USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Білий дім заборонив публікувати заяву про Керченську кризу, – ексрадник Волкера

12 Листопада 2019 18:18
Високопосадовці Білого дому не дозволили опублікувати заяву із засудженням захоплення Росією українських моряків і кораблів у Керченській протоці в листопаді 2018 року.

Про це заявив колишній радник ексспецпредставника США щодо України Крістофер Андерсон під час свідчень у Конгресі, інформує NPR.

«25 листопада 2018 року Росія ще більше загострила конфлікт, коли її сили відверто напали й захопили українські військові кораблі, які прямували до порту в Азовському морі. У той час, коли мої колеги в Держдепі швиденько готували заяву із засудженням дій Росії з ескалації ситуації, високопосадовці Білого дому заблокували публікацію документа», – повідомив Андерсон.

Він додав, що тоді ексспецпредставник США щодо України Курт Волкер написав твіт із засудженням дій РФ.

Як повідомлялося, 25 листопада 2018 року російські силовики біля берегів анексованого Криму обстріляли й захопили три кораблі Військово-морських сил України: катери «Бердянськ», «Нікополь» і буксир «Яни Капу», що прямували з Одеси до Маріуполя, а також їх екіпажі. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені.

Підконтрольний Росії «суд» в окупованому Криму заарештував всіх затриманих українських військових за обвинуваченням у нібито незаконному перетині кордону. Зараз вони утримуються в СІЗО в Москві.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права постановив, що Росія повинна негайно звільнити заарештованих і повернути Україні затримані разом з ними кораблі ВМФ. У відповідь в МЗС РФ заявили, що керченський інцидент нібито не підпадає під юрисдикцію цього трибуналу.

7 вересня 2019 року між Україною та Росією відбувся обмін утримуваними особами у форматі 35 на 35. До України повернулися 11 незаконно засуджених у Росії співгромадян та 24 моряки, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
думка Показати IP 12 Листопада 2019 19:32
Скоріш за все саме США порадили Порошенку вчинити ті дії, що привели до тої кризи, тому і забороняють публікувати!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus