USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Через зміни клімату дерева залишаються зеленими на місяць довше, ніж у ХІХ столітті

30 Березня 2023 00:51
Науковці з Університету Огайо виявили, що глобальне потепління змінило цикл життя дерев. Наприклад, щорічний вегетаційний період листяних порід в Огайо подовжився у середньому на місяць.

Про це пише BBC.

Дослідники порівняли нещодавні спостереження з нотатками, які залишив місцевий фермер Томас Майксел. Він фіксував зростання дерев, опади та температуру між 1883 і 1912 роками.

Від часів промислової революції близько 200 років тому Земля нагрілася на 1,1 °С. При цьому листя залишається на деревах приблизно на 15% довше, ніж у ХІХ столітті.

Різні види рослин реагують на підвищення температури по-різному: більшість довше зберігають колір листя восени, а деякі раніше розпускаються. Імовірно, рослини поглинають більше вуглекислого газу з атмосфери за рахунок тривалішого періоду росту.

Науковці також зʼясували, що з 2001 року в усьому світі зникло 7% гірських лісів – це 78 мільйонів гектарів. В останні роки втрати гірських лісів прискорилися у 2,7 раза. Через вирубку зникло 42% з них, пожежі знищили ще близько 29%. Приблизно 25% втрат повʼязані з сільськогосподарською діяльністю.

Крім того, зараз понад третину тропічних дощових лісів Амазонки деградують через діяльність людини. Пожежі, зміни призначення земель, вирубка та нестача води послабили стійкість майже 2,5 мільйона квадратних кілометрів лісу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus