USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Через мільйонні розкрадання в оборонці вимагають імпічменту Порошенка

26 Лютого 2019 17:22
Журналісти розкрили корупційні схеми на державні закупівлі в оборонній сфері, влада вимагає перевірок, опозиція закликає до відставок. Що відомо про гучну справу у матеріалі Корреспондент.net.

В Україні знову заговорили про корупційні схеми в оборонній сфері. Привід серйозний - журналісти показали, як наближені до влади люди заробляють гроші на державні закупівлі.

Розслідування з'явилося під час гарячої фази виборчої кампанії, що тільки додало шуму.

Звинувачення

Журналісти Bihus.info стверджують, що син заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Олега Гладковського Ігор був безпосереднім учасником мільйонних схем з розкрадання в оборонному комплексі.

Гладковський - близький друг і бізнес-партнер президента Петра Порошенка.

За інформацією журналістів, Гладковський-молодший, якому на той момент було 22 роки, разом з партнерами організував, приблизно, в 2015 році поставки контрабандних російських деталей для військової техніки.

При цьому, державні оборонні підприємства переплачували за товар у 2-4 рази, купуючи його у фірм-прокладок. Керівництво концерну Укроборонпром знало про шахрайські оборудки і давало на них згоду.

При цьому, за словами журналістів, вони ще восени 2018 року одержали анонімний лист з архівом листування фігурантів афери.

Бізнесом на державні закупівлі, крім Ігоря Гладковського, займався також його друг Віталій Жуков, який "оформляє документи, заносить відкати". Він працював в "Укроборонпромі", звідки звільнився у 2014 році, перейшовши в приватний сектор.

Третій організатор схеми - Андрій Рогоза. Його автори розслідування називають "фахівцем з контрабанди", стверджуючи, що чоловік "ще до народження тріо з Жуковим і Гладковським, заробляв на сумнівних оборонних контрактах".

Як свідчить оприлюднене листування, Гладковський-молодший займався вирішенням питань високого рівня, погоджуючи договори, зокрема, через свого батька.


Реакція Гладковського

Олег Гладковський звернувся в правоохоронні органи із заявою про перевірку оприлюднених Bihus.Info фактів про незаконні оборудки при закупівлях в армії.

"Щоб запобігти будь-якій інсинуації, особисто звертаюся і до Головної військової прокуратури, і в НАБУ із заявою якомога швидше перевірити все, що викладено в "розслідуванні", і дати відповіді і мені, і всьому суспільству", - йдеться в заяві Гладковського.

Також він просить тимчасово призупинити його повноваження першого заступника секретаря РНБО.

Щодо розслідування в РНБО, стверджують, що "воно складається з компіляції загальновідомих фактів і брудних фейків".

Гладковський зазначає, що в цілому категорично відкидає всі звинувачення, що пролунали в "так званому розслідуванні".

У той же час чиновник вважає, що правоохоронні органи повинні ретельно вивчити дії попередників.

Реакція влади

Президент Петро Порошенко заявив, що вимагає у правоохоронних органів проведення термінової перевірки інформації, викладеної в журналістській програмі для спростування або підтвердження оприлюдненого.

Порошенко також підтримав тимчасове відсторонення Гладковського.

У виборчому штабі Порошенка назвали "стовідсотковою передвиборчою технологією" дані журналістів про закупівлі в армії.

"В цьому випадку це стовідсоткова передвиборча технологія, тому що до виборів залишається місяць. Безумовно, такі речі покликані не стільки встановити якісь факти і дізнатися істину, як вплинути на розстановку виборчих сил", - сказав спікер штабу Олег Медведєв.

Державний концерн Укроборонпром і Гладковський можуть судитися проти журналістів, заявила представниця президента Ірина Луценко.

"А то складається дивна ситуація. Як тільки ми почали говорити про розкрадання в армії попередніх років, відразу з'являється якась історія з 2015 року і скидається перед виборами", - додала Луценко.

Реакція опозиції

Кандидат у президенти Юлія Тимошенко заявила, що починає процедуру імпічменту президента Петра Порошенка після розслідування журналістів про збагачення його оточення в оборонній сфері.

"Те, що журналістами було знайдено, підпадає під статтю 111 Кримінального кодексу України. Це державна зрада, умисно вчинена громадянином України на шкоду суверенітету, територіальній цінності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній безпеці країни", - заявила вона.

Політик додала, що, по суті, це сприяння ворогові, знищення української армії та сприяння країні-окупанта в захопленні України.

Для Тимошенко говорити про імпічмент - не вперше. У 2008 році вона виступала за відсторонення президента України Віктора Ющенка, в 2010 році Тимошенко виступила з ініціативою імпічменту Віктора Януковича.



Ось тільки закону про імпічмент в Україні немає. Згідно зі статтею 111 Конституції, президент може бути усунений з поста Верховною Радою в порядку імпічменту в разі вчинення ним державної зради або іншого злочину. Але в Україні цю процедуру жодного разу не використали.

У НАБУ кажуть, що все знають

Національне антикорупційне бюро вже веде розслідування відносно підприємств, про які йдеться в розслідуванні журналістів, повідомляє прес-служба агентства.

"Детективи НАБУ проаналізують інформацію про факти корупції в оборонній сфері, викладену в журналістському розслідуванні Лесі Іванової, і нададуть їй належну оцінку. Відзначимо, що підприємства, про які йдеться в матеріалі, вже є об'єктами розслідувань НАБУ. Загалом детективи розслідують корупцію на близько 15 підприємствах оборонно-промислового комплексу в рамках декількох десятків кримінальних проваджень", - йдеться в повідомленні.

Хто постраждає

"Розслідування про корупцію в оборонному секторі може стати серйозним ударом по передвиборній позиціях президента Порошенка, оскільки руйнує його патріотичний імідж", - вважає політолог Володимир Фесенко.

Все залежить від резонансу і того, як цим скористається опозиція, зазначає експерт.

"Для тих, хто почав підтримувати Порошенка тільки останні два місяці і не до кінця впевнений у своєму виборі, такі історії можуть зіграти важливу роль. Тому ефект можливий, і настільки він буде масштабним і серйозним - це питання", - констатує Фесенко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Реаліст Показати IP 26 Лютого 2019 17:32
А роздача 2240 гривень перед виборами- то не технологія шоколадного?
Однозначно.. Показати IP 26 Лютого 2019 18:39
Як з свині багнюка...злиняє
Тор Показати IP 26 Лютого 2019 19:00
Пороха давно треба привселюдно стратити. Смердючий шоколадний барига. Нажаль всі його капітали давно за кордоном. Єдино можливе не дати шоколадній сімейці злиняти, а це обовязок СБУ.
Виборець Показати IP 26 Лютого 2019 19:29
Па...ло...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus