USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Через викиди у Криму із сіл Херсонщини евакуюють до двох тисяч дітей

7 Вересня 2018 21:21
1885 дітей в ці хвилини евакуюють з сіл Херсонщини, що знаходяться на межі з окупованим Кримом. Офіційно евакуацією це не називають. Кажуть, це переміщення до оздоровчих таборів. Уже тиждень люди, які проживають у зоні впливу викидів заводу "Кримський Титан", потерпають від отруйних хімікатів. Скаржаться на головний біль, сльозотечу та пирхоту в горлі.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

Цілий день у всіх хатах збори. Дітей збирають на евакуацію. 11-річний Владик плаче від хвилювання за маму, яка залишається в селі. Пункт збору - школа села Преображенка, за 20 кілометрів від адмінмежі з окупованим Кримом. Діти з речами – схвильовані й притихлі. Олексій їде зі своїми трьома маленькими сестричками.

"Батьки хвилюються ще більше. І за дітей, і за себе, бо залишаються в зоні ураження", - каже учень школи с. Преображенка Олексій Новосьолов.

"Я дуже переживаю і дуже боюся. Я перший раз дитину так далеко відправляю. Будемо ми потім щось вирішувати. Я взагалі не розумію, що воно і чим ми дихаємо", - говорить мама Оксана Богун.

Сьогодні евакуюють лише дітей та жінок із малюками і вагітних. Багатодітна мама пані Віра каже, що довелося кинути все господарство, аби врятувати своїх малих.

"П'ять діток, меншому 10 місяців. Задишка, тяжке дихання, запаморочення, головний біль. Доводиться їхати – важливіше здоров'я, ніж усе решта", - каже багатодітна мама Віра Малієва.

Діти, яких попривозили сюди із сусідніх сіл, сідають в автобуси.

"Я від мами не хочу їхати, а з іншої сторони – я не хочу дихати цим газом, сірка – не хочу. У горлі дере, ніс пече", - каже учениця школи с.Преображенка Дар'я Брацюн.

"Краще б училися, звісно. Чого від цього радіти – екологічної катастрофи", - говорить учень школи с.Преображенка Микита Румянцев.

У Скадовськ до оздоровчого табору вивезуть 1885 дітей. Відправлятимуть сьогодні і завтра. Кожен автобус супроводжують медики.

На село Преображенка вже другий тиждень дме з Криму повітрям із присмаком кислоти, кажуть люди.

"Дме кислотою і вранці димка стає така жахлива, що дихати немає чим", - розповідає жителька с.Преображенка Тетяна Іванова.

"Просто аж гірчить, на губах аж кислота відчувається, нічого не можна взяти - горло пече, дере, шлунок", - каже жителька с.Преображенка Олена Ніколаєва.

Усе навколо вкриває масляна плівка, металеві предмети іржавіють і вкриваються зеленою поволокою.

У Мінохорони здоров'я ситуацію поки що не коментують. На офіційному сайті відомства лише інформаційне повідомлення про те, що рівень шкідливих речовин на Херсонщині не перевищений. Водночас очільник області запевняє, на деревах та рослинах сіл поблизу Криму норма перевищена в 6-10 разів.

"Загроз для життя немає, але є загроза можливого ураження здоров'ю. Діти - це найнижчий імунітет, з метою унеможливлення такої ситуації ми їх зараз переміщуємо до оздоровчих таборів", - сказав голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв.

Більшість дорослого населення залишається в селах. Усі, хто таки зважився на виїзд, – зробили це вчора і позавчора.

"Вже виїхали у Вінницьку область, Херсонську область – за заявами батьків", - каже директор школи с.Преображенка Ольга Ільченко.

Від забруднення люди рятуються перевіреним способом. Усе миють содовим розчином.

Єдина надія людей, які залишилися в зоні ураження, - що зміниться вітер.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Незміниться Показати IP 7 Вересня 2018 22:24
Катастрофа сталася через високу денну температуру через нестачу води. До цього вода покривала кислоту як корок через що кислота не випаровувалась. Так як води немає, то процес буде продовжуватися. Скоро хмара дійде, якщо вже не дійшла, до Асканії-Нової і буде знищене червонокнижне усе. Все набагато серйозніше, хоча і залежить від вітру.
Правдоруб до Незміниться Показати IP 8 Вересня 2018 00:37
Ні , під час військових навчань Россійських збройних сил в Криму в наслідок збою відбулось падіння ракети в районі кислотного фільтрувального відстійника заводу по видобутку титану, наслідки спостерігаємо.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus