USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.08

Через землю, яку переписали з волинського держпідприємства, судять чиновника

26 Вересня 2023 18:46
Керівника волинської філії «Центр державного земельного кадастру» звинувачують у службовій недбалості. За версією обвинувачення, його недбалість пов’язана з питаннями переоформлення земель державного підприємства «Перемога» на комунальні землі Баківцівської сільради.

Оригіналу державного акту, який дає право держпідприємству на володіння цією землею, немає, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

ДП «Перемога» в Баківцях не вилазить зі скандалів і судових справ. Наприклад, колишнє керівництво замовило фіктивні послуги в приватних фірм на чотири мільйони гривень. Пізніше львів’янина Михайла Лавейкіна, з яким пов’язують ці фірми, призначили очільником держпідприємства.

До слова, в одного з таких підприємств «Інвестком» ДП «Перемога» замовила послугу за майже 200 тисяч гривень на інвентаризацію земель. Хоч перед цим, у 2016 році, інвентаризацію земель уже проводили.

Як розповідала ексголова Баківцівської сільради Руслана Пастерук, держпідприємство користувалося землею, яка мала бути введена в межі села.

Неоднозначний момент і з видачею державного акта держпідприємству. Оригінал державного акта на землю виданий ДП «Перемога» 25 березня 1994 року. Хоч засноване це підприємство на кілька місяців пізніше. Цей документ досі не можуть знайти.

Все ж через інвентаризацію земель, яку проводили у 2016 році, відкрили кілька кримінальних проваджень на посадовців, зокрема Держкомзему, за зловживання службовим становищем.

За версією досудового розслідування, посадовці ДЗК спільно з посадовцями Баківцівської сільради підробили технічну документацію про інвентаризацію земель, унаслідок чого з державної власності вибуло понад 900 гектарів землі, яка опинилася в комунальній власності сільської ради.

Один із підозрюваних – керівник волинської регіональної філії «Державного земельного кадастру».

В рамках цієї справи на одному із засідань, яке відбулося в Луцькому міськрайонному суді, досліджували оригінали кількох документів. Зокрема, роздивлялися журнал, де й було зареєстровано фантомний державний акт на землю.

Представник відповідача в суді зазначив: цей журнал – чи не єдине підтвердження того, що акт на землю держпідприємству видавався. Однак там не зазначено жодних координат, за якими можна було би визначити, що ділянки, на які робив технічну документацію його підзахисний у 2016 році, співпадають із ділянками, закріпленими державним актом від 1994 року за держпідприємством.
«Із цієї книжки жодним чином не можна встановити, що ДП «Перемога» був виданий державний акт на якусь конкретну земельну ділянку. Не зазначені координати, відсутні дані, як ідентифікувати цю земельну ділянку», – сказав захисник Артур Мартіросян.

Обвинувачений звернув увагу на іншу цікаву деталь: сторінка, на якій і зроблено запис про цей державний акт, єдина, яка не прошнурована в журналі, а приклеєна клейкою стрічкою.

«Сторінка, на якій зроблено запис, просто доклеєна», – сказав підозрюваний Олександр Семенюк.

Сторона захисту наголосила: немає жодних даних, що ця сторінка була з моменту заведення цього журналу, тобто від 1994 року. Цілком можливо, що її вклеїли дещо пізніше. Однак чиїх рук це була справа?

Сторони зазначили: на судових дебатах, які відбудуться вже в жовтні, озвучать більше.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus