USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Блекаут вплинув на роботу кафе та ресторанів: скільки закладів закрилося та де

3 Грудня 2022 16:12
На десятому місяці повномасштабного російського вторгнення в Україну майже усі кафе та ресторани працюють попри відключення електроенергії, проте обіг закладів упав в середньому на 8%.

Як зазначається у дослідженні Opendatabot з посиланням на дані компанії з автоматизації кафе та ресторанів Poster, після першого блекауту кількість закладів харчування, які працюють, суттєво не змінилась.

Найбільше кафе та ресторанів зупинили роботу у Житомирській та Одеській областях – 3-5%.

Проте впали показники обігу. Найбільше «просіли» заклади у Чернівецькій (-15%), Тернопільській (-14%) та Хмельницькій (-13%) областях.
Після масованого обстрілу України 23 листопада найбільше постраждали заклади у Черкаській, Рівненській, Івано-Франківській, Вінницькій та Тернопільській областях. Проте у Житомирській області 4% закладів поновили свою роботу.

Загалом другий блекаут скоротив обіги кафе та ресторанів в Україні також на 8% за тиждень. Найбільше обіги просіли в Кіровоградській (-16%), Волинській (-14%), Миколаївській (-13%), Одеській (-12%), Києві, Полтавській та Чернігівській областях (-11%).
Як зазначають в Poster, відключення світла змушують рестораторів адаптувати роботу закладів: зменшувати години роботи, скорочувати меню, готувати лише холодні страви, розпалювати гриль на вулиці, працювати при свічках.

«Проте ті підприємці, хто встиг вже встановити генератори, почуваються краще і, навіть, бачать зростання у касах. Заклади стають водночас і робочими хабами, де можна попрацювати за ноутбуком, поки вдома немає світла, і пунктами незламності, в яких можна зарядити телефони та зігрітися», – сказав Родіон Єрошек, СЕО та співвласник компанії Poster.

Poster – хмарна система автоматизації для кафе, ресторанів та магазинів, що дозволяє керувати касою, складом, фінансами, аналітикою, CRM, програмним РРО. Компанія заснована на початку 2013 року. Станом на початок повномасштабного вторгнення РФ в Україну її послугами користувалися понад 14 тис. бізнесів у 100 країнах світу.

10 жовтня 2022 року Російська Федерація почала атаки на об’єкти критичної інфраструктури України. Окупанти б’ють по електропідстанціях, об’єктам гідроенергетики та теплової генерації. По всій країні почалося аварійне вимкнення електропостачання.

15 листопада Росія випустила по території України 100 ракет. Це був наймасовіший обстріл енергосистеми України з початку війни.

Станом на 19 листопада 2022 року окупанти зруйнували близько 50% енергетичної інфраструктури Україна.

23 листопада Росія знову вдарила по енергосистемі України. Міненергетики України заявило про те, що блекаут почався у всій енергосистемі країни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
дідо Показати IP 3 Грудня 2022 16:29
століттями бухали без електрики, і нічого...а тепер три дня ,і перелякалися.....меню на дровах і гасові лампи... навпаки це цікаво.
Дикий до дідо Показати IP 3 Грудня 2022 17:56
Відрубай млґобі електрику і живи "цікаво" постійно

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus