USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Один із заводів Укроборонпрому майже став банкрутом

9 Квітня 2019 17:48
Державний завод «Генератор», що входить до концерну «Укроборонпром», понад 10 років знаходиться в довготривалій стадії банкрутства.

Про це йдеться в звіті Держаудитслужби за 2016–2018 роки діяльності заводу, який проаналізував проект «Марлін», передає Європейська правда.

На кінець 2018 року загальна сума боргів перед кредиторами та податковою становила понад 88 мільйонів гривень.

Наразі державний завод «Генератор» – єдине в Україні підприємство з розробки, серійного виробництва та відновлювального ремонту електровакуумних НВЧ приладів для Збройних Сил України і підприємств оборонно-промислового комплексу.

Прибутки заводу протягом останніх трьох років незначні, що не дозволяє розрахуватися із заборгованістю.

В 2016 році прибуток становив 1 мільйон гривень, в 2017 році – 3,5 мільйона гривень, за три квартали 2018 року – 2 мільйони гривень.

Аудитори зазначають, що перебування в процедурі банкрутства не дозволяє державному підприємству брати участь у процедурах закупівель з метою пошуку потенційних замовників на продукцію, завантажити виробничі потужності.

Під час перевірки встановлено ряд чинників, які призвели до занепаду виробництва.

Зокрема, завод може втратити майно вартістю 43 млн грн, яке перебуває в заставі у кредиторів. На складах обліковується залежана продукція вартістю понад 33 млн грн, яка втратила свою конкурентоспроможність, бо була виготовлена кілька років назад, втім вчасно не продана.

Невчасно повернуті кошти за кредитними договорами у 2005-2008 роках призвели до нарахування відсотків та штрафних санкцій на суму 30,6 млн грн.

Підприємство підписало угоду з приватною компанією ЗАТ «Київміськбуд-1», чим взяло на себе зобов’язання зі сплати земельного податку за ділянку на якій «Київміськбуд-1» здійснив будівництво житлового будинку з підземним паркінгом, що в свою чергу призвело до зайвих витрат «Генератора» на суму 1,4 млн гривень.

А відсутність проведення з 2007 року індексації житлового фонду заводу «Генератор» призвело до заниження вартості активів на суму 88 млн грн, станом на 1 січня 2018 року.

За даними YouControl, станом на березень державне підприємство має податковий борг на суму понад 25 млн грн.

У НАБУ повідомили, що розслідують 22 кримінальних провадження щодо можливих зловживань службовцями підприємств, які входять до ДК «Укроборонпром».

Своєю чергою, генпрокурор Юрій Луценко заявив, що після 2014 року внаслідок правопорушень на підприємствах державного концерну Укроборонпром збитки склали понад 350 млн грн. Раніше повідомлялося, що ГПУ оголосила підозру ще одному фігуранту справи про корупцію в оборонці. Керівнику ТОВ Оптиумспецдеталь Андрію Рогозі, який фігурує в розслідуванні про корупцію в Укроборонпромі, оголосили підозру в ухиленні від сплати податків на суму 26,6 млн грн.

Нагадаємо, згідно з розслідуванням журналістів, підприємства Укроборонпрому купували деталі, поставлені контрабандою з Росії групою ділків. При цьому ціни на деталі завищувалися в кілька разів. Учасниками схеми з розкрадань в оборонному комплексі є заступник секретаря РНБО Олег Гладковський, його син Ігор з другом і директор Укроборонпрому Павло Букін. У вказаній схемі також нібито задіяні керівники оборонних структур різних рівнів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus