USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Через халатність командирів та медиків помер резервіст з Волині

22 Жовтня 2019 13:34
Наприкінці серпня жителя Володимира-Волинського, резервіста Юрія Степанюка військкомат призвав на навчання на Рівненський військовий полігон. Перед тим як їхати на стрільбище, чоловік пройшов медогляд. Медики постановили, що він придатний до служби. Однак на полігоні Юрій не пробув і трьох тижнів – його з важкою стадією запалення легень без супроводу медиків віддали на руки матері. Через кілька днів солдат помер в одній із луцьких лікарень, йдеться у сюжеті телеканалу «Аверс».

Мати резервіста Орися Степанюк розповідає, що після того, як вона забрала сина з полігону, його долею не поцікавився ніхто – ні командири військової частини, в якій він служив, ні військкомат. Хоча на дату смерті чоловік мав бути ще на навчаннях. Згорьована мати звернулася до військової прокуратури з заявою, аби розслідували, як так вийшло, що її син, перебуваючи на службі, попри скарги на здоров’я не отримав належного медичного обстеження і взагалі – як його з шурупами в коліні могли призвати на службу.

Орися Степанюк каже, що з вісімнадцяти років її син Юрій був комісований, адже мав міжхребцеву грижу. А в 2017 році йому зробили операцію на коліні – видалили меніск і вставили у ногу шуруп. Утім лікарі вирішили, що з таким діагнозом можна їхати на полігон, мовляв, ще не з таким служать.



31 серпня Юрій Степанюк разом з рештою резервістів вирушив на Рівненський військовий полігон. Мама розповідає, що з сином вони були постійно на зв’язку. Та минуло два тижні і Юрій почав скаржитися на сильний кашель, жар, а ще він нічого не міг їсти. «16 вересня він був у санчастині, ми говорили з ним того дня. Він каже: «Мамо, мене сьогодні нарешті послухали. Сказали, що у мене в грудях болить від того, що я сильно кашляю». Лікарі сказали, що в нього ніякого запалення немає, треба просто відлежатися», – крізь сльози розповідає жінка.

19 вересня Юрія Степанюка з полігону таки повезли у Рівненський військовий госпіталь. Там зробили знімок і виявили, що в чоловіка фактично немає пів легені. Попри це, класти до лікарні чоловіка не стали – відправили назад на полігон. Вже наступного дня по резервіста приїхала мати. Сина у важкому стані без супроводу медиків їй вивезли на польову дорогу, що біля полігону. Вона його забрала і знову поїхала до Рівненського військового госпіталю просити направлення на лікування чи госпіталізації. Утім до госпіталю чоловіка не поклали, виписали направлення на лікування у Володимир-Волинський.

У Юрія була сильна інтоксикація. Мати боялася, що до Володимира-Волинського його просто не довезуть. Тож поїхали проситися у лікарню в Луцьку. Як виявилося, чоловіка було складно кудись прилаштувати, адже він фактично на цей момент був на військовій службі. Степанюки були і в тубдиспансері, і в обласному госпіталі ветеранів війни. Покласти чоловіка вдалося лише в інфекційну лікарню. І то через зв’язки й купу телефонних дзвінків. Там і боролися за життя резервіста. Але 22 вересня Юрій Степанюк від запалення легень і сильної інтоксикації помер.

Нам вдалося поспілкуватися з військовим комісаром Володимир-Волинського об'єднаного районного військового комісаріату Русланом Яцієм, який підписував чоловіку повістку, щоправда, будь-що коментувати на камеру він відмовився.

«У мене є наказ міністра оборони України про допуск представників ЗМІ до військових установ. Можете його почитати і я буду ним керуватися, – заявив він. –Якщо ми призиваємо людину, вона в нас з обліку знімається і за неї відповідальний командир військової частини. Так, мама цього чоловіка приходила. Я їй все розказав. Усе пояснив. Пообіцяв допомогти з наданням довідочки».

У Рівненському військовому госпіталі також нічого не коментують, вимагають інформаційний запит.

«До командира я, відповідно, доведу. Якщо ви хочете попрацювати – робите інформаційний запит і нам дають вказівку. Командир виїхав у справах. Я не знаю, коли повернеться. Він переді мною не звітує», – сказав заступник начальника із роботи з особовим складом – начальник групи із роботи з особовим складом Рівненського військового госпіталю Іван Підопригора.

Журналісти надіслали інформаційні запити у госпіталь та у військову частину № а1008, де служив резервіст. У письмовій відповіді з госпіталю повідомили, що справді Юрій Степанюк звертався до них по допомогу. Однак наразі за цим фактом у закладі триває службове розслідування і відповідь вони зможуть дати лише після його завершення. Відповіді з військової частини ми поки так і не отримали.

Мати в розпачі. У її сина залишилися дружина і двоє дітей-школярів. Орися Степанюк не може збагнути, як відповідальні за її сина командири після того, як дізналися про страшний діагноз, не забезпечили його належним медичним обстеженням і лікуванням. Жінка написала заяву до військової прокуратури – кримінал не відкрили. Її заяву перенаправили для розгляду в Рівненський зональний відділ Військової служби правопорядку. Орися Степанюк каже, що сина вона вже не поверне. Однак хоче домогтися для внуків хоча б якихось пільг, бо ж син захворів і помер під час проходження військової служби. Однак поки їй назустріч ніхто не йде. З військової частини надіслали витяг з наказу, де вказано: «Виключити Юрія Степанюка з усіх видів забезпечення у зв’язку зі смертю»...
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 27
Лучанин Показати IP 22 Жовтня 2019 13:53
Пізд*ц - без громадськості та адвоката цю справу просто замнуть (((
Ветеран Показати IP 22 Жовтня 2019 13:58
Одним словом- к*зли, така наша совдеповська армія
Ветеран до Ветеран Показати IP 22 Жовтня 2019 14:01
Знову треба звертатись за допомогою, знову до адвоката Нагорного, бо держава кладе на своїїх захисників
Всезнайко до Ветеран Показати IP 22 Жовтня 2019 14:35
Українська, найсильніша в Європі...
777 до Ветеран Показати IP 22 Жовтня 2019 16:01
А при чем тут ссср? Это ваша незалежне . высокопатриотическое войско. Сами хотели.
укринець Показати IP 22 Жовтня 2019 14:12
виникає питання кому служимо чи кого захищаємо
Анонім Показати IP 22 Жовтня 2019 14:26
лікарі у нас - "професіонали", зайвий раз переконуватися не треба, якщо нічого на лапу не дасиш,будеш довго і нудно ходити зі своїми скаргами, а щоб встановити діагноз у нас треба буди ну дуже наполегливим і терплячим, звісно добре, якщо стан здоров`я і фінанси дозволяють бігати по лікарях від одного до іншого в пошуках лікаря з клепкою
Я до Анонім Показати IP 24 Жовтня 2019 00:09
Не просто будеш ходити, щоб діагноз правильно встановили - ще й усіма правдами і неправдами будеш пробиватися на прийом хоч до кого-небудь. Бо то лікар у відпустці, то на найближчий тиждень нема вільних годин, то ще якась холера. Уже розвалили усе, що могли - армію, освіту, медицину.
Хтось Показати IP 22 Жовтня 2019 15:00
Хай земля буде йому пухом, а мамі сили терпіння пережити цю важку втрату. Дякую Богу, що мій чоловік повернувся звідти лише з бронхітом...
Тор Показати IP 22 Жовтня 2019 16:10
Ну може цей випадок протверезить тих хто збирається служити по контракту.
Прокопчук Василь Мик Показати IP 22 Жовтня 2019 17:01
За роки незалежності ніяких висновків та змін у головах військових чиновників України: міністра, його заступників, командирів всіх рангів не відбулось. Все саме підле, що було у Радянській Армії: дідовщина, неповага, образи та наплювацьке ставлення до простого солдата перейшло до ЗС незалежної вже 29 років України. Як прикро коли виховуєш дитину, недосипаєш ночей, і так просто віддати таким командирам, щоб познущались та покинули вмирати. Слів більше немає.
Кулемет Показати IP 22 Жовтня 2019 18:46
Може хто порадити толкового адвоката для цієї жінки? Таку безвідповідальність ціною в життя людини не можна залишати безнаказаною
ще не зовсім свідоми Показати IP 22 Жовтня 2019 20:18
А у цей час свідомий генштаб розробляє концепцію натівських стандартів. Україні для того, щоб безсовісно брехати про вступ до Альянсу, требу спочатку у дзеркалі на своє корумповане рило подивитися.
Алекс Показати IP 22 Жовтня 2019 21:42
Их посадить надо, и алименты на двоих детей выплачивать заставить, без мениска с двумя детьми на руках. Двое детей без отца оставили, медики и командиры. Кто детей кормить будет?
пиночет до Алекс Показати IP 22 Жовтня 2019 23:23
розстрiлювати таких командирiв, воєнкомiв i дохторiв
51 -а незнаменита Показати IP 22 Жовтня 2019 22:36
Добре в нас получається воювати тільки за одне- це за пільги. Колись в мене золдата комісували (можливо купили) то я книгу запису хворих ше рік тримав вдома, а в друг ше розбор якийсь буде
Лікар Показати IP 22 Жовтня 2019 22:45
Він не атошний і не чоловік з посвідченням ато шоб біля нього бігати. І де була спілка ато, бойові побратими ну і т.д.
Я до Лікар Показати IP 24 Жовтня 2019 00:04
Він не атошний... І де була спілка ато.... Ви читаєте те, що пишете? І, шановний лікарю, бігати ви повинні біля кожного пацієнта, а не лише біля "атошних". Таку уже ви професію вибрали і за це вам гроші платять. А ще є таке поняття як совість. Якщо у лікарню привезли людину у напівсвідомому стані, у якої немає половини легені і яка фактично при смерті, а лікарі не надали їй допомогу,то це вже не лише не лікарі, але й не люди.
на тракторi Показати IP 22 Жовтня 2019 23:33
невже пора валити з цiєї країни?
лучанин до на тракторi Показати IP 23 Жовтня 2019 00:51
пора валити, тільки не з країни
лучанин Показати IP 23 Жовтня 2019 00:54
і ще дивуються чого не хочуть йти в армію
андрій Показати IP 23 Жовтня 2019 08:43
така армія гірше ніж тюрма
Любов Показати IP 23 Жовтня 2019 08:54
Пригадується атомобіль швидкої , який чергує біля наших "політиків", коли їх починають правоохоронні органи тривожити...там вся медична бригада в повному складі в цю ж секунду готова прийти на допомогу "немічному" до людини, яка через місцяць боксує на ринзі...дивні в нас стандарти надання медичної допопомоги
Марина Показати IP 23 Жовтня 2019 11:50
Люди.не.мовчіть.Це.не.єдиний.випадок.на.цьому.полігоні.Допоможіть.родині.Юрія.добитися.Справедливості.Бо.проклянуть.цих.нелюдів.іїх.нащадків.родини.загиблих.
Село Показати IP 23 Жовтня 2019 22:27
Армія хуже тюрми
Прокопчук В.М. до Я Показати IP 24 Жовтня 2019 12:38
Дякую за коментар. Дуже сподобався. Я Ваш однодумець та особисто підтримую. Дійсно Ви пишите, що військовий повинен добросовісно захищати свою батьківщину, лікар приймати вірні рішення, коли пацієнт помирає, а не ховатись від відповідальності (вони самі прийшли на такі посади). А у нас як привикли: на червоне світло водій їде, аж "гай шумить", та ще злиться, що так довго червоне горить. Пішохідний перехід вже став зоною безпеки для людей, другий раз думаєш переходити чи не переходити тут вулицю, бо ніхто з водіїв навіть перед пішехідним переходом не призупиниться, рідко хто з водіїв пропустить. Учора мій онук йому 23 роки, пішов у лікарню до сімейного лікаря, болить голова, вухо, правда температури немає, то йому лікар виписав день прийому на 18 грудня п.р., я такого ще не бачив, сьогодні 24.10.2019 року, а прийме лікар онука 18.12.2019 року, що це таке. При такому прийомі у лікарні, - 10 раз можна померти.
В армію не ногою Показати IP 25 Жовтня 2019 13:56
Армія то повне л**но з зеківськими стандартами і законами, там з людини роблять раба який має виконувати тупі на розумний розсуд завдання...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus