USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

«Авто досі пахне димом»: луцькі таксисти розповіли, як вивозили хворих із палаючого госпіталю

20 Вересня 2019 17:38
«Коли виносили важкохворих, руки-ноги не тряслися», – луцькі таксисти розповіли Інформаційному агентству Волинські Новини про подробиці нічної пожежі у військовому госпіталі, а також про те, як допомагали евакуйовувати пацієнтів із задимленого приміщення.

Нагадаємо, пожежа в госпіталі спалахнула близько 2:20 ночі. Пацієнтів оперативно евакуювали каретами «швидкої» та автомобілями до Луцької міської клінічної лікарні. О 3:12 займання локалізували, а о 5:00 ліквідували.

Так, працівник служби «Оптимальне таксі 579» Дмитро Дятлов, який прибув на місце пожежі першим, розповідає про нічну пригоду не без почуття гумору.

Замовлень не було, тож, аби не сумувати, зателефонував на «101» і запитав: «Де горить?»

«Це добре, що все добре, ніхто не постраждав. Тепер можна і пожартувати», – посміхається лучанин.

Він розповів, що, власне, спочатку ніхто не усвідомлював про масштаби надзвичайної ситуації – їхали на звук сирен з цікавості.

Читайте також: Весь дах – в полум’ї: палаючий луцький шпиталь з висоти. Відео

«Один із наших таксистів сказав мені, що вулицею Огієнка «летять» два екіпажі пожежників. Ще пожартував, що, мовляв, летять так швидко і паленим чути, тому було б добре поїхати за ними, аби подивитися, що ж трапилось. Але, оскільки він саме віз клієнтів, то поїхав я один. В мене саме замовлень не було, тож, аби не сумувати, я зателефонував на «101» і поцікавився у рятувальників, що і де горить. Мені відповіли, що пожежа трапилась у Луцьку на вулиці Сенаторки Левчанівської. Я під’їхав туди, і побачив, що палає дах Луцького військового гарнізонного госпіталю. Саме туди і їхали автомобілі рятувальників», – пригадує нічні події Дмитро, подекуди приправляючи розповідь гумором. Фото: «Перший»
Сонні пацієнти не розуміли, що відбувається

На годиннику було трохи за другу ночі. Сонні пацієнти лише починали виходити із задимленого приміщення. Зі слів Дмитра, таксист зрозумів, що людей потрібно підганяти «на вихід» – на цьому наголошували й пожежні:

«Рятувальник сказали, що людей потрібно вивести із приміщення у терміновому порядку. Дівчатка із медперсоналу дещо розгубилися, не знали за кого із пацієнтів хапатися, щоб встигнути евакуювати всіх», – каже таксист.

«Буду відвертим, сам поверх не горів. І у палаючу будівлю ми не заходили», – каже Дмитро

«Проте на верхньому поверсі було дуже багато диму. Ми розуміли, що горить дах і вогонь розповсюджується досить швидко», – додав лучанин.

Після того, як пожежники «дали добро» і таксисти зайшли у задимлене приміщення, Дмитро разом з колегами забігли всередину і почали виводити людей у напрямку виходу.
Важкохворих виносили на простирадлах до карет швидкої допомоги

«Важкохворих – виносили. Оскільки носилок не вистачало, то ми переносили їх на простирадлах. Потім ми заносили їх до карет швидкої допомоги, а тих, хто міг пересуватися самостійно – на таксі перевозили до лікувальних закладів міста. До прикладу, поки ми везли хворих в міську лікарню, інші таксисти з нашої служби уже чергували біля медичної установи, і за командою лікарів, розвозили – когось в обласну, когось в районну, когось в інфекційну лікарню, ще декілька чоловік – у шпиталь на Стефаника. Усе тривало до 5-ї ранку», – уже більш серйозно розповідає Дмитро.

Страшно не було. Зовсім.

На запитання, чи не було страшно за власне життя, чоловік відповідає, що навіть і не думав про таке:

«Страшно не було. Зовсім. Або я такий холоднокровний по життю. Руки-ноги не тряслися, ніхто не панікував. Не було якогось героїчного відчуття. Ми навіть не думали, що все так завершиться. Купа уваги, інтерв’ю», – сміється.

Насамкінець, таксист щиро зізнався, що і йому, і хлопцям було приємно, коли і лікарі, і пацієнти їм дякували за допомогу:

«Але я не вважаю, що ми зробили щось надзвичайне. Цьому або забагато значення придають інші, або замало ми. Для нас це нормальна справа – допомогти людям», – акцентував Дмитро й наголосив:

«Ви ж тільки не напишіть, що це я один брав участь!»

«Це робили всі таксисти, які прибули на місце події! Просто так сталося, що я приїхав першим. Не хочу, щоб мене виокремлювали!» – сказав на прощання таrсист.

«Приїжджайте, бо тут все горить!»

Іншого працівника «Оптимального таксі 579», лучанина Віктора Ющука, Інформаційне агентство Волинські Новини у прямому сенсі слова розбудило дзвінком із проханням розповісти, що ж сталося цієї ночі.

Ще не до кінця прокинувшись після нічної пригоди й смачно позіхаючи, таксист, розповів, що пожежа у Луцькому військовому шпиталі була схожою на кадри із фільму-катастрофи.

До слова, у той час, коли почалася пожежа, Віктор в очікуванні клієнтів «чергував» біля нічного клубу «Версаль».

«І тут чую – по рації хлопці повідомляють, що горить військовий госпіталь. Приїжджайте, бо тут все горить!» – отримав я повідомлення і чимдуж кинувся на місце події.

«Салон і досі пахне димом»

«На той час на місці пожежі перебувало близько 12-ти автомобілів хлопці з нашої служби. Пожежники гасили-гасили, а той дах ще більше розгорався. Особисто я допомагав біля входу в госпіталь – тим, хто чергував знизу, передавали пацієнтів, яких виводили з верхнього поверху, і ми вже розвозили їх по лікарнях. Я теж хотів пройти всередину, але пожежники мене не пустили, сказали, що допомога потрібна біля входу. Тих, хто не міг покинути приміщення самостійно, виносили на «ряднах». Картина, як у фільмі-катастрофі – усюди проблискові маячки, сирени гудуть, люди метушаться. Ми возили людей до лікарні. Доводилось робити по декілька «ходок», – продовжує відтворювати нічний інцидент Віктор.
Разом із тим він зазначив, що салон його авто і досі пахне димом. «Хлопці із госпіталю розповідали, що у медзакладі часто виникали проблеми зі світлом – воно миготіло, електрику часто «вибивало», а у коридорі було чути запах паленої «проводки», - додав таксист.

«Таксисти самостійно поїхали на пожежу – це було їхнє рішення», – очільниця служби таксі

«Як розповідають наші хлопці, про пожежу вони дізналися самостійно. Ніхто їх туди не посилав спеціально. Один із таксистів побачив, як на великій швидкості їхало декілька пожежних машин і подзвонив на гарячу лінію, де і сказали, що горить госпіталь, й досить сильно горить. Тоді він повідомив усім іншим таксистам про пожежу за допомогою стаціонарної станції «Zello». Вони поїхали на місце надзвичайної пригоди і почали допомагати евакуйовувати людей» – своєю чергою розповіла керівник служби таксі «Оптимальне 579» Інна Левчинська.

Також вона зауважила, що усіх таксистів, які виявили небайдужість під час ліквідації пожежі у військовому госпіталі, відзначать:

«Ми пишаємось нашими хлопцями. Сьогодні о 18:00 ми разом з адміністративним корпусом вручимо їм подяки. Однак, потрібно встановити всіх причетних – адже серед наших хлопців є досить скромні. Усього, за станом на сьогодні, я нарахувала 21 людину із тих, хто брав участь у нічних подіях», – наголосила Інна Левчинська.

До слова, усім таксистам, що брали участь у евакуації та перевезенні пацієнтів та лікарів Луцького військового гарнізонного госпіталю, уже подякували представники місцевої влади. У Луцькій міській раді зазначили, що такий вчинок не залишать без належної уваги, адже, перш за все, ці хлопці власним прикладом продемонстрували небайдужість, сміливість та безкорисливу самовіддачу в умовах надзвичайної ситуації. А це – гідний приклад для всіх лучан.

Розмовляла Вікторія Семенюк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 20 Вересня 2019 18:03
Молодці хлопці!!!Не кожен зможе,захоче таке зробити,справжні чоловіки,на таких тримається світ,дай Бог вам здоров'я!!!
КЕТ Показати IP 20 Вересня 2019 19:58
Повага вам! Який позивний таксі?
Пропоную Показати IP 20 Вересня 2019 21:13
Всім таксистам в Луцку видати учасника ато за участь в пожежі
Таксист до Пропоную Показати IP 20 Вересня 2019 22:39
Ну що ви мелете?(

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus