USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Будні й свята волинських спілчан: зустрічі напередодні Дня художника

13 Жовтня 2019 16:16
Сьогодні велика мистецька спільнота Волині відзначає професійне свято – День художника. Традиційно, цього дня майстри пензля підбивають підсумки творчої праці, радіють здобуткам і планують нові арт-проєкти.

Про те, чим живе зараз Волинська організація Національної спілки художників України і як зустрічає цю осінь, будні й свята художників і що означає для них ця дата у календарі, розповідають спілчани, з якими ми зустрілися в їхніх майстернях, у залах галереї.
З гордістю поділився голова правління Волинської організації Національної спілки художників України Володимир Марчук новиною про те, напередодні професійного свята Радою Голів НСХУ до лав спілки були прийняті амбітні претенденти з Волині – Зоряна Рубан і Артем Лук’янчук. Попереду – присвоєння почесних звань кільком волинським художникам. Ще одна висока нагорода – відзначення колеги-спілчанки Оксани Ядчук-Мачинської обласною іменною премією у номінації імені Йова Кондзелевича за створення серії пейзажів, натюрмортів і тематичних робіт на тему Волині.
Наймолодшого члена спілки, художника Артема Лук’янчука привітала в його новій майстерні й поцікавилася, як визрів намір долучитися до професійної спільноти і які вимоги необхідно виконати претендентові.

«Насамперед хочу подякувати Володимиру Марчуку, який свого часу дуже підтримав і спонукав мене до вступу. – сказав Артем. – Я взяв участь в 7 виставках Національної спілки України, що є обов’язковою умовою вступу. Рекомендації мені дали спілчани Петро Собко, Тетяна Галькун і Тетяна Мялковська. Особливо важливою для мене стала нова студія, де я тепер можу писати, бо перед художником постійно стоїть дилема: творити чи заробляти. Доводилося їздити на заробітки, але життя постійно повертало до живопису. Звичайно, добре, коли у художника продаються його картини, і нещодавно на аукціоні Saatchi була придбана моя робота. Спілка для мене, перш за все, можливість з новою енергію, силами зайнятися улюбленою справою».
У Зоряни Рубан з відомої мистецької родини Рубанів днями відбулася персональна виставка в Галереї мистецтв. Саме там, серед представленої нею до вступу в спілку серії робіт, вона розповіла, яке значення в її творчому житті має можливість працювати в середовищі визнаних майстрів: «Я давно планувала вступ до спілки. Мій особистий критерій це те, що спілчанство завжди був показником високого рівня майстерності. З одного боку, конкуренція породжує додаткові стимули для творчості, з другого боку – це коло однодумців, а з третього – художнику необхідна конструктивна критика. Умови вступу до спілки нелегкі, відбувається жорсткий відбір робіт – не рівня міста чи області, а всеукраїнського рівня. Одна справа, коли твої роботи оцінює твоє коло, а зовсім інша – незалежна професійна думка. І якщо мої твори оцінені авторитетами, значить, я попрацювала недарма! Це дуже важливий етап мого життя».
У ці жовтневі дні художниця Оксана Ядчук-Мачинська отримує численні вітання від колег і шанувальників з приводу високої оцінки її творчості – відзначення іменною премією імені Йова Кондзелевича. Зараз художниця формує експозицію своєї великої ретроспективної виставки, яка запланована першою в оновленій Великій залі Галереї мистецтв. «Це радість і водночас це великий стимул до творчості», – каже мисткиня.

Але що є для неї визначений Указом президента святковий день у календарі? На її думку, свято для художника – це виставка. Але творча людина проводить виставки постійно, і це її буденна праця – писати нові твори і показувати їх людям. І коли відбувається відгук на цю роботу, люди виказують шану майстрові за ті моменти осяяння, які він переживає і візуалізує на полотні, тоді він отримує нові імпульси до роботи. Місія художника – фіксувати красу і гармонію Всесвіту, і часто свято приходить до нього не за календарем, а тоді, коли він відчуває єднання свого єства з Всесвітом.
Офіційна дата має стати для влади міста приводом висловити від імені громади шану людям мистецтва, які формують і визначають духовно-культурні орієнтири всього суспільства, а також відгукнутися на їхні нагальні потреби. Голову правління ВО НСХУ Володимира Марчука зараз хвилює хід ремонту, що вже кілька місяців триває в Галереї мистецтв: «Головним заданням спілки є активна виставкова робота, і в цьому році у нас було проведено близько 20 виставок. Але важливим результатом цього року є капітальний ремонт, який ми розпочали в усіх виставкових залах і підсобних приміщеннях першого поверху галереї. Вже встановлені нові вікна, двері, викладена плиткою підлога, замінені батареї… Всі ці внутрішні роботи ведуться коштом спілки, але ми дуже надіємося на те, що міська влада долучиться до оновлення одного з найбільших галерейних просторів Західної України. Допомога потрібна у вкладанні бруківки біля галереї, бо вона знаходиться на головній туристичній вулиці міста».
До Дня художника підготували для презентацій Малу залу галереї, де вже відбуваються нові виставки. Саме там і зібралися спілчани своїм тісним колом на відкриття «Осіннього салону-2019». Володимир Марчук сердечно привітав колег з професійним святом і побажав міцного здоров’я, невичерпної творчої наснаги і заслуженого визнання.
Спілчани Петро Собко, Леонід Хведчук, Олена Бурдаш, Світлана Костукевич, Зеновія і Микола Рубани, Тетяна Ядчук-Богомазова, Ярослав Жупанюк, Геннадій Юр’єв, Анна Попова, Ольга Кучма тепло привітали нових колег Зоряну Рубан і Артема Лук’янчука в своєму колективі, поздоровили Оксану Ядчук-Мачинську з відзнакою.
Спілкування продовжилося за фуршетом з осінніми дарами, фруктами і шампанським. Знана волинська художниця, легендарна Олена Бурдаш привітала колег і глядачів своєю новою поезію про осінь.
Дорогі художники! Сьогодні на вашу честь золотиться осінь і вражає нашу уяву палітрою різнобарв’я. Дякуємо Вам за самовіддане служіння мистецтву і невгамовний творчий пошук. Нехай музи натхнення будуть постійними гостями ваших студій. Бажаємо міцного здоров’я і добробуту, миру і злагоди вашим родинам!

Запрошуємо переглянути роботи волинських мистців, представлені на «Осінньому салоні-2019» у Малій залі Галереї мистецтв. Виставка триватиме протягом 3 тижнів, а вхід завжди вільний.

Про подію на офіційному сайті Галереї мистецтв https://www.volart.com.ua/ukr19/osinniy_salon/

Фото – Віктора Чухрая, авторки

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Сергій Показати IP 13 Жовтня 2019 17:23
Молодці !!!
шанувальниця Показати IP 13 Жовтня 2019 17:24
З святом вас, дорогі художники! Здоров'я і натхнення!
Волинянка Показати IP 16 Жовтня 2019 20:29
Є ще художники на Волині, а не тільки одні бики та депутати

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus