USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Через два роки Луцьк не матиме, куди вивозити сміття

8 Квітня 2011 13:08
Місця на сміттєзвалищі у Брищах вистачить лише до 2013 року.

Про це 8 квітня розповів начальник Держекоінспекції у Волинській області Анатолій Гетьманчук під час наради з питань утилізації сміття на полігоні у селі Брище.

Там господаря нема, - Карпюк

Проаналізувавши експлуатацію 1 та 2 черги полігону, а саме щорічний обсяг сміття, яке туди вивозиться, головний еколог області вказав на його невпинне зростання.

«У перші 10 років експлуатації сміттєзвалища щорічний об’єм складав 200 тисяч кубічних метрів відходів. А у минулому році він досяг вже 540 тисяч кубів. Тому якщо врахувати цю тенденцію, то експлуатація третьої черги полігону буде припинена у 2013 році. І перед нами постане питання, що робити далі», - зазначив Гетьманчук.

Такий незадовільний стан полігону посадовці пов’язують з безгосподарною діяльністю комунального підприємства «Луцькспецкомунтранс».

«Не ображаючи нікого хочу вам сказати, що там господаря немає. Якби це було у Луцьку, то ясно, що люди не дали б такого робити, але і сільські люди не будуть довго терпіти таке безладдя», - переконаний заступник голови облдержадміністрації Віталій Карпюк.

За словами чиновника, коштів на впорядкування полігону та утилізацію сміття виділялося чимало, проте так сьогодні робиться повний безлад.

«Ви ж подивіться, фактично вся дорога всипана сміттям, а там міжнародна траса всі їдуть. Подивіться на придорожню територію. А ми все розводимо руками, що там мало грошей. Я кажу вам, дорогі чиновники, що там буде порядок», - пообіцяв Карпюк.

Заступник голови облдержадміністрації вказав на ряд недоопрацювань, які потрібно вирішувати вже сьогодні, адже невдовзі обласний центр просто не матиме куди вивозити сміття.

«Туди не може завозитися продукція з м’ясопереробних підприємств, деревообробної промисловості, люмінесцентні лампи 1 та 2-го класу небезпеки. Там їм не місце. Про те, як там господарюють свідчить і те, що вже два роки не можуть купити одного «башмака» на гусінь трактора», - критично охарактеризував проблеми полігону Віталій Карпюк.

У селі люди задихаються

Проте найбільше на полігон скаржаться сільські мешканці, які проживають неподалік від полігону та у повній мірі насолодитися «радощами» такого сусідства – зіпсованою водою, пахощами у повітрі, засміченими дорогами, самовільними смітниками.

Голова Рокинської сільської ради Марія Піскар стверджує, що поблизу полігону просто неможливо жити.

«Біля нас захоронено сміття на території близько 20 га. Скільки я пам’ятаю, то туди з міста і навколишніх округ вивозили відходи і ніхто ніколи нікого не питав. Але зараз ситуація критична. Люди постійно обурюються, що вода питна погана, що вранці повітря жахливе, що вони постійно хворіють», - зазначила Марія Піскар.

Сільський голова вважає, що в Рокинях потрібно терміново добудувати станцію очистки води, адже село знаходить порівняно з полігоном у низовині, тому всі стічні води до населеного пункту йдуть саме звідти.

«На разі проведені тільки проектні роботи та планування. Нам потрібно ще хоча б 120 тисяч гривень, щоб почати будівництво. Бо я вже не знаю, як пояснювати людям, і як стримувати їхнє невдоволення», - говорить Марія Піскар.

Сміття до Брищ не довозять

Голова Маяківської сільської ради Ігор Ярмольський також занепокоєний ситуацією, адже саме через його село пролягає дорога до полігону.

«Я хотів би звернутися до представників ДАІ. Реагуйте якось на машини, які вивозять сміття, а то вони не тентують вантажівки. Ми потім збираємо по дорозі дрібне сміття», - бідкається сільський голова.

Зрештою це не єдина проблема. Багато людей сміття не довозять до Брищ, а викидають у лісосмуги, на поля чи у маяківський сад. Ігор Ярмольський причиною такої поведінки вважає низьку культуру та безвідповідальність людей. Однак серед головних причин той факт, що більшість просто не має заключних договорів із «Луцькспецкомунстранс» на утилізацію відходів на полігоні.

«Виходить, що сміття вивозять, кидають будь-де, а потім приходить до нас екоінспекція і штрафує. В результаті ми залишаємося один на один із цією проблемою», - нарікає на недосконалість організованості роботи комунального підприємства Ігор Ярмольський.

«Луцькспецкомунтранс» не винен, - Соколовська

Тим часом заступник міського голови Лариса Соколовська повністю відкинула звинувачення у безгосподарності КП «Луцькспецкомунтранс». Вона попросила не змальовувати ситуацію так, ніби через два роки нас жде екологічна катастрофа великого масштабу.

«Екоінспекція приїздила туди тоді, коли там тільки розтав сніг, коли туди не можна було ніяк добратися, щоб поприбирати. Тепер там все робиться. За минулий рік ми зробили рекультивацію земель, мали бути сінокоси. А коли почалося будівництво 3-ї черги полігону, то ми вивезли туди 30 тон щебеню для дороги. Висадили там берези вздовж сміттєзвалища», - зазначила Соколовська.

Заступниця луцького міського голови закликає не робити комунальне підприємство «Луцькспецкомунтранс» винним.

Щодо проблем із сільськими радами, то Лариса Соколовська перелічила список справ, які міська рада робить спільно із Рокинською сільською радою, аби «хоч якось морально та матеріально» покращити життя мешканців навколишніх сіл.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Goodimenko Показати IP 8 Квітня 2011 13:39
Соколовська коли небуть бачила 30 тон щебеню? Це що, на 30 метрів дороги ощасливили Брище! Які там ще справи покращать життя місцевих жителів Брища? Список в студію! Чи ця чиновниця язиком лише молотити вміє?
1 Показати IP 8 Квітня 2011 15:33
Соколовська, Богословська.... знайди 10 спільних рис:))))
ччч Показати IP 8 Квітня 2011 18:45
Продовжуйте далі виробляти усе в поліетилені.
666 Показати IP 8 Квітня 2011 22:24
мер Маяків Ярмольський, продай забор навколо свого маєтку і збудуй завод по переробці відходів
787 Показати IP 8 Квітня 2011 22:33
ситуація в Брищах складна, але все валити на Соколовську і Кузьміча не можна, необхідно всім об"єднатись над цією серйозною проблемою як Луцька так і району
123 Показати IP 9 Квітня 2011 09:20
а кілька днів раніше сільський голова у Волинських новинах с.Брище так хвалилась як їй допомік Луцьк в тому числі Луцькспецкомунтранс у благоустрої села. Треба бути послідовними у своїх діях.
йован Показати IP 10 Квітня 2011 19:19
який розумний цей Карпюк, в усьому розбираеться і все знае.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus