USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Близько сотні волинських шкіл не мають внутрішніх вбиралень

14 Вересня 2018 13:11
На Волині є 95 шкіл, де санвузли знаходяться на вулиці. Більшість із навчальних закладів малокомплектні й питання добудови туалетів у них навіть не розглядають.

Одна з таких шкіл знаходиться у селі Дачне.

Учениця 4 класу Софія каже, що відсутнісь туалету в приміщенні створює багато незручностей, зокрема взимку, адже холодно йти на вулицю і можна захворіти.
Зауважимо, що з Софійкою у школі є всього 5 учнів. Класовод Олена Климчук пояснює, що батьки віддають перевагу іншим навчальним закладам у Ківерцях та селі Прилуцьке, які більш комфортні.
«Односельчани не віддають сюди діток. Село розташоване близько біля Луцька, велике, але тут вже немає пошти, в страшному стані клуб і на волосині тримається школа. Тому сюди не віддають дітей, адже немає їдальні, спортзалу, внутрішньої вбиральні. А кожна молода сім’я хоче зручностей для своєї дитини», - каже педагог.
У Ківерцівській райдержадміністрації кажуть, що будівництво санвузла у цій школі ніхто не розглядає, ба більше – її мають намір закрити.

«У Дачному залишилося 5 діток, вона є філією ЗОШ №4 міста Ківерці. Я думаю, що з часом, можливо й цього року, нам вдасться їх перевести в опорний навчальний заклад»,- розповів начальник відділу освіти Ківерцівської РДА Микола Грибук.

Та додає, що в районі є 10 шкіл, де санвузли на вулиці.

Загалом, каже працівник відділу управління освіти Волинської облдержадміністрації Володимир Сірук, цього року мають намір зробити внутрішні вбиральні лише у восьми школах.

«У школах області лишилося необлаштованими 95 санвузлів. Це дороговартісне задоволення, адже без внутрішніх туалетів лишилися ті навчальні заклади, де немає підведеної каналізації та води. Із шкіл, де туалети на вулиці, 49 – першого ступеня, у них мала кількість дітей, їх будуть реорганізовувати чи закривати», - каже Володимир Сірук.

Та додає, що приблизна вартість будівництва одного туалету у школі – 500 тисяч гривень. У 2016 зробили внутрішніх санвузлів 43, в 2017 – 9, цього року працюють над чотирма.
Нагадаємо, торік у Волинські ОДА обіцяли, що до 1 вересня 2017 року всі школи матимуть внутрішні вбиральні.

Як повідомлялося раніше, питання перенесення шкільних вбиралень із вулиці у приміщення не піднімалося протягом десятиліть. Так, за станом на 2016 рік на Волині близько 70-ти шкіл мали вбиральні, розташовані на подвір’ях. І саме депутати облради лобіювали перенесення їх із вулиці у приміщення, а голова Волинської обласної ради Ігор Палиця свого часу заявляв, що туалети в школах – «це нагальна потреба».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ан Показати IP 14 Вересня 2018 15:23
да.... далекоо нам до Эвропи ще

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus