USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.80 40.05
  • PLN 9.90 10.12

Був причетний до вугільної промисловості РФ після анексії Криму: розслідування про кіпрські офшори Ріната Ахметова

14 Листопада 2023 22:12
Вийшло нове велике розслідування про кіпрські офшори, куди бізнесмени та політики всього світу виводять свої гроші. Його провів «Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів».

Нова порція витоку інформації присвячена переважно тому, як російські олігархи почали виводити свої активи в офшори, щоб уникнути західних санкцій. Але згадується у матеріалах і найбагатший українець – Рінат Ахметов, пише «Країна».

Повідомляють, що у розслідуванні фігурує шістдесят пов'язаних з ним компаній, більшість із них зареєстровано на Кіпрі.

Як випливає з документів, у липні 2021 року Ахметов мав намір придбати розкішний двоповерховий пентхаус за 87,5 мільйона фунтів стерлінгів (близько 122 мільйонів доларів) у Chelsea Barracks в Лондоні.

Нерухомість оформляли на контрольовану Ахметовим компанію Gelion Properties Ltd., що базується на Британських Віргінських островах.

Висновок про причетність українського бізнесмена роблять на підставі листування аудиторських компаній Cypcodirect і PwC, де йдеться, що Gelion буде використано для купівлі пентхауса, щоб гарантувати «конфіденційність» Ахметова і не включення його імені до Реєстру державної власності Великобританії.

«Конфіденційність – основна мета купівлі нерухомості компанією Gelion», – йдеться в електронному листі співробітника PwC. Офіційні документи показують, що угода відбулася наступного 2022 року.

Документи також проливають світло на участь Ахметова у вугільній промисловості Росії після анексії Криму в 2014 році.

«У 2016 році енергетична компанія Ахметова ДТЕК передала право власності на низку вугільних шахт, які вона купила в Ростовській області на південному заході Росії чотирма роками раніше, кіпрській дочірній компанії Fabcell Ltd. ДТЕК також передав відповідальність за суттєвим кредитом у розмірі близько 400 мільйонів доларів США від Сбербанку, найбільшого державного банку Росії», – йдеться у розслідуванні.

У січні 2017 року Fabcell передала під контроль Сбербанку РФ свою «золоту акцію».

У Ахметова прокоментували це розслідування. Там заявили, що фінансування, надане Сбербанком та іншими кредиторами до анексії Криму у 2014 році, було «стандартною практикою для українських позичальників».

Після анексії, йдеться у заяві, «ситуація різко змінилася», і ДТЕК спробував продати ростовські вугільні шахти. Після того як не вдалося знайти покупця, право власності на шахти було передано Fabcell як спосіб «обмежити залежність ДТЕК від вимог Сбербанку як кредитора і прокласти шлях до виходу з інвестицій ДТЕК в Ростовські вугільні шахти».

Ахметов відмовився коментувати тему пентхауса в Лондоні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus