USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Біля Луцького замку виявили фундамент давнього шляхетського будинку

23 Вересня 2022 22:01
У Луцьку на Замковій площі виявили фундамент мурованої споруди.

За дорученням Волинської обласної державної адміністрації та після відповідних консультацій із відділом охорони культурної спадщини Луцької міської ради Волинська археологічна експедиція провела протиаварійні розвідкові археологічні дослідження на території Замкової площі міста Луцька, повідомив археолог Віктор Баюк.

Місце досліджень було зумовлене фактом значних просідань історичної бруківки Замкової площі по лінії Колегіум єзуїтів – Луцький замок, неподалік провалу, що утворився на Замковій площі 12 квітня 2013 року, внаслідок чого було виявлено та попередньо досліджено підземну забудову історичної частини Луцька ХVІІ ст.

У розвідковому шурфі, всього на -0,25 м від рівня бруківки Замкової площі, виявлено кут фундаменту мурованої споруди, складеної із цегли-пальчатки та великоформатної цегли, яка датується в межах ХV-ХVІІ ст. Об’єкт пошкоджений, мурування історичної споруди вдавлене внаслідок руху площею великогабаритного транспорту.

Вочевидь, виявлена споруда належить до багатих шляхетських будинків які, згідно ілюстрацій, розміщувалися у цій частині Луцького Окольного замку.

Після необхідної фіксації та наукового опрацювання фрагмент середньовічної забудови буде законсервовано та засипано, мощення бруківкою на місці робіт буде відновлено.

На доданих зображеннях місця руйнації історичної бруківки площі, панорама досліджень, виявлений археологічно-архітектурний об’єкт а також реконструкція планування території Луцького Окольного замку, виконана Б.Т.Сайчуком на основі матеріалів люстрацій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
К.лучанин Показати IP 24 Вересня 2022 11:07
Якщо Замкова площа історичне місце, то нема чого там робити парковку транспорту! Міська рада від це зробила. Відносно великовагового транспорту. Це повинні памятати лучани старожили. На замковій площі, це кінець 50-х років( 1957-58рр) та стояли совіцькі танки для , які чекали команди , для приборкання заворушення і протестів в Угорщині(здається). Я ці танки бачив коли був малим і був на площі з батьком, і нас тоді пригрозив арештувати який офіцер, сказав забиратись геть. Батько відповів , що ми у себе вдома .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus