USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Банкіри» із в’язниць та зони ООС: як шахраї з інших областей «розводять» лучан

23 Лютого 2021 14:31
Один телефонний дзвінок – і всі збереження із банківської картки зникають. Попри постійні застереження та інформування правоохоронцями про різноманітні шахрайські схеми, лучани продовжують потрапляти на гачок так званих «банкірів» та «служб безпеки» із місць позбавлення волі та зони ООС. Серед постраждалих від дій аферистів – навіть колишні працівники поліції.

Про це розмовляли під час засідання комісії з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики та регламенту сьогодні, 23 лютого.

Як проінформував виконувач повноважень начальника Луцького відділу поліції ГУ НП у Волинській області Сергій Рудницький, часто злочинці здійснюють шахрайські операції, внаслідок яких страждають лучани, на території інших областей. А це дуже ускладнює пошуки та викриття аферистів.

«Місяць том ми відкрили спеціальну електронну базу, із допомогою якої фіксуємо номери мобільних телефонів, а також банківські картки, на які злочинці просять перерахувати кошти. Ми систематизуємо дані та виділяємо окремі групи шахраїв. Помітно, коли інформація стосується одних і тих же осіб – у них збігаються і номери телефонів, і банківських карток», - каже поліцейський.

З його слів, часто особи, які вчиняють шахрайські дії, знаходяться поза межами Волинської області, зокрема, у зоні проведення ООС, або наближених до цього населених пунктах. Часто у справах фігурують і місця позбавлення волі у Дніпропетровській і Харківській області.

Як же відбувається розкриття шахрайської схеми (якщо відбувається)?

«Ми встановлюємо номер мобільного телефону, із якого дзвонили і «розводили» людей. Ми можемо зайти в камеру і провести певні слідчі дії. Але встановити особу, якщо у камері сидить декілька чоловік, неможливо. Ми вилучаємо телефон і через тиждень, як правило, у них з’являється інший. І це такий потік. Чесно кажучи, я не знаю, як ці електронні шахрайства й побороти. Відсоток розкриття таких злочинів є, але він невеликий. Складність – перебування злочинця в іншій області, а також застосування спеціальних технічних засобів, які дозволяють стежити за мобільними телефонами – це все ресурси, і не завжди ми можемо спрацювати», - наголосив правоохоронець.

Доповідач вважає, що єдиний вихід – висвітлювати інформацію у засобах ЗМІ.

Водночас, посадовець застерігає, що шахраї ошукують на лише пересічних лучан чи пенсіонерів, а й навіть колишніх правоохоронців.

Одного разу до нас звернувся колишній працівник поліції. Його телефоном «розвели» на певну суму грошей. Як же так? Чоловіче, ви ж працювали в поліції!» - наголосив Сергій Рудницький і порекомендував лучанам не втрачати пильності.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агенство Волинські Новини повідомляло про те, що шахрай, який представився працівником служби безпеки банку та під приводом авторизації банківської картки, видурив у лучанина понад 60 тисяч гривень.

Також свого часу журналісти видання провели розслідування шахрайських схем, із допомогою яких зловмисники намагаються видурити секретну інформацію про банківські картки громадян.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
123 Показати IP 23 Лютого 2021 15:14
Як проінформував виконувач повноважень начальника Луцького відділу поліції ГУ НП у Волинській області Сергій Рудницький, часто злочинці здійснюють шахрайські операції з територій інших областей, зокрема із зони проведення АТО/ООС, або наближених до цього населених пунктах. Часто у справах фігурують колонії та інші місця позбавлення волі з Дніпропетровської та Харківської областей. А я скажу так, головному поліціянту м. Луцька, необхідно не плакати перед українським суспільством, а треба планомірно і розумно боротися з ціми видами шахрайства: по перше не сидіти у кабінеті, а їхати у відрядження та налагоджувати співпрацю з кримінальною поліцією Дніпропетровщини і Харківщини. По друге наполегливо працювати при взаємодії з оперативно-режимними підрозділами колоній, СІЗО, підключати до роботи негласних співробітників та кінець кінців освоїти методи оперативно-розшукової діяльності.
Казкар Показати IP 23 Лютого 2021 16:11
Працюють вони))) Проста глушилка звязку Молот-12А що діє в радіусі 50м. коштує 18000 грн. Їм простіше займатись імітацією бурної діяльності))) От і казочці кінець.
Нема на то ради ! Показати IP 23 Лютого 2021 18:32
З такою організацією роботи, я не виключаю, шо там зеки і в увольнітєльную ходять ! А раз в тюрязі є дєнєжниє знакі - значить є зеки, у яких таких знаків багато. А якшо багато, то задля бізнесу є резон і поділитися. І тоді не то, шо телефон в камері перідично оновлюється, а і база персональних даних громадян . Таке враження, шо замість агентурної мєнтовської сітки серед зеків більш ефективно працює агентурна зеківська сітка серед поліцейських ! А головний мєнт, як той хлопчик у дитячому садочку жаліється: " Мам, а Петрик б'ється ! '.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus