується з віком. Це одна з найбільш проблемних хвороб у тому сенсі, що лікування її ніби зрозуміле, відоме, досліджене, але на сьогодні радикально позбутися цієї аритмії фактично неможливо.

Але загалом цю патологію лікують?

Звісно, лікують. Але якщо стоїть питання радикально вилікувати цю форму аритмії, то це можливо на початкових етапах її розвитку, коли миготлива аритмія у так званій пароксизмальній формі, тобто нападоподібна. На жаль, потім вона переходить у форму, коли напади самовільно вже не минають, їх потрібно знімати або медикаментозно, або за допомогою електричних способів лікування. Наступний етап хвороби – коли вона переходить у постійну форму.

Напади трапляються тільки при цьому виді аритмії чи й при інших?

Сам термін пароксизмальна тахікардія перекладається як напад серцебиття. Це тільки одна з форм, є багато видів пароксизмальних тахікардій. Надшлуночкові не такі небезпечні для життя, а шлуночкові спричиняють небезпечні для життя стани, які вимагають термінового медикаментозного або електричного втручання.

Від чого залежить класифікація видів аритмій?

У першу чергу – від тахіатритмії, брадиаритмії або нормоаритмії, тобто від частоти серцевих скорочень. По-друге, якщо субстрат аритмії у передсердях, тобто у верхніх камерах серця, – це надшлуночкові тахікардії. До них належить і миготлива аритмія. Якщо зона тахікардії нижче від рівня передсердь, це шлуночкові тахікардії.

Читати ще: «Проковтнути японця». Луцький лікар розповів, чому треба робити ендоскопію

Який стан має насторожити?

Такі стани кожна людина визначає сама, звісно. Тому що деякі пацієнти, маючи нескладні порушення ритму, їх дуже погано переносять і часто звертаються до лікаря, який уже визначає, чи потрібне лікування. Але варто звернути увагу на напади немотивованого серцебиття з дуже високою частотою, які призводять до запаморочення, головокружіння, раптової загальної слабкості або втрати свідомості. Тоді терміново треба звертатися до лікаря.

У нас є можливість віддіагностувати фактично всі види аритмії, призначити коректне лікування, а за потреби – прооперувати пацієнта.
Інший стан, який має насторожити, – немотивоване падіння частоти серцевих скорочень. Коли у відповідь на фізичне навантаження немає природного приросту частоти, який у нормі має бути. Фізіологічний приріст частоти серцевих скорочень мусить бути для адекватного кровопостачання органів і тканин. Передусім треба звернутися до кардіолога, за потреби він скерує у наш спеціалізований центр.

За статистикою, чи велика кількість летальних випадків унаслідок захворювання на COVID-19 серед людей з аритмією?

Аритмії не мають фактора, що спонукає до захворювання на COVID-19. Люди з аритміями зазвичай переносять хворобу, як і інші. Є ризик, що порушення ритму можуть провокувати деякі медикаменти, у тому числі й ті, які на початках досить широко застосовували в протоколах лікування COVID-19.

Якщо пацієнт, не зробивши кардіограму, не отримавши консультацію кваліфікованого кардіолога, сам собі призначив, наприклад, азитроміцин, то він може вплинути на електричний потенціал кардіоміоцитів. Це може спровокувати агресивні порушення ритму, навіть до летальних випадків.

Чи потрібно людям, які мають порушення серцевого ритму і вживають ліки, продовжувати приймання препаратів, якщо вони захворіли на COVID-19?

Обов’язково. Звісно, під контролем кваліфікованого персоналу, під кардіомоніторингом. Коронавірусна хвороба агресивна, вона впливає на все – починаючи від психічного стану пацієнта, загортальної системи крові, цей вірус, звісно, не може оминути серцево-судинну систему.

Чи впливає алкоголь на виникнення аритмії?

Зловживання алкоголем – це фактор, що провокує фібриляцію передсердь. Є так званий синдром «святкового серця», що виникає саме внаслідок зловживання алкоголем. Мало того, після відновлення серцевого ритму пацієнти, яких лікуємо в стаціонарі, знають, що мінімум місяць, а краще – два-три алкоголь заборонений узагалі.

Читати ще: «Останнім часом інсульти молодшають», – невролог з Луцька

Хотілось би більше дізнатися про лікування.

Якщо взяти до уваги загальну кількість всіх аритмій, то, напевно, 95% ми маємо змогу вилікувати, не покидаючи Волинської області. Тобто у нас створено центр лікування аритмій, ми надаємо допомогу фактично цілодобово і сім днів на тиждень.

Розкажіть коротко про те, як діагностувати й лікувати аритмію.

Основним і найдоступнішим способом діагностики є електрокардіограма.

Але чи завжди можна в кардіограмі це побачити?

Не завжди, аби діагностувати пароксизмальні тахікардії, тобто які нападоподібно проявляються, потрібен запис кардіограми під час нападу. Не за хвилину, секунду до чи після, а власне під час нападу. Для того щоб записати ці речі, є системи тривалого моніторингу серцевого ритму, це так званий холтер-монітор ЕКГ, можна вчепити собі невеличкий пристрій з липучками-електродиками, який записуватиме кардіограму безперервно протягом доби-двох-трьох, інколи навіть тижня. Якщо порушення ритму ще рідше, є монітори серцевих подій. Вони є в комерційному продажу, їх можна придбати собі. Це невеличкий пристрій, який пацієнт завжди носить з собою і в разі виникненні аритмії він просто береться за два контакти, пристрій записує кардіограму і відсилає її на вказаний номер телефону, тобто на номер телефону лікаря, який може проконсультувати, або компанії, де придбано цей монітор, для того, щоб верифікувати, діагностувати чітко, чи є ці симптоми об’єктивними, чи це суб’єктивні речі.

Чи може впоратися з таким завданням смарт-годинник?

Годинник показує просто наявність аритмії, але це не діагностика. Тобто якщо у фітнес-браслеті чи смарт-годиннику є значок аритмія, пацієнт може використовувати його для самоконтролю, але не для діагностики видів аритмій. Якщо пацієнт з будь-яких причин не може записати свою аритмію і лікар підозрює високу вірогідність її наявності, у нас в відділенні аритмології встановлено електричну електрофізіологічну систему. За допомогою інвазивних методів, тобто через проколи судин на нозі, ми заводимо в серце електроди, записуємо кардіограму і зовні, і зсередини й проводимо спеціальні методики провокації аритмії з наступною реєстрацією, якщо щось виникає.

Пацієнт у цей час перебуває при свідомості, але процедуру виконують у операційній в умовах стерильності, тому що це є проколи судин на нозі і внутрішньосерцеве введення електродів.

Є ще однин метод діагностики, він зараз умовно заборонений, тобто клас рекомендацій 2Б в Україні. Це означає, що він може бути використаний за певних умов. Це черезстравохідна електрокардіостимуляція. Ми періодично до неї вдаємося і для діагностики, і для лікування та зняття пароксизмів певних видів тахікардій. Але наразі медикамент, який треба застосовувати в такому випадку, не зареєстрований в Україні, тобто недоступний.

Читати ще: «Голова болить так, ніби вдарили чимось важким». Волинський нейрохірург розповів, як розпізнати мозкову кровотечу

У плані лікування аритмій на сьогодні, крім фібриляції передсердь, усі пароксизмальні тахікардії можуть бути радикально вилучені, видалені в умовах обласної лікарні у відділенні аритмології, у нашій спеціалізованій електрофізіологічній лабораторії в рентген-операційній. Після проведення катетерної деструкції тахікардії пацієнт наступного дня іде додому абсолютно здоровий з гарантією того, що в нього фактично нападів не буде.

Якщо йдеться про хірургічне лікування брадиаритмії, то, знову ж таки, в обласній лікарні проводять усі види таких операцій. Це імплантація всіх наявних видів кардіостимуляторів, пристроїв кардіоресинхронізувальної терапії, а також кардіовертер-дефібриляторів. Це найпотужніші пристрої для лікування аритмії, які захищають людину фактично від всіх випадків можливих порушень ритму, в тому числі життєво-загрозливих та тих, які можуть провокувати раптову зупинку кровообігу з летальним випадком. Цей пристрій дозволяє пацієнту почуватися комфортно, це страховка фактично на всі випадки життя, на всі види аритмій.

А зараз, в умовах коронавірусу, чи більше у вас стало пацієнтів, які звертаються по допомогу?

На жаль, ні. Чому на жаль? Тому що хвороб не стало менше, стало менше звернень через страх, через логістичні проблеми. Це світова тенденція. На сьогодні люди помирають найбільше від серцево-судинних патологій. Це 2/3 всіх випадків летальності, незважаючи на пандемію. Тобто пальму першості надійно тримає серцево-судинна патологія. Тому дуже шкода, що люди стали менше звертатись, напевно, і в силу психологічних причин, і транспортних проблем, і тих обмежень з пересування.

В обласну лікарню пацієнти можуть звертатися у стандартному штатному режимі, єдине, що ми вимагаємо, – це скринінговий тест на Імуноглобулін М, це швидкий ІФА-тест, який доступний фактично у всіх лабораторіях в мікрорайонах.

Оксана ГОЛОВІЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Гипократ Показати IP 30 Травня 2021 19:20
Нехай намалює реквізити або сайт цього центру ....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus