USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Без цензури й офіціозу: у Луцьку відкрилася художня виставка. Фото

22 Жовтня 2021 19:10
22 жовтня, напередодні 60-річчя Луцької художньої школи, у її стінах відкрилася виставка художніх робіт. Основу експозиції склали мистецькі твори випускників навчального закладу різних років.

Своїми доробками поділилися 22 випускники цього закладу зі славетною історією. Загалом на виставці – майже 50 творів. Виконані вони у різних техніках: гравюра, пастель, шовкографія, акрил, відбиток на металі тощо, але усі однаково виразні.
Як розповідає директор художньої школи Іван Гаврилюк, виставка особлива тим, що тут представлений доробок різних років.

«Школа дуже змінилася за ці десятиліття. Змінилися учні. Мінялися приміщення, мінялися викладачі. Тоді школа нараховувала 65 учнів. Сьогодні ж їх – біля 600. За ці роки школу закінчило понад чотири тисяч учнів – когось важко виокремити. Мабуть, нема такої сфери, де не працювали б наші випускники. Це засвідчує те, що у людей є інтерес до мистецтва, самовираження. Вважаю, що виставка вдалася. Вона цікава і різнопланова, адже учні самі обирали роботи – жодної цензури з нашого боку. І вони свідчать, що випускники є навченими й творчо працюють на високому рівні», – ділиться Іван Гаврилюк.
Серед гостей виставки був і заступник директора департаменту культури Луцької міської ради Андрій Ломага.

«Дуже приємно бачити ці чудові роботи й ці таланти, які у нас є. Напевно, це лише маленька частинка створеного. 60 років – чималий час, протягом якого системно, успішно, плідно кувався цей художній потенціал. Усім бажаю міцного здоров’я, сил, наснаги. Нехай тут стає ще краще, затишніше, гарніше, лунає більше дитячого сміху».
Враженнями та спогадами про навчання поділилися й автори робіт. Їх запрошували до слова відповідно до року випуску. Тому першим до присутніх звернувся Володимир Бартошик. Він закінчив школу в далекому 1967 році – тоді це був лише другий випуск.
Руслан Чугай – випускник 1986 року – пригадав, як вчився основ живопису ще у старому приміщенні художньої школи. Він добре пам’ятає бажання створити яскраву роботу і поради педагогів. Нині чоловік сам викладає в одному з луцьких вишів і щиро радіє, що може ділитися зі студентами вже власними професійними прийомами.
«Роблю серію про українські гурти. Почалося це десь з 2008 року. Ось картина, присвячена гурту «Кому вниз». Це – Віктор Винник з гурту «Мері» – мій давній товариш. Він сам бойко, тому й картину так назвав – «Породистий бойко». Малювати почав з дитинства, потім школа, потім навчання у Львові. Малюю і зараз – ось вже скоро 50 років, і не зупиняюся», – усміхається Руслан Чугай.

Олександр ДУРМАНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus