USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Волинь забезпечена необхідним, проте епідемія тільки починається», – очільник обласної лікарні про боротьбу з коронавірусом

4 Липня 2020 12:15
Уже три з половиною місяці медичні заклади Волині тримають оборону в протистоянні з епідемією гострої респіраторної хвороби COVID-19, що її спричиняє коронавірус SARS-CoV-2. Ситуація із кількістю хворих в державі свідчить про те, що епідемія тільки-но розпочалася, тому система охорони здоров’я потребує неабиякої підтримки. Тим часом лікувальні заклади області забезпечуються усім необхідним й продовжують надавати допомогу хворим.

Як відомо, базовою медичною установою у боротьбі із недугою визначена Волинська обласна клінічна лікарня. Важких хворих приймають у корпусі ВОКЛ в Боголюбах, що поблизу Луцька.

Як розповів Інформаційному агентству Волинські Новини виконувач обов’язків директора Волинської обласної клінічної лікарні Олександр Дудар, медичний заклад забезпечений усім необхідним: і ліками, і засобами захисту. Проте хворих нині чимало.

«На початку тижня мали 57 хворих: вкрай непростих, з патологіями. Складність була зумовлена тим, що понад 40 пацієнтів потребували кисневої підтримки, а кількість кисневих точок обмежена. На кінець тижня вдалося велику кількість пацієнтів виписати, тому дещо розвантажились», – зазначає головлікар.

«Зараз на кисні перебуває 22 особи, на апаратах штучної вентиляції легенів – двоє людей, ще 39 пацієнтів перебувають на лікуванні. У порівнянні з тією кількістю хворих, що була на початку тижня, ми входимо в спокійнішу фазу», – коментує Олександр Дудар.

Останнім часом Волинь стабільно входить в п’ятірку областей, де фіксуються антирекорди за кількістю хворих. Керівник обласної лікарні пояснює це тим, що останнім часом збільшили кількість тестувань. Черг на тестування, з його слів, немає. На початках доводилося чекати результатів по кілька днів, тому картина захворюваності була дещо спотвореною:

«Що стосується нашого інфекційного госпіталю. Якщо ми отримали приріст кількості хворих, то хвилю пацієнтів з важкими формами слід очікувати за тижні півтора-два. Сподіваємось, що нововиявлені пацієнти будуть безсимптомними або перенесуть хворобу в легкій формі».

Приводів для паніки, зі слів Олександра Дударя, немає. Проте подальший перебіг поширення хвороби залежить від самих людей.

«Ми справляємось. Стаціонари завантажені наполовину, резерви маємо. Приводів для паніки немає, але все залежить від того, як люди будуть поводити себе в громадських місцях, чи дотримуватимуться соціальної дистанції, чи користуватимуться антисептиками, чи носитимуть маски», – наголосив лікар.

Читати ще: Задзеркалля пандемії: один день з життя інфекційного госпіталю ВОКЛ

Станом на 3 липня на рахунки Волинської обласної лікарні уже надійшло 40 млн 269 тисяч гривень зі 120 мільйонів, які на заклик нардепа від Луцька Ігоря Палиці виділили депутати Луцької міської та Волинської обласної рад.

Читати ще: Робота триває: як на Волині витрачають кошти для боротьби з коронавірусом

З цієї суми 20 мільйонів передбачили на придбання медичного обладнання, ще 18 млн 700 тис. грн – на закупівлю фармацевтичної продукції та виробів медичного призначення, 1 млн 276 тис. грн – на перевезення медпрацівників, 293 тис. грн – на харчування медичного персоналу.

Читати ще: Робота кипить: як на Волині витрачають кошти для боротьби з коронавірусом

18 березня, коли на Волині ще не було зафіксовано випадків зараження коронавірусною інфекцією, Ігор Палиця ініціював проведення розширеної наради за участі медиків та місцевої влади, де обговорили план боротьби з поширенням COVID-19 в регіоні. Ключове питання – гроші.

Відтак народний депутат і засновник Фонду «Тільки разом» з власних коштів виділив 20 мільйонів гривень і закликав бізнес та меценатів долучитися до фінансування. Також Ігор Палиця звернувся до депутатів Волинської обласної та Луцької міської рад із закликом зняти з фінансування окремі статті бюджету та виділити кошти для боротьби з коронавірусом.

Читати ще: 19 зі 120 млн: як витрачають кошти, які з ініціативи Ігоря Палиці виділили на протидію COVID-19 Луцьк та Волинь

Уже наступного дня депутати міської ради виділили на ці потреби 60 мільйонів гривень, ще через день аналогічне рішення ухвалили депутати обласної ради. Задля ефективного використання коштів, оптимізації закупівель та оперативного забезпечення медзакладів Волині ці гроші акумулюють на рахунку обласної лікарні.

Проаналізувавши потреби медзакладів, звідси централізовано закуповують все необхідне та розподіляють на інші лікарні. Така схема роботи дозволяє швидше та дешевше (завдяки оптовим закупівлям) забезпечити заклади охорони здоров’я. Процес освоєння коштів контролює Волинська обласна рада, якщо всі вони не будуть використані, їх повернуть у статті бюджету, з яких перед тим зняли.

Читати ще: «Побороти коронавірус. Фонд Ігоря Палиці допоміг лучанам і медзакладам на понад 13 мільйонів гривень»

За словами очільника обласної лікарні Олександра Дударя, станом на 3 липня використано 17 млн 356 тис. грн, а саме на:

– придбання медичного обладнання – 3858,6 тис. грн;
– придбання фармацевтичної продукції – 3402,3 тис. грн;
– придбання виробів медичного призначення – 1305,6 тис. грн;
– придбання засобів індивідуального захисту – 7448,9 тис. грн;
– придбання виробів для проведення дезінфекції – 9,7 тис. грн;
– перевезення працівників – 935,5 тис. грн.
– харчування медичних працівників – 395,6 тис. грн.

Окрім того, Олександр Дудар уточнив, що на заклади області передано матеріальних цінностей на 8162,7 тис. грн. Забезпечено матеріальними цінностями потреб КП «ВОКЛ» на 6016,2 тис. грн.

Також очільник обласної лікарні повідомив, що на 30053,0 тис. грн безоплатно отримано матеріальних цінностей, зокрема:

– медичне обладнання, обладнання – 13162,8 тис. грн;
– фармацевтична продукція, ЗІЗ, вироби медичного призначення – 12739,3 тис. грн;
– централізована система подачі кисню з кріоциліндрами – 1758,3 тис. грн;
– пральні машини з комплектувальними – 321,4 тис. грн;
– постільна білизна – 321,0 тис. грн;
– паливно-мастильні матеріали – 270,9 тис. грн;
– металопластикові конструкції – 302,6 тис. грн;
– пульсоксиметри – 158,4 тис. грн;
– електричні медичні термометри – 151,8 тис. грн;
– матеріали – 192,1 тис. грн;
– експрес-тести – 120,0 тис. грн;
– кисень медичний – 327,6 тис. грн;
– оприскувачі – 24,4 тис. грн;
– дезінфікувальні рамки – 32,3 тис. грн;
– харчування медичних працівників – 170,1 тис. грн.

Заразом Олександр Дудар додав, що на заклади області безоплатно передано матеріальних цінностей на 4613,6 тис. грн. Потреби КП «ВОКЛ» забезпечено матеріальними цінностями на 20525,6 тис. грн, а саме:

– медичне обладнання – 12798,4 тис. грн;
– фармацевтична продукція, ЗІЗ – 4168,0 тис. грн;
– централізована система подачі кисню з кріоциліндрами – 1758,3 тис. грн;
– обладнання для пральної (машини, сушарки, мийки, стелажі тощо) – 321,4 тис. грн;
– постільна білизна – 321,0 тис. грн;
– металопластикові конструкції – 302,6 тис. грн;
– кондиціонер – 88,0 тис. грн;
– матеріали – 192,1 тис. грн;
– кисень медичний – 327,6 тис. грн;
– небулайзери, пульсоксиметри, термометри – 45,8 тис. грн;
– дезінфікувальні рамки – 32,3 тис. грн;
– харчування медичних працівників – 170,1 тис. грн.

При цьому резерв матеріальних цінностей в аптеці КП «ВОКЛ» становить 6760,0 тис. грн, з них:

– фармацевтична продукція, засоби індивідуального захисту та вироби медичного призначення, придбані за кошти, виділені на боротьбу з Covid-19, – 1846,2 тис. грн;
– фармацевтична продукція, засоби індивідуального захисту та вироби медичного призначення, отримані безоплатно, – 4913,8 тис. грн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
тося Показати IP 4 Липня 2020 12:33
передвиборча кампанія розпочалася,чи не зарано?
Егеж Показати IP 4 Липня 2020 13:55
Гарно, гарно... За весь час я не зустрів ніде ліків від коронавіруса, все лише симптоматично і по чутках. Як можна визначити хто вилікувався, а то ні? Людина захворіла, відчула певні симптоми за 2 тижні після початку* захворювання, взяли аналіз на імуноглобуліни, через день сказали що коронавірус, ще через день взяли ПЛР, через 2 тижні сказали що коронавірус. Питання: а протягом цього місяця людина видужала чи сильніше захворіла, якщо залишився один симптом - діарея через хвилювання за діагноз? Як в нас лікують якщо ліків не існує? Мене реально цікавить це питання!
454 Показати IP 4 Липня 2020 15:59
Коронавірус існує, але не несе такої загрози щоб вводити карантин. В нас виходить так, вмер від інсульта, але мав коронавірус, причина смерті і тд. Масовий психоз рулить. Але це комусь вигідно. Як мінімум, чого так погано живемо, крах економіки і тд, будуть пояснювати коронавірусом
Анонім Показати IP 4 Липня 2020 17:58
Скільки ще можна займатися коронатерором? Зараз на цю пандурмію списується все що завгодно, усі негаразди в країні...
Леся Показати IP 4 Липня 2020 20:38
Вірус був відомий задовго до його офіційного оголошення, що зараз підтверджують СМІ. Коли ВООЗу стало ясно, що вірус розповсюджений по всій планеті вона забила в полундру. Чому так пізно - хто має клепку зрозуміє.
Лучанин до Леся Показати IP 6 Липня 2020 16:03
Поясніть, будь ласка, "чому так пізно" для тих у кого "немає клепки".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus