USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.90 10.12

Будуть дорожчати й дешевшати: на які продукти у січні чекають нові ціни

3 Січня 2024 07:17
Очікується, що у січні ціни на деякі продукти зростуть. Йдеться про овочі, фрукти, хлібобулочні вироби. Крім того, яйця вже почали рости у ціні, і це триватиме аж до Великодня. На щастя, крупи дещо подешевшають, а м’ясо залишатиметься на рівні цін у грудні 2023 року.

У коментарі 24 Каналу науковиця Інна Сало розповіла, що за прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, у січні очікується незначне здорожчання плодоовочевих.

«На формування їх вартості впливатимуть, перш за все, обсяги товарної пропозиції, платоспроможний попит населення, а також вартість зберігання та транспортування, підвищені тарифи на електроенергію для промислових виробників та ціни на пальне», – повідомила науковиця.

Ціни на овочі борщового набору у січні можуть підвищитися проти цін станом на 28 грудня 2023 року за даними Мінфіну України:

капуста білокачанна – до 15 гривень за кілограм (+6%),

буряк – до 15,50 гривні (+4%),

морква – до 15 гривень (+6%),

картопля – до 22,50 гривні (+1,5%).

Ціна на ріпчасту цибулю може зрости найбільше через високий попит на неї та обмеженість якісної пропозиції – до 18 гривень за кілограм (+8%) проти середньої ціни станом на 28 грудня 2023 року – 16,72 гривні.

Як можуть зрости ціни на фрукти

У січні ціни на яблука можуть зрости до 19 гривень за кілограм (+9%),

на виноград – до 205 гривень за кіло (+3%),

ціна на апельсини очікується до 80 гривень за кілограм,

на лимони – до 72 гривень,

на банани – до 62 гривень,

мандарини – до 65 гривень.

Читати ще: Як за рік змінилися ціни на базовий набір продуктів. Інфографіка

«Щодо імпортованих плодів спостерігається некласична ситуація. Взимку їх пропозиція розширюється, але ціни все одно зростають в середньому до 3% – через порушену логістику та здорожчання пального і доставки», – каже Інна Сало.

Прогноз цін на яйця

Науковиця Світлана Пашко розповіла, що протягом року відбувається коливання цін на курячі яйця. З вересня по грудень на ринку вже майже немає продукції господарств населення – і тому птахофабрики піднімають оптово-відпускні ціни. Це призводить до збільшення споживчих цін і роздрібних цін в торговельній мережі.

Якщо в липні–серпні ціна на курячі яйця в супермаркетах України становила 45,82 – 48,72 гривні за десяток, то в листопаді – 59,83 – 62,01 гривні за десяток. Тобто за три осінні місяці ціна зросла на 30,6 – 27,3%.

За прогнозними розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, такий рівень цін на яйця залишиться до новорічних свят, протримається до Великодня, а потім почне потроху зменшуватися.

Читати ще: Чи вплине блокада польського кордону на вартість продуктів в Україні: пояснення економіста

«Але це за умов, що в країні не погіршиться ситуація, пов’язана з повномасштабною агресією Росії на територію України, і припиняться атаки агресорки на інфраструктуру, особливо на вітчизняну енергетичну систему, від якої значною мірою залежить яєчна галузь птахівництва», – каже Пашко.

Вартість круп та хлібобулочних виробів

Як повідомила експертка Світлана Черемісіна ціни на крупи у січні 2024 року знижуватимуться.

Ціна на гречку порівняно з жовтнем знизилась ще майже на 10% – до 32,98 гривні за кілограм,

пшоно подешевшало на 5,6% – до 28,06 гривні,

крупи манні та ячні впали в ціні на 1,4% та 4% відповідно і коштують нині 21,53 гривні та 16,31 гривні,

рис подешевшав на 0,9% – до 51,60 гривні.

При цьому крупи пшеничні зазнали незначного здорожчання – на 1,3% і коштують зараз 17,02 гривні.

«А протягом листопада–грудня борошно втратило в ціні 0,5% – до 15,81 гривні за кілограм. Макаронні вироби з м’яких сортів пшениці подешевшали на 1,5% – до 29,80 гривні за кілограм», – додає фахівчиня.

Читати ще: В уряді пропонують підвищити мінімальні ціни на алкоголь: як вони зміняться

Своєю чергою всі види продукції хлібопекарської галузі стабільно продовжують дорожчати:

хліб пшеничний з борошна вищого ґатунку додав в ціні 0,7% – до 43,02 гривні за кілограм,

батон подорожчав на 0,7% – до 22,96 гривні за 500 грамів,

хліб пшеничний з борошна першого ґатунку зріс в ціні на 0,8% – до 35,77 гривні,

хліб житній подорожчав на 0,7% – до 36,72 гривні.

За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, у січні 2024 року цінова ситуація на крупи та борошно залишатиметься сприятливою для споживачів.

Гречка може подешевшати ще на 5–7%, а ціна на борошно залишатиметься стабільною. Цінова динаміка по інших видах круп – рис, пшоно – може зазнати незначного коливання в межах 3–5%. При цьому очікується подальше поступове зростання середньої ціни на хлібобулочні вироби у діапазоні 0,5–1% на місяць.

Що буде з м’ясом

Зі слів експертки Наталії Копитець, станом на 28 грудня 2023 року порівняно з відповідним періодом минулого року ціни у продуктових супермаркетах на основні види м’яса – яловичину, свинину та м’ясо птиці – зросли на 5,7–37,0%.

У 2023 році, як і торік найбільше з-поміж основних видів м’яса здорожчали сало домашнє та свинина. Тобто другий рік поспіль спостерігається тренд до постійного та найбільшого зростання ціни на продукцію свинарства.

Як додає пані Наталія, це обумовлено воєнними діями Росії на території України та її наслідками, які негативно вплинули на галузь свинарства. Здорожчання свинини відбувається внаслідок зменшення її пропозиції – зменшилося внутрішнє виробництво та обсяги імпорту, а також у період свят, де страви зі свинини є традиційними.

За рік ціни на сало домашнє у продуктових супермаркетах зросли на 37,0% – до 259 гривень за кілограм, тоді як сало солоне подешевшало на 7,0% – до 243,97 гривні за кілограм, а роздрібні ціни на свинину збільшилися за цей період на 11,6 – 27,2%, курятина стала дорожчою на 5,7 – 23,2%, зростання цін на м’ясо птиці відбувається внаслідок зростання попиту на цей найдешевший вид м’яса. Найменших змін за рік зазнали ціни на яловичину – гуляш та ребра, які додали в ціні 7,4 – 9,3%. Це обумовлено тим, що ціни на яловичину є найвищими при низькій купівельній спроможності споживачів.

Відповідно до прогнозів науковців Інституту аграрної економіки, підвищений попит на м’ясо напередодні різдвяних та новорічних свят зумовив зростання роздрібних цін на основні види м’яса в середньому до 3% у грудні порівняно з листопадом 2023 року.

Тому за оцінками науковців, у січні 2024 року роздрібні ціни на основні види м’яса – яловичина, свинина та м’ясо птиці – залишаться на рівні грудня 2023 року з незначним коливанням за регіонами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Олексій Показати IP 3 Січня 2024 08:04
Ціни в порівнянні з 2021 роком виросли в два рази, мінімалка на 10%. З такими космічними цінами мінімалка бає бути 20000 грн. Для бізнесу немає проблем таку зарплату платити. А бізнес каже що каже? Не подобається-звільняйся. Ціни то європейські а зарплати африканські.
Анонім до Олексій Показати IP 3 Січня 2024 11:43
Бізнес каже щоб перестали забирати кваліфікованих людей, на пенсіонерах і студентах далеко не виїдеш.
Анонім Показати IP 3 Січня 2024 12:31
Науковця "Інна Сало"? Невже? Та не може бути, і вона прогнозує ціни на продукти? Це покликання.
Про Показати IP 4 Січня 2024 00:36
рибу і молокопродукти нічого не сказано чомусь.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus