USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Боротьба зі смородом у Луцьку: виявлені шкідливі речовини в повітрі та кримінальні справи

23 Липня 2019 10:02
Щодо підприємств, винних у поширенні смороду у місті, відкрили кримінальні провадження, а на полях фільтрації триває засипання відстійників.

Про це йшлося під час оперативної наради у Луцькій міськраді 23 липня.

Про вжиті заходи щодо вирішення негативної екологічної ситуації та поширення неприємного запаху у Луцьку інформувала начальник відділу екології міськради Оксана Тарабанюк. З її слів, протягом травня-липня до міськради надійшло 1272 скарги на неприємний запах або нестерпний сморід, 927 з них у липні.

9 липня у п’яти місцях відбору (дачна забудова масиву «Світанок» на межі санітарно-захисної зони полів фільтрації, вулиці Львівська, Ковельська, Станіславського, бульвар Дружби народів) перевищення аміаку становили 2,3-22,6 разів, сірководню – 2-10 разів, оцтової кислоти до 2,6 рази. Повторні дослідження 11 липня виявили перевищення аміаку в 1,3-2,5 рази, сірководню в 1,2-2,1 рази на вулицях Львівській, Корольова, дачній забудові масиву «Світанок».

16-17 липня провели середньодобові заміри на межі санітарно-захисної зони: концентрації в атмосферному повітрі перевищують ГДК по аміаку в 2,35 рази, сірководню від 1,5 до 2,1 рази. Звернулися до контролюючих органів – прокуратури міста, держекоінспекції, ГУ Держпродспоживслужби з проханням вжити невідкладних заходів впливу.

Реагуючи на звернення міськради, Держпродспоживслужба 12 липня видала припис про негайне припинення експлуатації полів фільтрації ПАТ «Гнідавський цукровий завод». Держекоінспекції провела позапланову перевірку цукрового заводу та ТзОВ «БіоПЕК», міськвідділ поліції та прокуратура відкрили два кримінальні провадження за фактами забруднення довкілля (повітря, ґрунтів, води) шкідливими речовинами від діяльності ПАТ «Гнідавський цукровий завод» та ТзОВ «БіоПЕК».

З 15 липня на полях фільтрації тривають роботи з засипання тридцятисантиметровим шаром окремих ємностей відстійників дефекатом (ґрунт в суміші з вапном). Також здійснюють роботи зі знезараження рідин, які призводять до усушки та зменшення об’єму. Посадовець нагадала, що о 18.00 сьогодні у Палаці культури відбудуться громадські слухання з розгляду питання про ситуацію з неприємним запахом у Луцьку. До участі в обговоренні запрошують усіх зацікавлених осіб.

Нагадаємо, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт повідомляв, що наразі міська рада не досягла домовленостей з цукровим заводом і умова може бути одна – встановлення заводом відповідного сертифікованого обладнання, що унеможливить утворення неприємного запаху у місті або призупинення роботи заводу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Саша Показати IP 23 Липня 2019 10:28
Створено петицію. https://petition.president.gov.ua/petition/66036

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus