USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.76 9.95

«Через три хвилини після вильоту в мій вертоліт влучила ракета», – пілот ЗСУ, який повернувся з «Азовсталі»

2 Червня 2022 14:40
Один із пілотів гелікоптера, який евакуював поранених з Азовсталі в Маріуполі та доставляв допомогу бійцям, дав інтерв’ю.

Його оприлюднила пресслужба Сухопутних військ Збройних сил України 2 червня. З міркувань безпеки голос льотчика змінили, обличчя приховали.

Пілот підтвердив, що керувало секретною рятувальною операцією Головне управління української розвідки. І часу на з’ясування всіх нюансів в екіпажу було небагато.

«Але це є й плюс, тому що всю операцію вже спланувало ГУР. Вони давали за маленький проміжок часу багато розвідданих. Всю інформацію, яку потребував екіпаж. Кожен політ був індивідуальний випадок. У когось була доба на підготовку, у когось тиждень. А в когось були лічені години», – розповів він.

За його словами, лише в зоні посадки у Маріуполі було три зенітно-ракетних комплекси ворога, які перекривали її. Зазвичай, пілоти намагаються обходити ППО. Але є завдання, в яких просто неможливо це зробити. Наприклад, доставка вантажу чи евакуація поранених, пояснив військовий.

«Основна складність полягала в тому, що необхідно було виконати доставлення вантажу в глибину противника на території понад 100 км. Саме через це вся ця відстань дуже щільною охоронялася протиповітряною обороною противника.

Згідно з тактикою і всіма математичними розрахунками, це було не те, що складно, це було майже неможливо виконати. Але практика показала, що це було можливо виконати й ми виконували. Головне для нас – це знати усі природні та штучні перешкоди. Щоб вони нам допомагали, а не навпаки – заважали», – сказав військовий.

Також він пригадав, що відчував перед польотом та після успішного приземлення в Маріуполі:

«Найбільше хвилювання було, коли ти йдеш до вертольота перед запуском. Але в процесі вже всі розуміли, що це просто робота. Ми просто працювали, робили, те що мали робити. І в той момент, коли ми вже опинились в Маріуполі й тривала висадка – це було відчуття ейфорії. Нам здавалося, якщо ми прийшли сюди, зараз перебуваємо в зоні поразки, але стоїмо і вивантажуємося... було відчуття, що ми королі світу. Ми вже перемогли і все буде добре».

На зворотному маршруті українським гвинтокрилам не вдоюся уникнути атаки ворога.

«Через 3 хв після вильоту у мій вертоліт влучила ракета ПЗРК. І відмовив один двигун. Інший вертоліт, який летів позаду, впав. Весь екіпаж загинув.

Після цього, як вже влучила ракета, був викид адреналіну. І ми тільки робили те, що маємо робити. У нас був варіант підсісти на іншому майданчику, щоб не летіти. Бо знали, що один двигун. Але на борту перебувало 20 поранених... І як їх забирати, якщо сядемо десь в полі. Для евакуації потрібен буде інший вертоліт. А це вже була незапланована операція і це було неможливо. Потрібно було летіти до кінця», – наголосив військовий.
Читати ще: «Таких операцій в історії ще не було»: повідомили подробиці, як українські пілоти проривали блокаду Маріуполя

За його словами, кожен з екіпажу розумів, який ризик летіти в заблоковане місто. І слова Президента Володимира Зеленського про те, що «90% імовірності, що вони могли не повернутися», не були перебільшенням, сказав льотчик.

«Але командувач, коли ставив це завдання, сказав: в скільки життів цивільних, інших людей ви оцінюєте своє життя, екіпажу? От скільки людей повинно загинути, щоб ви розуміли, що ваше життя цього коштує?» І ми дійсно розуміли, що там коїться. У людей не було навіть ліків, щоб надати якусь елементарну допомогу. Саме тому всі йшли на цей ризик. Розумівши, задля кого вони це роблять», – підсумував він.

Маріуполь на Донеччині опинився в російській блокаді з 1 березня. Упродовж майже трьох місяців українські захисники в надважких умовах тримали оборону на великому сталеливарному заводі, який піддавався постійним атакам з боку російських військ. Запаси їжі, води, медикаментів і боєприпасів у бійців закінчувалися. Кількість важкопоранених і загиблих постійно зростала.

20 травня Володимир Зеленський вперше розповів про допомогу захисникам Маріуполя. Льотчики доправляли бійцям ліки, продукти, воду, забирали тіла й поранених. Під час спецоперацій, за його словами, загинуло багато українських пілотів-героїв.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus