USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Через холод у маршрутках можна звертатися в суд

17 Лютого 2012 14:10
Температурний режим у громадському транспорті не регулюється ніякими документами, але перевізник зобовʼязаний забезпечити комфорт. Проте споживачі зі скаргами на холоднечу в маршрутках впевнено можуть іти до суду ‒ вимагати компенсації за моральні збитки.
Про це пишуть «Відомості.UA».
Тепло в маршрутках повинне обумовлюватися тендерами
Як розповів голова Волинської громадської організації «Захист прав споживачів» Геннадій Кожевніков, у правилах про перевезення пасажирів ніде не сказано про температурний режим. Лише зазначається про комфортні умови. Мовляв, їх повинен забезпечити перевізник.
Щодо Правил дорожнього руху, то там обумовлюються лише технічні характеристики автомобілів.
«Тому, на мою думку, тендерна комісія, створена при обласній держадміністрації, що на конкурсній основі надає перевізникам маршрути, мала би продумати це питання та зазначити температурні режими салонів в умовах тендера», ‒ сказав Кожевніков.
Скарги є, але замінити автобус фізично неможливо
Проте, як пояснила начальник відділу промисловості автотранспорту та дорожньої інфраструктури Волинської облдержадміністрації Наталія Семенова, тендери проводяться відповідно до постанов, що передбачають нарахування балів, зокрема за комфортність, яка, до слова, вимірюється зірками ‒ від однієї до чотирьох. У машин із трьома-чотирма зірками передбачено клімат-контроль, а там, де одна зірка, обовʼязково мусить бути обігрів, що працює під час роботи двигуна.
За словами Семенової, на Волині здійснюють перевезення автобуси, яким присвоєно одну-дві зірки.
Щодо скарг пасажирів, то чиновниця каже, що кілька дзвінків було. Зокрема нарікали на незадовільні умови на приміських маршрутах, де їздять «Богдани», ПАЗи.
За її словами, якщо таких скарг кілька, то є підстави розірвати договір із перевізником. Але є ще одна проблема: інколи на окремих маршрутах фізично нема чим замінити автобус, на який поскаржились.
Салони цілі, автобусний парк оновлений, а холодно через пальне
У тому, що на Волині всі машини відповідають нормативним вимогам запевнив начальник територіального управління транспортної інспекції у Волинській області Володимир Степанов. Мовляв, «салони в основному всі цілі, автобусний парк оновлений». Саме ця структура інспектує, чи справді автомобілі відповідають тим характеристикам, про які зазначають у тендерній документації. Степанов стверджує, що скарг від споживачів не надходило. Проте, якщо таке трапляється, то інспекція зобовʼязує перевізника усунути порушення. За невиконання вимоги ‒ штраф 680 гривень.
Окрім того, Володимир Степанов називає ще одну причину неможливості зігріти пасажирів: погану якість пального.
«З цим у нас сьогодні проблема, адже коли зазначають, що паливо замерзає за температури 25 градусів за Цельсієм, то насправді при мінус 25», ‒ розповів він.
«Богдани» й «Еталони» не дозволяють належно нагріти салон
Таку ж думку має й Михайло Яцишин, перевізник, у віданні якого 26 автобусів. На його думку, сьогодні ні наші заправки, ні нафтопереробні заводи не готові перейти на паливо європейського стандарту. Окрім того, перевізник скаржиться і на організацію тендерів. Каже, що щоразу вимоги ‒ різні: «Скажімо, за умовами 2008-го року потрібно було купувати наші «Еталони», які ні на що не годяться. Їхні системи обігріву не дозволяють досягти належного температурного режиму. А загалом, наші «Богдани», «Еталони» ‒ це вічні машини в плані того, що їх неможливо продати. Тому й мусимо користуватися. Зараз, скажімо, в договорах зазначено, що машини мають бути обладнані GPS-навігаторами, та мені ліпше знати. Чи потрібна така система для автобуса. Або придумали водіям люмінесцентні жилетки, які коштують 40 гривень. У Польщі такі ж можна придбати за 3 гривні. Просто є багато людей, які «крутяться» біля цього бізнесу.
Квиток чи двоє свідків ‒ і позов до суду
У Постанові про затвердження порядку проведення конкурсу на перевезення пасажирів на автобусних маршрутах зазначено, що організатор «затверджує умови конкурсу, в тому числі обовʼязкові, відповідно до статті 44 Закону України «Про автомобільний транспорт». Окрім того, організатор може затверджувати додаткові умови конкурсу, як-от, до прикладу, наявність GPS-навігатора.
Геннадій Кожевніков каже, що споживач має право на відшкодування моральних збитків. Але тільки через суд.
«Адже холод в автобусі може призвести до захворювання, й людина змушена буде купувати ліки, пропускати роботу. Як доказ пасажир повинен мати квиток або двох свідків ‒ тоді ми зможемо оформити позов до суду», ‒ резюмує Кожевніков.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Лучанин Показати IP 17 Лютого 2012 14:21
Явно заказний акцент на сервісі перевізників. Мої знайомі(гості Луцька)без натягу відмічали оптимально зручну систему маршрутів та мінімум очікувань на зупинках. А в маршрутці кожен перебуває максимум 30хв. До слова- водії чемні,за останній рік не був свідком жодного хамства з їх сторони.
Лучанин до Лучанин Показати IP 17 Лютого 2012 21:29
Якщо Ваші гості львівяни, то після їхніх нововведень луцька система буде не просто зручною, а й найкращою в світі. Невже 24 або 19 весь свій маршрут проїзджає за 30 хв? Маршрутка 15 (бортовий 33) сьогодні дівчата з задніх дверей заздалегідь дуже голосно попросили зупинитись - той проїхав зупинку не зупиняючись і до наступної кричав що треба говорити заздалегідь. Коли пасажири заступились, то почав кричати що треба на сигнал давити. У більшості 2 на задніх дверях не працюють кнопки виклику - ті ж самі перепалки. В самий морозний день водій 15 (32 на борту) не зупинився людині, яка його зупиняла на зупинці при тому що салон був напівпорожній та нічого зупинитись йому не заважало. Це в водія мозок перемерз? Намети ставлять для зігріву, а водії людей морозять на зупинках. Ви, шановний, 100% маршрутками не користуєтесь, бо звичайний пасажир такий брєд напсати б не зміг, або є водієм однієї з маршруток. Щодо обігріву - хто забороняє доповнити салони автономними обігрівачами? Наступною проблемою буде відсутність кондиціонерів влітку?
Семен Показати IP 17 Лютого 2012 14:48
Сколько той зимы...
ГОСТ Показати IP 17 Лютого 2012 14:51
Такі притензії до заводу виробника автобусів і притензії з моральними збитками теж до них!, за кордоном таки автомобілі з браком заводи відкликають
Олег Показати IP 17 Лютого 2012 14:55
Але відкривати обоє дверей в 20ти градусний мороз біля "Варшавки" іпо 5-10хв чекати, може ще хтось підійде не можна.
Небайдужа Показати IP 17 Лютого 2012 18:18
Чим ці шановні пани-начальники займаються скажіть???-Одне те, що людей як худобу перевозять в ДДДДДДДДДДДуже брудних і холодних маршрутках нікому й діла немае!І це так по всіх маршрутах!!!А Ви бачили чисті салони-- Я НІ!!! Чікаво а скільки штрафів було виписано за такі порушення?-Відповідь очевидна.А шкода
Знаючий Показати IP 17 Лютого 2012 22:37
Нещодавно бачив у новому "богданівському" тролейбусі ЛПЕ як біля останніх дверей з під крісла виглядали лише заізольовані дроти. Там колись був обігрівач. Відрізали, щоб менше електрики витрачати. Михайле Михайловичу, поважаю Вас як науковця і бізнесмена, але водії у ваших маршрутках трапляються не дуже виховані і совісні. Я вже одному казав, що за самовільне скорочення маршруту пасажири мають право вимагати попередження перевізнику, а якщо порушень набереться кілька - маршрут можуть забрати. Це щодо маршруту до Смідина. "Тернопільські" ваші маршрутки одні з найдорожчих, проте водію часом ліньки просто зупинитись в котромусь селі. А скільком людям відмовляли взяти звичайну передачу... Стараюся вашими маршрутками не їздити. Хіба в надзвичайних випадках.
Знаючий Показати IP 17 Лютого 2012 23:05
Один із постійно холодних маршрутів - ранішній на Львів (відправлення 5.40).
Пасажир Показати IP 21 Лютого 2012 17:03
Я їзжду на Львів в 15.50 дуже теплий ми всі роздіваємось і просили у водія, щоб перестав топити)))))
лорд Показати IP 21 Березня 2012 20:53
іза холода в маршрутках можна подати до суду читав на сайтах ??????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus