USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Чого не слід робити на виборчій дільниці й за що можна сісти до в’язниці

25 Жовтня 2020 16:17
Виборчий процес чітко регламентується чинним законодавством України, яким визначено, що категорично забороняється робити на виборах. За порушення можна отримати навіть кількарічний термін ув’язнення.

Не заважати виборцям, членам комісії та спостерігачам

Отож, на місцевих виборах заборонено перешкоджати вільному здійсненню виборцем свого виборчого права, діяльності іншого суб'єкта виборчого процесу, члена виборчої комісії або офіційного спостерігача під час виконання ними своїх повноважень чи здійснення своїх прав, поєднані з обманом або примушуванням чи із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна. За це порушення передбачено до 5 років обмеження або позбавлення волі.

Не можна підробляти документацію і видавати бюлетені будь-кому

Заборонено надавати або отримувати виборчий бюлетень особою, яка не має права його надавати чи отримувати, або надавати виборцю заповненого виборчого бюлетеня, голосувати виборцем більше одного разу. Так само під забороною викрадення, пошкодження, приховування або знищення виборчого бюлетеня.

Покарання передбачає до 2 років позбавлення волі або до 3 років обмеження волі, до 2 років виправних робіт або ж штраф у розмірі 100-400 неоподаткованих мінімумів.

Незаконною є підробка або незаконне виготовлення виборчої документації, використання або зберігання незаконно виготовленої чи підробленої виборчої документації, а також включення до неї завідомо недостовірних відомостей. Порушенням є викрадення, пошкодження, приховування, знищення печатки виборчої Комісії, виборчої скриньки з бюлетенями, списку виборців або протоколу про підрахунок голосів виборців, про підсумки голосування в межах відповідного виборчого округу на виборах, про результати виборів. За це суд може призначити покарання у вигляді від 3 до 7 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк 5 років.
За підкуп виборців можна сісти до в’язиці

Порушенням також є пропозиція, обіцянка або надання виборцю, кандидату, члену виборчої комісії неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права. Прийняття відповідної пропозиції, обіцянки або одержання виборцем, членом виборчої Комісії, офіційним спостерігачем для себе чи третьої особи неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов'язаних з безпосередньою реалізацією ним своїх виборчих прав.

Порушнику в такому випадку «світить» позбавлення волі, терміном до б років, або обмеження волі до З, або громадські роботи, терміном до 2 років, або ж штраф у розмірі 300-400 податкових мінімумів з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк 5 років.

Агітувати, порушувати таємницю голосування - заборонено

Не можна також порушувати таємницю голосування. За умисне порушення таємниці голосування під час проведення виборів, що виразилося в розголошенні змісту волевиявлення виборця можна отримати до 2 років позбавлення волі, або обмеження волі, терміном до 3 років, або штраф у розмірі З00-500 неоподатковуваних мінімумів.

Передбачена відповідальність і за проведення передвиборної агітації особою, участь якої в агітації заборонена законом, проведення агітації поза строками, встановленими законом, чи в місцях, що заборонені законом, проведення агітації у формах та засобами, що суперечать Конституції або законам України, або інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення агітації.

За це суд може призначити покарання у вигляді штрафу в розмірі 100-900 неоподаткованих мінімумів для громадян і 900-500 неоподаткованих мінімумів для посадових осіб.

У приміщенні для голосування не можна публічно розголошувати результати свого волевиявлення шляхом демонстрації бюлетеня. За це також закон передбачає покарання у вигляді штрафу в розмірі 100-300 неоподаткованих мінімумів.

Виборчий бюлетень не можна приховувати, знищувати, пошкоджувати чи виносити за межі дільниці. За це порушнику можуть призначити штраф у розмірі 100-900 неоподаткованих мінімумів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus