USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Бездоріжжя, закриття ФАПУ: мешканці села Старі Червища обговорили проблеми з нардепом

28 Жовтня 2018 18:36
Народний депутат України Ірина Констанкевич побувала селі Старі Червища, де у приміщенні сільського клубу зустрілася з громадою, йдеться на сайті нардепа.

У на задньому ряди сидять дві жінки у чорних хусточках, яких не цікавить не низькі зарплати та пенсії та стан сучасної медицини. Коли врешті одна з них починає говорити, то крик душі не залишив байдужим нікого у тому сільському клубі, а люди. Справа у тому, що нещодавно у селі загинув чоловік, його на дорозі прямо біля хати збила машина, що мчалася селом на шаленій швидкості. Чоловік був єдиним годувальником у сім’ї, а без батька залишились двоє дітей-інвалідів, дружина та старенька мати, брат-інвалід, а винуватці трагедії і досі розгулюють на волі. Дивлячись у ці мокрі від сліз очі мимоволі розумієш, що ці люди вже ніколи не будуть посміхатися, бо у їх домівці вже ніколи не відкриються двері і не зайде він… тато, чоловік, син.

«Як нам жити далі…», - крізь сльози голосить жінка.

Людська біда не залишила байдужою і народного депутата Ірину Констанкевич, яка пообіцяла зробити відповідний депутатський запит, аби з’ясувати на якій стадії знаходиться розслідування цієї жахливої трагедії, допомогти родині із юридичним супроводом, а також організувати медичне обстеження найменшої дівчинки.

Нардеп переконана, що безпека на дорогах – це не лише інфраструктура і дороги, це і свідомі водії і пішоходи та відповідна культура, це виховання наших дітей з дитсадків, це ефективний контроль і ефективна державна політика, встановлення світлофорів та «лежачих полісменів» поблизу шкіл та дитячих садочків.

Нещодавно до народного депутата Ірини Констанкевич звернулося більш як півтисячі жителів селища Колки Маневицького району, які були занепокоєні великою кількістю дорожньо-транспортних пригод на перехресті вулиць Грушевського та Шкільної, а тому просили встановити там світлофор. Після кількох звернень нардепа у бюджеті селища мають бути передбачені кошти на встановлення світлофора, не залишився осторонь і фонд Ігоря Палиці «Тільки разом».

З поміж іншого селян турбує і бездоріжжя, відсутність вуличного освітлення, закриття сільського ФАПУ, що є чи не єдиним порятунком і можливістю отримати медичну допомогу.



Ірина Констанкевич переконана, що не потрібно чекати від уряду, коли ж нарешті будуть освоєні 4 млрд грн на "сільську" медицину, які були надані в бюджеті ще в липні 2017 року, не варто чекати, коли проведуть інтернет у кожне поліське село і почнуть лікувати "дистанційно" або доки вмиратимуть селяни лише тому, що порушено головні засади, гарантовані Конституцією: доступна, якісна і безоплатна медицина. Не чекаємо, бо, як і тисячі людей, не віримо в ефективність «реформ» — напівреформ, імітації реформ, у яких немає головного — людини.

«Щоб якось допомогти жителям найвіддаленіших сіл, ми започаткували програму «Здоров’я – кожному мешканцю села», яка передбачає роботу виїзних груп лікарів на місцях. Протягом року програма успішно діє у Ківерцівському районі. За цей рік було оглянуто майже 2 тисячі жителів району. Зовсім нещодавно наша програма стартувала і в Камінь-Каширському, Любешівському та Маневицькому районах. Ця робота дуже потрібна, бо на ці прийоми приходять переважно люди старшого віку, які не мають можливості та й фінансової змоги поїхати до райцентру чи обласного центру на такі огляди, бо ж вчасно звернутися по допомогу – запорука успішного лікування», - зауважила Ірина Констанкевич.



Вагому лепту на підтримку медицини у селі робить і фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», забезпечуючи сільські ФАПи необхідним медичним обладнанням.

Вирішується питання і ремонту доріг. Зокрема бюджетний комітет підтримав пропозицію Ірини Констанкевич та рекомендував Кабінету міністрів розпочати здійснення проектно-вишукувальних робіт з капітального ремонту дороги Р-14 Луцьк-Ківерці-Маневичі-Любешів-Дольськ.

Також на часі питання децентралізації та об’єднання в ОТГ.

Довго у мудрих головах камінь-каширських посадовців та представників місцевого самоврядування крутилися-вертілися думки про те, яким би то чином краще провести децентралізацію. Не раз з цього приводу у сільрадах Камінь-Каширщини проводилися зустрічі з фахівцями, обговорювалися різні нюанси реформи. Однак віз і нині там – жодної ОТГ в районі за 3 роки від початку децентралізації ще не створено.

У цих сільських радах вже неодноразово проходили громадські слухання з приводу об’єднання в тому чи іншому варіанті. Депутати сільрад, місцеві жителі в деякій мірі не погоджувалися з перспективним планом, висували свої ініціативи об’єднання, наштовхувалися на підводні камені, але врешті зійшлися до однієї думки та почали робити конкретні кроки.

Тож на останніх громадських слуханнях жителі села Старі Червища проголосували «за» приєднання до Прилісненської ОТГ, що у Маневицькому районі.

Ірина Констанкевич підтримала таке волевиявлення громади та зауважила, що у Прилісненській ОТГ хороша команда, яка працює на благо людей.

Після зустрічі люди ще довго не відпускали нардепа, бо у кожного своє, комусь не вистачає коштів на лікування, у когось опустились руки, бо не може встановити групи інвалідності через бюрократичну тяганину, а треті прийшли просто подякувати Ірині Констанкевич за ті добрі справи, які вона робить для кожної сільської громади. Залучені із державного бюджету кошти соцеконому Ірина Констанкевич направляє на ремонт шкіл, дитячих садочків, Фапів, будинків культури, зокрема118 тисяч гривень було виділено і на розширення садочка у селі Тоболи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
111 Показати IP 28 Жовтня 2018 20:17
А чому нардеп нецикавыця роботою нашого дуже шановного ЛЫНДЮКА якый розвалыв нову школу в маневычах це позор
123 Показати IP 28 Жовтня 2018 20:19
Напевне тому що ми ідемо до европи а там такіх як він поважають

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus