USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

«Біди» залізниці: пільги та потяги

19 Квітня 2012 16:46
Рухомий склад Львівської залізниці не оновлювався понад 20 років, а через невідшкодування пільг підприємство недоотримує мільйони гривень. Щоправда, залізничникам вдалося віднайти кошти на ремонт Луцького вокзалу.
Про це йшлося 19 квітня під час зустрічі обласних та міських посадовців з керівниками державного підприємства «Львівська залізниця».
Начальник залізниці Богдан Піх розповів, що на реконструкцію вокзалу витратять майже 16,5 мільйонів гривень. На його думку, ці кошти ніколи не окупляться. «Принаймні, поки не буде монетизації пільг, поки держава не почне дотувати збиткові перевезення або не піднімуться тарифи до рівня рентабельності», ‒ додав посадовець.
Як стверджує Піх, споруда розрахована на кількість пасажирів, яка в 5 разів більша, ніж нинішній пасажиропотік у Луцьку. «Ми робимо з запасом. Для прикладу, Львівський вокзал збудований понад 100 років тому, але й зараз забезпечує потребу в залізничних перевезеннях. Так само й тут», ‒ зауважив він.
Зі слів посадовця, реконструкцію залізничних «воріт» Луцька планують завершити восени.
Рухомий склад – біда і проблема
Щодо збільшення кількості потягів на Волині, фахівець сказав, що нині «Укрзалізниця» використовує рухомий склад, який збудовано понад 20 років тому. «Це наша біда і проблема. Україна прийняла закон, що держава надає залізниці безкоштовно рухомий склад, а залізниця надає дешеві перевезення. За 20 років жодного колеса держава не дала», ‒ бідкається Піх.
Водночас лише в 2011 році збитки підприємства від пасажирських приміських перевезень – 1,6 мільярда гривень.
Найближчим часом, з його слів, кількість потягів не зменшиться, але зміниться графік руху. «Їх кількість не зменшиться. Але якщо приміський потяг перевозить 10 пасажирів, то ми його не пускатимемо. Та й той металобрухт, на приміському сполученні, небезпечно пускати», ‒ переконує Піх.
Як стверджує директор підприємства, нині проводиться ремонт залізничного вокзалу в Ягодині. «З Польщі будуть приїжджати вболівальники до Києва, і Ягодин – на їхньому маршруті. Тим більше прикордонники там проводять певні процедури», ‒ висловився посадовець.
Насамкінець Піх поінформував, що приміщення колишнього ресторану «Світлофор» у Луцьку нині продається. «Або здається в оренду. На мою думку, залізниця повинна займатися своєю роботою. Ми потрохи позбуваємося житла і гуртожитків», ‒ зауважив посадовець.
«Пільги-шмільги»
Натомість голова ОДА Борис Клімчук визнав, що місцева влада неналежним чином повертає залізничникам гроші за пільгові перевезення.
«Ви ж знаєте за ці пільги-шмільги, шашлик-машлик... Гроші поступають сюди і далі в тролейбусне управління, автоперевізники і далі те, що залишається, капає в залізницю. Така правда. Вони терплять», ‒ розповів чиновник.
Водночас він висловив ідею введення так званої «литовської пільги». Мовляв, усі студенти, школярі та пенсіонери купуватимуть квитки за півціни на всі види перевезень.
«Тоді гроші дойдуть до залізниці в кишеню. Решта ж пільговиків куплятимуть в касах квитки повної вартості», ‒ зауважив губернатор.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Щедрик Показати IP 19 Квітня 2012 16:54
Волинськи народні обранці! То дайте вже якусь пільгу пану Клімчуку, щоб заспокоївся!Най буде Почесний громадянин Волині!!
пасажир Показати IP 19 Квітня 2012 17:06
Зі слів посадовця, реконструкцію залізничних «воріт» Луцька планують завершити протягом ВОСЕНИ???
Настьона Показати IP 19 Квітня 2012 19:05
Вибачте, але нахрена треба той шикарний вокзал, якщо поїзди, що проходять через Луцьк масово відміняють?
taras1986 до Настьона Показати IP 19 Квітня 2012 19:10
Жодного поїзда, що проходить зараз через Луцьк не відмінять, принаймні на наступний рік!!!
Настьона до taras1986 Показати IP 20 Квітня 2012 20:45
видно,Тарасе, ти не знаєш, що поїзд Чернівці-Ковель відміняють, а Ковель-Київ сполучають з Ковель-Москва
ахванасій Показати IP 19 Квітня 2012 23:14
Біди Росії --- дурні та дороги.Біди України -- дурні які вказують дорогу . Біди Волині --- клімчук , башкалєнко , курилюк ....
Не прибідняйтесь! Показати IP 20 Квітня 2012 09:41
Хто не знає - в залізниці є й плюси - пристойна зарплатня та дуже пристойні відомчі лікарні, інша інфраструктура. Така собі держава в державі... А сервіс - "совковий", факт. Як і умови роботи...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus