USD 38.85 39.20
  • USD 38.85 39.20
  • EUR 38.90 39.40
  • PLN 9.80 9.97

Через ураження легень: як COVID-19 ускладнює серцево-судинні захворювання

7 Березня 2021 11:15
Торік понад 300 тисяч українців померли від серцево-судинних захворювань. Це в рази більше, ніж від онкології або COVID-19. Та саме коронавірус може провокувати і загострювати відповідні хвороби. А ще він змушує відкладати оперативні втручання. І не лише через сам діагноз, а й ураження легень.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Приватний підприємець із Білої Церкви 64-річний Віктор Рожковський готувався до складної операції. Він знав про те, що COVID-19 ускладнює хронічні хвороби, але в нього все сталось одночасно. У столичний Інститут кардіології імені Стражеска він потрапив з інфарктом, переніс операцію зі стентування. Про те, що в нього має бути ще одна операція через патологію клапана, і про діагноз COVID-19 дізнався з різницею в кілька днів.

У тяжкому стані Віктора перевели до клініки для дорослих з центру дитячої кардіології.

Читати ще: Медики показали, як COVID-19 пошкоджує серце

Пацієнтів із підтвердженим діагнозом COVID-19 оперувати беруться хіба в ургентних випадках. Таких операцій за рік тут зробили близько десятка. Віктору операцію на серцевому клапані треба було робити терміново, але неможливо через ураження легенів – понад 70%.

«Легеням дуже непросто з такою вираженою мітральною недостатністю. І на все це нашаровується COVID, який робить його лікування... не просто ускладнює, а питання стояло в тому, операбельний він або не операбельний», – повідомив завідувач відділення клініки для дорослих Центру дитячої кардіології та кардіохірургії Сергій Варбанець.

«За такого ураження легенів, плюс штучний кровообіг, думаю, що пацієнт не почав би дихати сам після операції. Міг просто померти», – додав лікар.

Стан Віктора стабілізували за кілька тижнів. COVID-19 відступив і йому одразу призначили операцію.
Медики радять не зволікати, а звертатися до фахівців щойно відчули біль у серці. Особливо наполегливо – недужим на коронавірус. Мовляв, COVID-19 може загострювати хронічні хвороби.

«Якщо у людини, наприклад, були звуження у судинах і вона інфікована ковідною інфекцією, то найчастіше виникають інфаркти. Якщо була гіпертонічна хвороба, то це загострення гіпертонічної хвороби», – пояснює лікарка-кардіологиня клініки для дорослих Центру дитячої кардіології та кардіохірургії Ольга Шепетько-Домбровська.

Віктору пощастило, але попереду в нього ще курс реабілітації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 7 Березня 2021 13:53
А ще коронавірус є причиною виникнення гемороя, так вважає мій знайомий, який півроку назад перехворів на ковід

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus