USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Бурштин, ліси, туризм і Леся Українка: волиняни у Верховній Раді об’єдналися заради реальних справ

23 Січня 2020 08:00
Міжфракційне об’єднання «Велика Волинь», яке нещодавно створили у Верховній Раді, планує невдовзі збільшити кількість депутатів та презентувати план дій.

Нагадаємо, до складу нового депутатського об’єднання увійшло 20 парламентарів, серед яких волиняни Ігор Палиця, Ірина Констанкевич, Ігор Гузь, Степан Івахів, Вячеслав Рубльов, Валерій Стернійчук тощо. Співголовами обрали представницю депутатської групи «За майбутнє» Ірину Констанкевич та народного депутата від «Слуги народу» Олександра Аліксійчука.

Як повідомила Ірина Констанкевич, це не перше об’єднання, що створюють у Верховній Раді, керуючись історико-географічним та економічним принципами.

«Наш електорат на Волині давно хотів бачити, що ми монолітні, що ми гуртуємося, щоби в нашій роботі була єдність, незалежно від політичної приналежності. Ми невелика область і депутатів у нас небагато. Тому порадилися між собою, провели перемовини з депутатами від інших груп та фракцій і зійшлися на тому, що справа на часі, – пояснює Ірина Констанкевич. – Наразі в нашій спільноті ті депутати, які є волинянами за пропискою і походженням та представляють Волинську, Рівненську і Житомирську області. Але хочемо згодом долучити й інших депутатів, які мають зв’язки з нашим краєм. Усе – заради ефективності й результативності у залагодженні низки спільних проблем. Зрештою міжфракційні об’єднання повинні дистанціюватися від політичної складової. Завдяки цьому буде змога працювати над важливими локальними темами».

Як наголошує Ірина Констанкевич, Велика Волинь – це термін уже більше історико-символічний, хоча в науковій літературі він фігурує як історично-географічний термін.

«До Великої Волині, крім Волинської, Рівненської і Житомирської областей, відносять також частину Тернопільської і частину Хмельницької областей. Тому ми хотіли б бачити в нашому об’єднанні і депутатів з цих регіонів.Бо й справді нас єднає низка проблем. Ці північно-західні території економічно не мають таких ресурсів, копалин і надр, як в інших частинах України. Звісно, натомість ми маємо свої переваги, – зауважує Ірина Констанкевич. – Найближчим часом група збереться для обговорення подальших кроків. Хочемо розбити свою роботу на умовні блоки: інфраструктура, культура і теми політичні.

Наше завдання – не тільки привертати увагу до проблем, а й залагоджувати конкретні питання. Сподіваюся, узгодимо єдину програму економічного розвитку. Будемо залучати інфраструктурні інвестиції, втілювати проекти. В контексті нашої діяльності – і місцеві вибори. Ми хотіли б, аби до місцевих рад прийшли команди ефективних людей. Крім того, існує дуже багато інших важливих тем, як то Леся Українка, яка, власне, єднає Волинську, Рівненську і Житомирську області.

Також 2020-й – рік Нобельського Євангелія, унікальної пам’ятки, якій уже 500 років. Це туристичні локації, які зав’язані в одну мережу. Тобто тем надзвичайно багато, але треба зосередитися на конкретних речах і працювати. Звісно ж, вкрай важливою є тема Світязю, цим питанням нині активно займаються Ігор Палиця та Степан Івахів».

Також співголова «Великої Волині» повідомила, що секретарем об’єднання планують зробити Вячеслава Рубльова, який і був одним з ініціаторів цієї справи. Крім того, у кожній області, причетній до нової депутатської спільноти, планують провести презентацію об’єднання й публічне обговорення, адже нардепи дуже розраховують на поміч і активність громад.

Народний депутат Вячеслав Рубльов своєю чергою наголошує, що коли ініціювали створення міжфракційного депутатського об’єднання «Велика Волинь», думали про те, що в трьох регіонів – Волині, Рівненщини і Житомирщини – однакова проблематика.

«Тому головним для нас буде відстоювання економічних інтересів, питань розвитку областей. Ми спільно будемо працювати над проблемами доступності освіти для дітей, медичних та соціальних послуг. Адже всі три області дуже подібні за рівнем економічного та соціального розвитку. І я впевнений, що 20 депутатів, які входять у міжфракційне об’єднання, зможуть багато зробити для цих трьох областей».

Нардеп Ігор Гузь також вважає, що міжфракційне об’єднання може стати дієвим інструментом. «Але чи буде ефективно працювати це об’єднання, залежить від депутатів. Спільна мова буде, але маємо в парламенті так багато різного роду об’єднань, що не завжди вдається все осягнути, – коментує народний обранець. – Спільна проблематика є, це факт.

Адже це кризова зона з незаконного видобутку бурштину, як наслідок маємо екологічні проблеми. Саме у цих регіонах – найбільше лісів, а проблема незаконного вирубування нині вкрай гостра. Є низка проблем, які стосуються збереження історичної спадщини. Тому сподіваюся, нам вдасться реалізувати бодай частину задумів».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Перерозподіл. Показати IP 23 Січня 2020 09:32
Просто потрібно наводити порядок в містах... все... більше нічого не треба робити... і будуть вам туристи і все якщо будуть дороги по яким можна безпечно їздити, тротуари по яким можливо ходити і не поламати ноги, на яких можна з дитячою коляскою проїхати щоб остання не перевернулась...
Місцевий Показати IP 23 Січня 2020 16:13
Само головна проблема це не є бурштин як нам нього показують А це ВИРІЗАНИЙ ЛІС.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus