USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Чому нову церкву МП у Луцьку настоятель ховає від людей

28 Грудня 2022 15:14
Нещодавно Луцьком розлетілася новина про освячення нового храму Московського патріархату. Місцеві обурилися: звідки гроші на будівництво, де вона розташована і взагалі для чого в місті ще одна церква МП? Раніше храм був у приміщенні бару, в одній із багатоповерхівок мікрорайону ЛПЗ.

Настоятель спілкуватися з журналістами відмовляється. У Волинській єпархії УПЦ МП ситуацію не коментують. Що ж кажуть експерти та чи вбачають у такій діяльності переховування від правоохоронців? Про це йдеться в сюжеті 12 каналу.

Читати ще: У Луцьку на ДПЗ освятили церкву московського патріархату

Ще донедавна церква МП функціонувала в приміщенні колишнього бару, що в одній із багатоповерхівок району ЛПЗ.
«Тут раніше був бар, магазин», – пригадує місцевий.

Як тут з’явилася церква, пояснює місцева мешканка Марія: «Молодий батюшка в оренду взяв собі».

Ще в жовтні 2020 року тут звершили молебень з освяченням тимчасового храму на честь преподобного Серафима Саровського, одного з найшанованіших у Росії канонізованих подвижників. Пропрацювала ця церква приблизно рік.

«Тут співали… Я не сказали би, що тут черга стояла. Інколи туди-сюди кілька людей зайде-вийде», – говорить лучанка Зеновія.

Тоді якогось резонансу ця подія не спричинила, натомість містян обурила подальша доля церкви. У мережі з’явилася інформація про те, що храм на честь російського подвижника Серафима Саровського освятили в новому приміщенні. Мовляв відкривати церкви Московського патріархату зараз – це те ж, що працювати на ворога.
«Країна агресор, вбивця. Вони кроплять зброю, яка потім вбиває наших дітей», – обурюється лучанин Борис.

«В Україні повинна бути українська церква. Все!» – додає Марія.

Цікавить людей і те, звідки взяли гроші на будівництво нового храму МП.

«Звідки гроші? Я ні в кого з людей грошей не брав. Звідки взяв? Власними трудами. На роботу ходжу, заробив і побудував», – пояснює настоятель храму Владислав Галайчук.

Можливо, саме тому цей храм більше схожий на приватний будинок, знайти який зовсім не просто. Адреси на сайті єпархії немає. Не розголошує її і настоятель церкви.

«Всі люди, кому потрібно, знають, де церква», – наголошує він.

Місцеві розповідають, що по суті це помешкання священника, просто він там проводить служби, можливо, саме тому така таємничість. І прихожан там небагато.

«Старі бабки йдуть і гроші несуть», – говорить місцевий мешканець.

Богослужіння тут проводять у вихідні. Журналісти хотіли поспілкуватися з настоятелем і прихожанами, натомість поспілкувалися з поліцією. Правоохоронців викликав священник.
У Московському патріархаті люблять говорити про гоніння, саме тому церкву можуть ховати у приватному будинку, каже директор Релігійно-інформаційної служби України Тарас Антошевський.

«Коли хтось приховує місце зібрання, місце для молитви, місце для літургії і є якісь загальні оголошення – це наполовину прихована інформація. Це не є антизаконно, але це також не є відвертою діяльністю. Напевно, вони бояться, що хтось прийде і будуть якісь пікети», – розповідає він.

Така прихованість може мати й інші підстави, вважає експерт: «За даними слідства СБУ, в різних регіонах фіксуються, зокрема на Волині, випадки, коли знаходять проросійський пропагандистський матеріал, який говорить про триєдину Русь, «русскій мір».

Читати ще: СБУ повідомила про підозру римо-католицькому священнику, який заперечував злочини рашистів у Бучі

Тому така утаємниченість Тараса Антошевського лякає, бо ж якщо є хоч одна церква, яка пропагує «русскій мір», не виключено, що вона може працювати на ворога або запрацює на нього в критичній ситуації.

«Волинь – прикордонна область із Білоруссю. Якщо сюди, не дай Бог, зайдуть окупанти, то ми бачили приклади в Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Луганській, Харківській областях… Не потрібно дивуватися, що такі пропагандистські точки можуть бути й на Волині», – зазначає директор Релігійно-інформаційної служби України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
батя Показати IP 28 Грудня 2022 15:46
і аз єсмь акі і во вєкі вєков
Аліна. до батя Показати IP 29 Грудня 2022 20:52
Шуруй в свою парашку. В Україні все повинно бути українським !
Аліна до батя Показати IP 29 Грудня 2022 21:18
Так московський кирил благословив і пукина і генералів рф на вбивства українців, на згвалування дівчинки до року, груднічка, свічкою. Це було у Бучі.
дідо Показати IP 28 Грудня 2022 18:01
використання приватного житла у комерційних чи культових цілях ЗАБОРОНЕНО...відповідні служби мають здійснити перевірку та передати справу у суд..
А до дідо Показати IP 29 Грудня 2022 21:08
Чому російськіі церкви впливають на політичну свідомість деяких , так званих, українців? Значить, російські церкви політизовані? Гоніть таких бидляків -гекачепістіів . в Украініі . Нічого тут , в Украіні , не повинно бути кацаптського..
Діду Показати IP 28 Грудня 2022 21:32
Не справу в суд, а вас в Ліпіни.
Житель до Діду Показати IP 29 Грудня 2022 05:20
Тебе прихильника московії вже давно копняками з цього міста поперти пора, засидівся ти вже.
Янеробот Показати IP 29 Грудня 2022 05:09
То закрийте ту конторку, нашо нам пропагандони під боком, і так все з ними ясно. Є багато українських храмів, нехай туди ходять грішки замолювати.
Клава Показати IP 29 Грудня 2022 05:42
в гарячій стадії агресії відкривати московські церкви ?!.. де той чиновник з ОДА, котрий відповідає за подібні справи ?..
Здоровий глузд Показати IP 29 Грудня 2022 09:58
Цей панотець ('батюшка', чи батяня) не знаю як правильно, призовного віку? Нехай би пішов на передову і подивився, як 'православная армия донбасса' вбиває українців. Може мізки після цього промиються від 'русского минає.
123 Показати IP 29 Грудня 2022 12:02
Скільки можна нагнітати обстановку замовними журналістськими сюжетами? Конституцією закріплено свободу віросповідання в державі. Чи не чули про таке? А ті, хто пишуть про призовний вік батюшки, сумніваюся, що з окопу на передовій такі коментарі лишають.
Анонім до 123 Показати IP 29 Грудня 2022 15:41
на московії вам будуть раді. якщо тут не подобається, можливо, варто до кацапів?
Аліна до Анонім Показати IP 29 Грудня 2022 21:30
Сильніші пишуть. Всі Батюшки української Церкви є капеланами у своїх військових частинах. Вони є волонтерами по збору необхідних і продуктів і того, що нашим хлопцям потрібно. А коли треба ,і зброю тримають в руках, щоб своїх захистити.
Здоровий глузд до 123 Показати IP 30 Грудня 2022 10:34
"Конституцією закріплено свободу віросповідання в державі" - Чули про таке. Також є рішення Конституційного суду, що УПЦ (МП) за Українськими законами має називатись РПЦ в Україні. Повісьте таку табличку (на Вашу церкву ) і бийте там поклони досхочу і цілуйте образ свого "серафима саровського из масквы" скільки Вам заманеться. Ніхто до Вас діла не буде мати. Інша справа - як навколишні жителі будуть ставитись до вивіски "РПЦ" ? Тут Вам ніхто відсутності лайна під будинком не гарантуватиме.....
Оглядач до Здоровий глузд Показати IP 30 Грудня 2022 16:31
Так цієї ж структури - УПЦ МП вже не існує з весни цього року. Конституційний суд не може щось наказувати, це не орган влади. Що ж до лайна - то це цілком у стилі колишніх комунстів, які завжди полдивали лайном храми та будь-яку релігію.
Пересічний Показати IP 30 Грудня 2022 08:59
" Не вбий " це одна із заповідей А вони благословляють :

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus